Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błędy ECU

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Od dłuższego czasu mam mały problemik który nie daje mi spokoju i nie mogę sobie z nim poradzić , a mianowicie. Po podłączeniu swojego Euroscanika pojawił się błąd o nazwie "Self-Learning". Błąd ten jak domniemam jest od uczenia się komputera , czyli w skrócie od doboru odpowiedniej mieszanki do panujących warunków.

Na zdjęciu jest ewidentnie pokazane że nie pasuje mu podciśnienie w kolektywie do prędkości obrotowej.

20100331016.jpg

Przedstawię teraz kolejną fotkę z parametrami z przed 2 lat kiedy wszystko jeszcze było ok.

20100415002.jpg

Tutaj fotka z obecnymi parametrami

shinkparametry.jpg

Na zdjęciach widać pewne różnice ,takie jak : czasy otwarcia wtrysku (a co za tym idzie mam teraz większe spalanie) , engine load - ilość paliwa na jeden wtrysk również się zwiększyła (logiczne) no i oczywiście Map - podciśnienie w kolektorze dolotowym , które to jest najprawdopodobniej przyczyną wszystkich jego bolączek. Dwa lata temu podciśnienie to wynosiło 243mmHg czyli 32,3kPa natomiast teraz wynosi 324mmHg czyli 43,1kPa. Jakby na to nie spojrzeć podciśnienie to jest wyższe niż dwa lata temu. W pierwszej kolejności zacząłem od rzeczy najłatwiejszych i zdjąłem rurę od filtra powietrza gdyż pomyślałem sobie, że jego znaczne zabrudzenie (zapchanie) może spowodować wzrost ciśnienia w kolektywie. Niestety nie dało to rezultatów. Następnie zmierzyłem to podciśnienie manometrem myśląc sobie, że MAP Sensor może jest uszkodzony lecz moim oczom ukazał się wynik taki:

shinkmanometr.jpg

Czyli wskazania manometru (56kPa) a przelicznik MAP Sensora również się różnią.

Oczywiście też próbowałem odłączenia akumulatora i ponownej autoadaptacji lecz nadal bez rezultatów. Moje pytanie to co może być przyczyną wzrostu podciśnienia w kolektorze dolotowym i jakie powinno być prawidłowe przy prędkości obrotowej biegu jałowego?

Napisano
  • Autor

> po zdjęciu filtra podciśnienie nie spadło?

maksymalnie ze 2kPa nic poza tym. Dodam Patre jeszcze , że jako takich problemów z silnikiem nie ma. Mniej więcej trzyma obroty znaczy się od 825~850 na jałówce. Trochę więcej pali niż kiedyś jakieś 0,8l na 100km (w trasie 7,3 niby w normie ale palił mniej) , no i być może moje odczucie , to co mnie najbardziej denerwuje to to że "OSŁABŁ" za wolno wkręca się na obroty.

Napisano

> maksymalnie ze 2kPa nic poza tym. Dodam Patre jeszcze , że jako takich problemów z silnikiem nie

> ma. Mniej więcej trzyma obroty znaczy się od 825~850 na jałówce. Trochę więcej pali niż kiedyś

> jakieś 0,8l na 100km (w trasie 7,3 niby w normie ale palił mniej) , no i być może moje

> odczucie , to co mnie najbardziej denerwuje to to że "OSŁABŁ" za wolno wkręca się na obroty.

może masz zapchany wydech

Napisano
  • Autor

> może masz zapchany wydech

Co do wydechu to nie bardzo mi się wydaje żeby był przytkany (wydech nie stary jest pół roku ma) chyba , że kat się posypał ale wtedy to bym to odczuł znacząco ,że coś jest bardzo nie tak , jak sądzisz? Patre jak byś mógł mi wytłumaczyć dokładnie o co chodzi z tym Self-Learning był bym wdzięczny. Pozdro.

Napisano

> Co do wydechu to nie bardzo mi się wydaje żeby był przytkany (wydech nie stary jest pół roku ma)

> chyba , że kat się posypał ale wtedy to bym to odczuł znacząco ,że coś jest bardzo nie tak ,

> jak sądzisz? Patre jak byś mógł mi wytłumaczyć dokładnie o co chodzi z tym Self-Learning był

> bym wdzięczny. Pozdro.

to jest zabezpieczenie na wypadek zmian fabrycznej charakterystyki pracy silnika... program automatycznie dostosowuje się do zmian środowiskowych i stara utrzymać się sprawność silnika najbliżej fabrycznej normy... jeżeli sterownik/parametry wyjdą poza normy ustanowione przez producenta, wówczas zapisuje błąd...

co widać na Twoim obrazku sterownik zapisał tzw ramkę w której pokazane są parametry pracy silnika w momencie wystąpienia błędu i czego sterownik nie był w stanie skorygować...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Znowu zabrałem się za próbę rozwiązania mojego problemu. kolejną czynnością jaką zrobiłem było wymontowanie przepustnicy i silniczka krokowego w celu wzrokowych oględzin i czyszczenia. Puki co te dwa elementy są sprawne i czyściutkie. Jako że Euroscana mam opanowanego na niskim poziomie stąd wynikną moje dalsze pytania. Przejdę do sedna i opiszę co zrobiłem. Podłączyłem fejsika do autka ,sprawdziłem bieżące parametry (oczywiście żadnych różnic od ostatniego podłączania nie było dalej błąd self-learning) przeszedłem do zakładki wykonanie/adaptacja ,zaznaczę że od tego momentu działam już na zasadzie prób i błędów ponieważ tu już za bardzo nie wiem o co chodzi. Odznaczyłem pozycje "idlle actuator" wcisnąłem F2 i pokazał się komunikat START ENGINE pod spodem CZEKAJ no to uruchomiłem silnik i co zaczął pracować od 1000 do 3000 rpm po czym się ustabilizował i wszedł na wolne obroty. Zdziwienie moje było wielkie gdyż parametr MAP spadł do 299mmHg oraz zmniejszyły się czasy wtrysku i teraz mój ala komputerek pokładowy pokazuje mi spalanie rzędu 1,4-1,5 l/h. Czyli wszystko na dobrej drodze. Moje pytanko jest następujące czy dobrze zrobiłem z tym idlle actuator i czy własnie to mogło mieć wpływ na te parametry?

Napisano
  • Autor

> czasy wtrysku jakie teraz masz?

Przed wczesna moja radość dalej to samo , oto dzisiejsze parametry

parametryz30072010.jpg

Powtórzyłem ze trzy razy czynność związaną z IDLLE ACTUATOR lecz nie przyniosło to żadnych wymiernych rezultatów.

Patre co sądzisz o lambdzie ? Czy ten prostokąt przedstawiony na graficznym wskaźniku nie powinien być dwa słupki wcześniej w zielonym polu , a nie niebieskim. No i napięcie waha się od 100~900 mV. Chociaż sądzę , że to ślepy zaułek bo co lambda ma wspólnego z podciśnieniem w kolektorze. Wskazania jej wynikają pewnie z nie do końca dobrze dobranej mieszanki przez to chrzanione podciśnienie.

Wspomnę , że warunki testów cały czas są takie same autko nie jeżdżone od kilku dni stoi w tym samym miejscu.

20100730035.jpg

Zaznaczę jeszcze , że nieco zmieniła się tabelka z pod "F10"

20100730036.jpg

20100730037.jpg

Kurcze Patre już nie wiem czego mam się chwytać. Może przydały by się jeszcze jakieś inne parametry manualnie zmierzone ?

Napisano

hmm.gif

a rozrząd masz aby na pewno dobrze ustawiony?

sprawdź czy odpowietrzenie skrzyni korbowej jest drożne

odłącz wężyk od podciśnieniowego regulatora zapłonu, nie zaślepiając go i zaślepiając obserwuj zmiany podciśnienia

Napisano
  • Autor

> a rozrząd masz aby na pewno dobrze ustawiony?

> sprawdź czy odpowietrzenie skrzyni korbowej jest drożne

> odłącz wężyk od podciśnieniowego regulatora zapłonu, nie zaślepiając go i zaślepiając obserwuj

> zmiany podciśnienia

Ok jutro rano sprawdzę odpowietrzenie skrzyni korbowej , jeżeli chodzi o rozrząd to w gre wchodzi chyba tylko ASO no i ostatnie ,podciśnieniowy regulator zapłonu ? W 1.6 ? Kurcze myślałem , że tam wyprzedzeniem steruje ECU na podstawie czujników. Prosze powiedz mi gdzie on się znajduje? Sorki za bledy pisze z telefonu.

Napisano

> podciśnieniowy regulator zapłonu ? W 1.6 ?

tfu! wróć! podciśnieniowy regulator ciśnienia paliwa w listwie wtryskowej...

Napisano
  • Autor

> tfu! wróć! podciśnieniowy regulator ciśnienia paliwa w listwie wtryskowej...

Parę tygodni temu na początku całej gratki wymieniałem wszystkie przewody podciśnieniowe. Otóż po zdjeciu przewodu podciśnieniowego z listwy silnik momentalnie gaśnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.