Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

włącza się kontrolka silnika i temp. razem z wentylatorem

Featured Replies

Napisano

Miałem już czas temu taki problem, że podczas jazdy silnik szarpał i mrugała na chwilę albo zapalała się na dłużej kontrolka silnika i/lub kontrolka temperatury. Zauważyłem po jakimś czasie, że kontrolka silnika zapala się w momencie załączania wentylatora chłodnicy i gaśnie razem z nim. Sytuacja wyglądała najczęściej tak, że po zapaleniu się kontrolek zjeżdżałem na pobocze i wyłączałem silnik, po przekręceniu kluczyka (bez odpalania silnika) kontrolki nadal się świeciły i chodził wentylator przez jakieś 2 minuty po czym wyłączał się, kontrolki gasły i można było dalej jechać.

Po podłączeniu do kompa okazało się, że to jedna z cewek - została więc wymieniona (tylko jedna). Po tym kontrolka silnika przestała się zapalać, ale kontrolka temperatury nadal czasami się zapalała, trop padł na termostat (tym bardziej, że wtedy nie grzał na postoju) i po jego wymianie wszystko było dobrze przez jakieś 4 miesiące do dzisiaj. Znów jest ta sama sytuacja (z tą różnicą, że wtedy silnik szarpał a teraz pracuje równo) - podczas jazdy zapalają się obie lub jedna z wymienionych kontrolek, włączają się razem z wentylatorem i razem z nim gasną.

Miał ktoś coś takiego? Czy to druga cewka mówi papa czy może to jednak wina jakiegoś czujnika?

Napisano

Wymieniłbym termostat, to koszt 20 - 30 zł. Posprawdzałbym wszystkie przewody, masy, złączkii tp. Cewkę o ile masz takie same jak w PI 8V, to pasuje od Cieniasa bodajże, a tańsza jest.

Napisano
  • Autor

> Wymieniłbym termostat, to koszt 20 - 30 zł. Posprawdzałbym wszystkie przewody, masy, złączkii tp.

> Cewkę o ile masz takie same jak w PI 8V, to pasuje od Cieniasa bodajże, a tańsza jest.

Termostat tak jak pisałem wymieniany był przy okazji tych pierwszy akcji, także teraz ma dopiero ze 4 miesiące pracy...

Napisano
  • Autor

> Termostat tak jak pisałem wymieniany był przy okazji tych pierwszy akcji, także teraz ma dopiero ze

> 4 miesiące pracy...

Wczoraj podczas jazdy kontrolka temperatury się nie zapalała. Było jedynie tak jak wcześniej - razem z załączeniem się wentylatora chłodnicy włączała się kontrolka silnika i razem z nim gasła.

Może to jednak jakaś usterka elektryczna?

Czy ktoś miał podobną akcję?

Napisano

> Termostat tak jak pisałem wymieniany był przy okazji tych pierwszy akcji, także teraz ma dopiero ze

> 4 miesiące pracy...

Zależy jaki termostat kupiłeś, ktoś na forum się żalił, że wymieniał co 3 miesiące, dopóki jakiegoś sensownego nie kupił ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy jaki termostat kupiłeś, ktoś na forum się żalił, że wymieniał co 3 miesiące, dopóki jakiegoś

> sensownego nie kupił

A czy opisywane objawy nie skłaniają się bardziej np. do czujnika temperatury? Wydaje mi się, że chłodnica pracuje prawidłowo. Jak sprawdzić czy termostat działa poprawnie?

Napisano

Wymień czujnik temp. i powinno być ok.gif

Napisano

> Jak sprawdzić czy termostat działa poprawnie?

Na zimnym silniku wąż wychodzący z chłodnicy powinien być zimny, w momencie nagrzania silnika, termostat się otwiera, wąż powinien być twardszy i gorący.

Napisano
  • Autor

> Na zimnym silniku wąż wychodzący z chłodnicy powinien być zimny, w momencie nagrzania silnika,

> termostat się otwiera, wąż powinien być twardszy i gorący.

Wczoraj zauważyłem inną rzecz. Przejechałem 20 km bezproblemowo. Po dojechaniu na miejsce zostawiłem go jeszcze na chwilę odpalonego. Wentylator włączył się kilka razy i dopiero gdzieś za trzecim włączyła się razem z nim kontrolka silnika. Pochodził tak jeszcze parę minut, wyłączyłem go i po chwili ponownie przekręciłem kluczyk (bez odpalania), zapaliła się kontrolka silnika i tym razem jeszcze temperatury, wentylator też się załączył. Odpaliłem go jeszcze na chwilę i zauważyłem, że spod korka zbiorniczka wyrównawczego chłodnicy wycieka płyn. Wyłączyłem go zaczekałem aż ostygnie i odkręciłem korek. Okazało się że w zbiorniku praktycznie nie ma płynu, tylko jakieś resztki na dnie...Dolałem go i jak wracałem było już wszystko prawidłowo. Płyn wcześniej miał uzupełniany jakoś w lutym przy wymianie termostatu i od tamtej pory do teraz było ok.

Obawiam się teraz, że to w takim razie może być uszczelka pod głowicą... Muszę jeszcze ew. poobserwować inne objawy, ale na pierwszy rzut co myślicie?

Napisano
w skrocie: uzupelnij plyn chlodzacy, odpowietrz uklad i jedz odczytac co to za blad, bo to co teraz robisz ni ma synsu.
Napisano
  • Autor

Płyn uzupełniony, układ odpowietrzony. Zarówno termostat jak i chłodnica moim zdaniem działają prawidłowo. Po dolaniu płynu nie ubywa a zrobiłem jakieś 150 km.

Podłączony był do kompa (nie w ASO), kolega sprawdził mi go m.in. ScanTool'em - wykryło dwa błędy, ale jakimś cudem program nie potrafił ich zinterpretować tzn. pokazywał komunikat, że błędy są i można je usunąć, ale nie można było podejrzeć czego one dotyczą. Dziwne dla mnie, no ale tak było...

Zauważyłem jednak inną rzecz. Zostawiłem go podłączonego do kompa na jałowym biegu przez jakiś czas żeby obserwować temperaturę (mam tylko kontrolkę na desce rozdzielczej bez miernika). Po dojechaniu do ok 98-100 stopni załączał się wentylator, tradycyjnie zapalała się kontrolka silnika i od tej chwili nie można było odczytać temperatury programem - tak jakby czujnika nie było. Po tym zostawiłem go żeby ostygł cały czas monitorując jak zachowuje się temperatura bo po po paru minutach od wyłączenia silnika odczyt temperatury znów był możliwy - czujnik "ożył". Obserwowałem go tak ponad 2 godziny w zacienionym miejscu z otwartą maską. Temperatura wg odczytu w czasie tych dwóch godzin spadła zaledwie do 60 stopni przy czym te 60 stopni to pokazywał mi przez ostatnie pół godziny tak jakby się zawiesił. W ogóle podczas tego okresu odczyt parę razy wariował bo po kilkunastu minutach od wyłączenia silnika pokazywał już te 60 stopni a później po jakimś czasie skoczył do 75 i spadał znów do 60.

Reasumując - wyglądało to tak jakby źle działał czujnik temperatury bo po przekroczeniu 100 stopni i odpaleniu wentylatora tak jakby się wyłączył a później te skoki wskazań.

Jak myślicie kierować się w tę stronę - tzn. że to czujnik temperatury?

Napisano

moje zdanie poznałeś, czekaj dłużej a UPG powie 30.GIF

Napisano
  • Autor

> moje zdanie poznałeś, czekaj dłużej a UPG powie

Od początku mi to tym śmierdziało, ale co kilka głów z forum to nie jedna moja. Wymieniam czujnik - pytanko - gdzie on się znajduje? Przy termostacie?

Napisano
  • Autor

Ok znalazłem czujnik. Ma ktoś jakiś pomysł jak się w miarę szybko do niego dostać? Dzisiaj próbowałem i udało mi się odkręcić ledwo ledwo jedynie jego górną śrubę mocującą. Dolna jest w takim miejscu, że ni w ząb nie mogłem podejść żadnym kluczem. Robił to ktoś? Może jest gdzieś jakiś tutorial?

Wyczyściłem dziś porządnie klemy i po tym auto zachowuje się nieco inaczej - otóż - podczas jazdy jest wszystko ok. Wentylator włącza się normalnie, kontrolki żadne się nie zapalają. Tak samo jest jak zostawię go na jałowym biegu. Przejechałem się tak dzisiaj ok. 20 km i wszystko było dobrze. Jak dojechałem na miejsce pochodził jeszcze chwilę na jałowym - było wszystko ok, wentylator załączył się, kontrolki się nie paliły. Wyłączyłem więc silnik, postał tak z 10 minut. Wsiadam po tych 10 minutach, przekręcam kluczyk (bez odpalania) no i załącza się w tym momencie wentylator i kontrolka zarówno silnika jak i temperatury. No załamka :/ ... Poczekałem aż ochłonie i znów zrobiłem powrotne 20 km, znów postał później chwilę na jałowym i wentylator się załączał bez kontrolek. Nie wiem czy wiązać to z czyszczeniem klem dzisiaj, ale teraz podczas jazdy jest ok dopiero po ponownym przekręceniu kluczyka jest lipa.

Tak czy siak czy to nie kolejny znak, że to coś na drodze elektrycznej? Gdyby to nie była elektryka to raczej cały czas by było źle za każdym razem no nie? Nadal obstawiam ten czujnik, chociaż dzisiaj jak rozmawiałem z gościem z ASO to wspominał coś, że to może być wina centralki...

--------------------------------

No dobra, koniec macania:

P0115 "Czujnik temp. czynnika chłodzącego silnik - usterka"

P0352 "Obwód pierwotny/wtórny cewki zapłonowej B - usterka"

Napisano
  • Autor

> Ok znalazłem czujnik. Ma ktoś jakiś pomysł jak się w miarę szybko do niego dostać? Dzisiaj

> próbowałem i udało mi się odkręcić ledwo ledwo jedynie jego górną śrubę mocującą. Dolna jest w

> takim miejscu, że ni w ząb nie mogłem podejść żadnym kluczem. Robił to ktoś? Może jest gdzieś

> jakiś tutorial?

> Wyczyściłem dziś porządnie klemy i po tym auto zachowuje się nieco inaczej - otóż - podczas jazdy

> jest wszystko ok. Wentylator włącza się normalnie, kontrolki żadne się nie zapalają. Tak samo

> jest jak zostawię go na jałowym biegu. Przejechałem się tak dzisiaj ok. 20 km i wszystko było

> dobrze. Jak dojechałem na miejsce pochodził jeszcze chwilę na jałowym - było wszystko ok,

> wentylator załączył się, kontrolki się nie paliły. Wyłączyłem więc silnik, postał tak z 10

> minut. Wsiadam po tych 10 minutach, przekręcam kluczyk (bez odpalania) no i załącza się w tym

> momencie wentylator i kontrolka zarówno silnika jak i temperatury. No załamka :/ ...

> Poczekałem aż ochłonie i znów zrobiłem powrotne 20 km, znów postał później chwilę na jałowym i

> wentylator się załączał bez kontrolek. Nie wiem czy wiązać to z czyszczeniem klem dzisiaj, ale

> teraz podczas jazdy jest ok dopiero po ponownym przekręceniu kluczyka jest lipa.

> Tak czy siak czy to nie kolejny znak, że to coś na drodze elektrycznej? Gdyby to nie była elektryka

> to raczej cały czas by było źle za każdym razem no nie? Nadal obstawiam ten czujnik, chociaż

> dzisiaj jak rozmawiałem z gościem z ASO to wspominał coś, że to może być wina centralki...

> --------------------------------

> No dobra, koniec macania:

> P0115 "Czujnik temp. czynnika chłodzącego silnik - usterka"

> P0352 "Obwód pierwotny/wtórny cewki zapłonowej B - usterka"

Czunik temperatury wymieniony - wszystko działa jak ta lala.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.