Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypalony zawór

Featured Replies

Napisano

Witam,

wypaliło mi jeden zawór wylotowy, mechanik wymienił komplet zaworów wylotowych ale stwierdził też, że najlepiej wymienić wtryskiwacz tam gdzie wypaliło zawór. Czy to prawda? może ktoś się orientuje.

Napisano

...ale podstawowe pytanie, czy masz gaz ? Czy po prostu zalecił wymianę wtryskiwacza benzyny ?

Napisano
  • Autor

> ...ale podstawowe pytanie, czy masz gaz ? Czy po prostu zalecił wymianę wtryskiwacza benzyny ?

nie ma gazu

Napisano

> nie ma gazu

może ja za mało widziałem w życiu ale to dla mnie jakaś spiskowa teoria hmm.gif

w 16V czasem upalało zawory ale nikt z tego powodu nie zmieniał wtrysków benzyny i auta jeździły OK a że klienci mieli gwarancje na te roboty to jakby się coś działo - na pewno by wracali z reklamacjami,

brat

Napisano

ja bym wtryskow nie wymienial, ale zawsze mozna sprobowac je przeczyscic w myjce ultradzwiekowej, takiej jak do czyszczenia zalanych plyt glownych w telefonach... nie zaszkodzi, a moze wymyc jakies osady/paprochy

Napisano

> ja bym wtryskow nie wymienial, ale zawsze mozna sprobowac je przeczyscic w myjce ultradzwiekowej,

> takiej jak do czyszczenia zalanych plyt glownych w telefonach... nie zaszkodzi, a moze wymyc

> jakies osady/paprochy

pewnie, wyczyszczenie ultradźwiękami na pewno nie zaszkodzi ok.gif ale nie słyszałem teorii o tym by lejący wtrysk benzyny miał wpływ na upalony zawór,

brat

Napisano

> pewnie, wyczyszczenie ultradźwiękami na pewno nie zaszkodzi ale nie słyszałem teorii o tym by

> lejący wtrysk benzyny miał wpływ na upalony zawór,

> brat

No dobra to może ja sie pobawie w Einsteina biglaugh.gif

Wtrysk jest częściowo zapchany przez co mniej daje paliwka. To z kolei prowadzi do uboższej mieszanki w cylindrze. Wiadomo mniej paliwa wiecej powietrza i już sie robi uboga mieszanka czyli wynikowo jest wyższa temperatura spalania To z kolei w dłuższym czasie może być powodem wypalenia zaworu. Oczywiście wiele zależy od stylu jazdy, od tego jak bardzo jest uboga mieszanka itp...

No i co ? Bedzie Nobel biglaugh.gif

btw

Przerabiałem to na LPG. Przez ubogą mieszanke wyjarało mi zawór i świece

Napisano

Jest to mozliwe, lub tez nieprawidlowo dziala kompensator luzu zaworowego i pozostawia zawor nieco uchylony...

Niemniej jednak wymontowalbym wszystkie wtryskiwacze i dal do sprawdzenia.

Lejace wtryskiwacze w dieslach powodowaly wytapianie sie tlokow, powstawaly widowiskowe dziury...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.