Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z temperaturą

Featured Replies

Napisano

Tak jak w tytule mam problem z temperaturą swojego una. Z góry informuje że nie mam wersji gdzie w zegarach pokazuje mi temperaturę (jak większość sytuacji opisana na forum) tylko narysowany samochodzik w którym zapala się czerwona kontrolka. A teraz przejdźmy do sedna sprawy. Ostatnio jechałem w trasę i wszystko było ok aż do momentu gdy na trasie pojawiło się skrzyżowanie ze światłami, zatrzymałem się na czerwonym i tu nagle kontrolka się zapaliła od temperatury ale wentylator się nie załączył. Pojechałem kawałek żeby się zatrzymać gdzieś w bezpiecznym miejscu i w czasie tego przejazdu kontrolka zgasła ale jak tylko zjechałem na parking i zatrzymałem to znowu się zapaliła a wentylator nic. Zajrzałem do silnika i trochę płynu chłodniczego wyciekło od zagotowania. Jakoś udało mi się dojechać do celu więc w drodze powrotnej zrobiłem doświadczenie, wprawdzie było chłodniej jak w pierwszą stronę ale fakt ten chyba będzie miał znaczenie. Jechałem i w pewnej chwili zjechałem na parking sprawdzić czy się zapali. Kontrolka się nie zapaliła więc chwile poczekałem. Po chwili załączył się wentylator po czym się wyłączył jak chwile pochodził. Czekam dalej i znowu uruchamia się wentylator. Czekam dalej i tym razem włącza się kontrolka temperatury. Pompa wody jest dobra bo w zeszłym roku przy stanie licznika ok.70 tyś. wymieniałem pasek rozrządu i sprawdzali ją od razu. Ja mam trzy opcje co może z tym być: termostat, czujnik temperatury bądź włącznik wentylatora. Która z nich może być najbardziej prawdopodobna i jak mogę sprawdzić te rzeczy bez jakiegoś specjalistycznego sprzętu (termostat z tego co wyczytałem to wkład wrzucić do garnka z wodą i zagotować). Silnik to 1.0 45 KM

Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

[...]

> Która z nich może być najbardziej prawdopodobna i jak mogę sprawdzić te rzeczy bez jakiegoś

> specjalistycznego sprzętu (termostat z tego co wyczytałem to wkład wrzucić do garnka z wodą i

> zagotować). Silnik to 1.0 45 KM

> Z góry dziękuję za pomoc

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to słabe styki masy. Pod aku masz taką choinkę, gdzie jest wpięte kilka kabelków do masy . Musisz wszystkie odpowiednio poprawić lub wymienić wtyki tak aby masa była pewna. Teraz masz tak że są luźne i po każdej dziurze albo masz masę albo jej nie masz. ok.gif

Napisano
  • Autor

Akurat w zeszłym tygodniu akumulator mi wysiadł i przed montażem nowego wszystkie styki i co tylko jest w okolicach akumulatora sprawdzałem. Dokładnie to chodzi Ci o to co jest pod tą tacką na której kładzie się i przykręca akumulator.

Napisano

> Akurat w zeszłym tygodniu akumulator mi wysiadł i przed montażem nowego wszystkie styki i co tylko

> jest w okolicach akumulatora sprawdzałem. Dokładnie to chodzi Ci o to co jest pod tą tacką na

> której kładzie się i przykręca akumulator.

O to to to. Skoro raz wentyl się włączył a raz nie to tylko sprawy prądowo-kablowe. ok.gif

Napisano
  • Autor

A może z włącznikiem wentylatora jest coś nie tak i raz się uruchamia a raz nie. A tak nawiasem mówiąc to poprzednie lata jak jeździłem w gorączkach na tej samej trasie to nie pamiętam aby kiedyś uruchamiał mi się wentylator zatrzymując się w tamtym miejscu a na pewno nie tak szybko że się zatrzymam i nie mija 5 sekund i już się pali, nie wspominając już o tej kontrolce.

Napisano

> A może z włącznikiem wentylatora jest coś nie tak i raz się uruchamia a raz nie. A tak nawiasem

> mówiąc to poprzednie lata jak jeździłem w gorączkach na tej samej trasie to nie pamiętam aby

> kiedyś uruchamiał mi się wentylator zatrzymując się w tamtym miejscu a na pewno nie tak szybko

> że się zatrzymam i nie mija 5 sekund i już się pali, nie wspominając już o tej kontrolce.

Po takim opisie jak tu dałeś wychodzą mi tylko trzy poważne przyczyny: 1. ilość płynu w instalacji, 2. nie działający termostat (nie otwiera Ci dużego obiegu) i 3. kable.

Napisano
  • Autor

> Po takim opisie jak tu dałeś wychodzą mi tylko trzy poważne przyczyny: 1. ilość płynu w instalacji,

> 2. nie działający termostat (nie otwiera Ci dużego obiegu) i 3. kable.

Wykluczam ilość płynu bo to jest sprawdzane raz na tydzień bo olej mi trochę cieknie więc sprawdzając olej sprawdzam też płyn w chłodnicy. Jeśli chodzi o termostat to sam o tym myślałem bo włącznik wentylatora jest przy chłodnicy a czujnik temperatury który zapala tą kontrolkę zamontowany jest gdzieś w korpusie i chyba nawet wiem gdzie. Zostają jeszcze te kable które jak już będę grzebał to jeszcze raz sprawdzę.

Napisano

> Wykluczam ilość płynu bo to jest sprawdzane raz na tydzień bo olej mi trochę cieknie więc

> sprawdzając olej sprawdzam też płyn w chłodnicy. Jeśli chodzi o termostat to sam o tym

> myślałem bo włącznik wentylatora jest przy chłodnicy a czujnik temperatury który zapala tą

> kontrolkę zamontowany jest gdzieś w korpusie i chyba nawet wiem gdzie. Zostają jeszcze te

> kable które jak już będę grzebał to jeszcze raz sprawdzę.

Sprawdzić nie zaszkodzi ok.gif

Może jeszcze jacyś magicy się wypowiedzą to będziemy szukać dalej przyczyny, jesli to nie miała by być żadna z wymienionych. hmm.gif

Napisano

> Sprawdzić nie zaszkodzi

> Może jeszcze jacyś magicy się wypowiedzą to będziemy szukać dalej przyczyny, jesli to nie miała by

> być żadna z wymienionych.

Jak mignie kontrolka to zwykły termometr w chłodnicę, ale skoro gotuje płyn to prawdopodobnie wyłącznik wentylatora odchodzi do wieczności

Napisano
  • Autor

Właśnie ugotowałem termostat smile.gif

I co?? I się nie otworzył. Oczywiście trzymałem go chwile we wrzątku czekając że może w końcu ale nic z tego.

Napisano
  • Autor

I termostat założony bo akurat mieli w sklepie. Myślałem że może sam wkład wymienię ale uszczelka poszła więc kupiłem w całości (35 zł to nie majątek). Po zalaniu płynem i uruchomieniu silnika zauważyłem po nagrzaniu się już pewien drobiazg którego nie widziałem dwa miesiące temu przy wymianie płynu chłodniczego, płyn w zbiorniczku wyrównawczym kręcił się bo przez otwór który się w nim znajduje wpływał płyn, a to oznacza że termostat otworzył się a wtedy się nie otwierał. Wtedy nie wiedziałem że musi się kręcić bo pierwszy raz wymieniałem sam płyn. To czy teraz wszystko będzie ok okaże się w weekend jak pojadę gdzieś dalej, a na dzień dzisiejszy dziękuję za pomoc smile.gif

Napisano

> I termostat założony bo akurat mieli w sklepie. Myślałem że może sam wkład wymienię ale uszczelka

> poszła więc kupiłem w całości (35 zł to nie majątek). Po zalaniu płynem i uruchomieniu silnika

> zauważyłem po nagrzaniu się już pewien drobiazg którego nie widziałem dwa miesiące temu przy

> wymianie płynu chłodniczego, płyn w zbiorniczku wyrównawczym kręcił się bo przez otwór który

> się w nim znajduje wpływał płyn, a to oznacza że termostat otworzył się a wtedy się nie

> otwierał. Wtedy nie wiedziałem że musi się kręcić bo pierwszy raz wymieniałem sam płyn. To czy

> teraz wszystko będzie ok okaże się w weekend jak pojadę gdzieś dalej, a na dzień dzisiejszy

> dziękuję za pomoc

Nie ma sprawy ok.gif czekamy na sprawozdanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.