Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Manual - montaz świateł do jazdy dziennej RL

Featured Replies

Napisano

Witam, tym razem manual z montażu świateł dziennych z homologacją.

1. Na początek trochę przepisów o których warto poczytać aby nie popełnić błędu przy montażu i mieć spokój przy jakiejkolwiek kontroli niedouczonych dość często policial.gifWikipedia - światła do jazdy dziennej

00_hella.jpg

2. Ja kupiłem na allegro swiatła HID DRL 507 HP za cenę 200zł, światła mają homologację

E4 - wydaną dla Holandii

0047 - liczba maksymalnego cechowania

RL - homologacja na światła dzienne

02_swiatla.jpg

Więcej o przepisach i symbolach wybitych na lampie można poczytać http://wesem.pl/pytania/ - dzięki za link zbig5705

01_swiatla.jpg

3. Potrzebne narzędzia i materiały:

- wiertarka + wiertło

- klucz oczkowy 10

- peszel do wiązek elektrycznych

05_swiatla.jpg

- uchwyt do montażu lampy do zderzaka, ja zamówiłem u teścia ze stali nierdzewnej taki uchwyt ponieważ w zestawie z lampami są zwykłe śrubeczki za pomocą których ciężko było by zamocować w solidny sposób lampę. Zaletą tego uchwytu jest to że lampa jest przymocowana solidnie do zderzaka i nie w pada w żadne wibracje, a to jest bardzo ważne przy użytkowaniu takich świateł.

06_swiatla.jpg

Tutaj nie ma co za wiele tłumaczyć, miedzy element 1 i 2 idzie uchwyt lampy i zderzak, wszystko jest skręcone śrubami.

07_swiatla.jpg

4. Wiercimy 3 otwory na wprowadzenie szpilek oraz okablowania lampy, otwory wiercimy tak aby lampa była ustawiono prostopadle do jazdy na wprost.

08_swiatla.jpg

Tu od wewnętrznej strony zderzaka, już skręcony uchwyt i lampa zamocowana, miejsca jest tam na tyle że palec wchodzi, trochę zabawy i śrubę nakręcamy na szpilkę a następnie skręcamy kluczem oczkowym 10.

09_swiatla.jpg

5. Zabezpieczamy okablowanie peszlą i prowadzimy je od prawej do lewej strony komory silnika.

10_swiatla.jpg

11_swiatla.jpg

12_swiatla.jpg

6. Okablowanie wyciągamy do góry koło akumulatora i podłączamy:

Pamiętamy oczywiście o odłączeniu akumulatora przy lutowaniu przewodów.

- przewód czerwony "1" - +12V po stacyjce prowadzimy do kabiny, dla mnie była to opcja najbardziej odpowiadająca,

- przewód czarny "2" - MASA do bieguna minusowego akumulatora

- przewód żółty (ja przedłużałem go o przewód niebieski bo zabrakło) do przewodu żółtego światła mijania.

13_swiatla.jpg

Czerwony przewód "+12V po stacyjce" przeciągnąłem przez otwór linki gazu, wystarczy pociągnąć gumę do siebie przeciągnąć przewód i wcisnąć na miejsce.

14_swiatla.jpg

Podłączyłem go pod kostkę ISO radia - cieniutki czerwony przewód to +12V po stacyjce.

15_swiatla.jpg

7. Efekt pracy

16_swiatla.jpg

17_swiatla.jpg

W rzeczywistości one tak nie rażą, a jest to efekt źle zrobionego zdjęcia.

A tu filmik firmy która montuje takie światełka.

Czas pracy to około 3 godzinek, admina poproszę o wrzucenie do działu "zrób to sam" na oficjalnej stronce, jeżeli spełnione są wszystkie warunki.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.