Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocena parametrów silnika ...

Featured Replies

Napisano

> wytypujcie błędne parametry silnika Y20DTH na jałowym biegu:

A jakie będą nagrody? food.gifwink.gif

Wyłącz klimę następnym razem.

Przepływomierz pokazuje trochę za dużo jeśli silnik nie pracował przedtem co najmniej minutę. W przeciwnym wypadku nie dostrzegam nic co odbiegałoby od normy.

No, może napięcie akumulatora jest za niskie.

Napisano
  • Autor

> A jakie będą nagrody?

> Wyłącz klimę następnym razem.

> Przepływomierz pokazuje trochę za dużo jeśli silnik nie pracował przedtem co najmniej minutę. W

> przeciwnym wypadku nie dostrzegam nic co odbiegałoby od normy.

Nagrodą jest przejażdżka oryginalną wersją SPORT GM Caravan w ... bagażniku zakrecony.gif

P.S.: Silnik pracował ok. 15 min - nic się nie ukryje tuk.gif

Napisano

> Przepływomierz pokazuje trochę za dużo jeśli silnik nie pracował przedtem co najmniej minutę.

To ja może małą prywatę zarzucę. Masz gdzieś zebrane informacje na temat wartości wskazywanych przez przepływomierz dla różnych silników? Może jakaś książka opisująca standardowe przedziały wartości w zależności od pojemności, typu zapłonu i czegoś tam jeszcze? Męczące jest to, że praktycznie każdy tester wyświetla przypływ w innej jednostce. Tutaj akurat wartości podawane są na takt.

Marcin

Napisano
  • Autor

> To ja może małą prywatę zarzucę. Masz gdzieś zebrane informacje na temat wartości wskazywanych

> przez przepływomierz dla różnych silników? Może jakaś książka opisująca standardowe przedziały

> wartości w zależności od pojemności, typu zapłonu i czegoś tam jeszcze? Męczące jest to, że

> praktycznie każdy tester wyświetla przypływ w innej jednostce. Tutaj akurat wartości podawane

> są na takt.

> Marcin

Krąży plik o nazwie: dane_regulacyjne_opli

Może być pomocny grinser006.gif

Napisano

> przeciwnym wypadku nie dostrzegam nic co odbiegałoby od normy.

> No, może napięcie akumulatora jest za niskie.

Nie sądzisz że jeśli w pkt 33. Zlecona pozycja EGRa jest 100% to w pkt. 34. Stosunek Impulsów EGRa powinien byc blisko 0% ?

Pytam teoretycznie bo u mnie dla silnika z19dt na Techu wyszło 100% i 4% i to podobno jest prawidłowa wartość.

Napisano

Witam.A co jest nie tak. JAk pisali koledzy odbiega przepływka i ładowanie. Przekręć kluczyk na on i przepływka w voltach powinna pokazywać = 1.00v +/- 0.02v . jak nie to szmelc. Pzdr

Napisano

Jeśli chodzi o Opla to udostępnia on tylko szczątkowe dane, np: dane przy obrotach biegu jałowego. Reszta nie jest konieczna, bo Tech ma procedury testowania wszystkich elementów wykonawczych. Serwisant podpina go do autka, wciska guzik i samo się robi.

Charakterystyk przepływomierzy należy szukać u ich producentów. W biuletynach technicznych Boscha są czasami zamieszczane.

Astroman, obaj macie prawidłowe wskazania. Różnica może być skutkiem np: tego, że w jednym silniku ECU steruje plusem, a w drugim masą, albo konstrukcją zaworu.

Napisano

Po usypiania swego syna przemyślałem te parametry i powinno być tak;

2- bieg Jałowy -on = powinno być off lub lekko nociśnięty pedał gazu lub uszkodzony potencjometr pedału

10- ćiśnienie doładowania 96kPa = powinno być wyższe lub tówne od atmoswerycznego = wnioski

12- MAF 483 mg/suw = powinno być 250 mg/suw= wnioski

23- zadane obroty 800

24- obroty wykonane 856 = powinno być jak w 23 - uszkodzony styk wolnych obrotów patrz 2 punkt

36- zawór ciśnienia doładowania -60% wypełnienie impulsu= powinno być 100% wnioski2

45-podał sprzęgła -on = powinno byc off - przysisnięte sprzegło lub uszkodzony włącznik sprzęgła

Wniosek 1 - Zbyt duża wartosc podcisnienia przepływomierza i 100% otwarcie EGR , brak ciśnienia doładowania - możliwa przyczyna brak podciśnienia w rurkach sterojących zaworów lub uszkodzona pompa VAC. słabe sterowanie turbo. Możliwe błędy P400 EGR autko nie ma mocy i słabo przyspiesza.

Wniosek 2 uszkodzony włącznik sprzęgła ogranicza ciśnienie doładowania , przez co słaba dynamika auta.

Miłej kontroli . Pzdr

Napisano
  • Autor

> Wniosek 1 - Zbyt duża wartosc podcisnienia przepływomierza i 100% otwarcie EGR , brak ciśnienia

> doładowania - możliwa przyczyna brak podciśnienia w rurkach sterojących zaworów lub uszkodzona

> pompa VAC. słabe sterowanie turbo. Możliwe błędy P400 EGR autko nie ma mocy i słabo

> przyspiesza.

> Wniosek 2 uszkodzony włącznik sprzęgła ogranicza ciśnienie doładowania , przez co słaba dynamika

> auta.

> Miłej kontroli . Pzdr

Chyba pozostaje wypierd.... Opel scannera - człowiek żyłby w przekonaniu, że dokonał zakupu życia zlosnik.gif

Żadna kontrolka się nie świeci, auto jeździ bez zarzutu, bardzo ładnie się zbiera.

Dodatkowym kabelkom mówimy zdecydowane NIE zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli chodzi o Opla to udostępnia on tylko szczątkowe dane, np: dane przy obrotach biegu jałowego.

No właśnie, ja myślałem o czymś nie tylko do Opla. Kiedyś wpadła mi w ręce książkowa Auto Data, ale tam nie znalazłem niczego takiego. Dane katalogowe MAFa też nie powiedzą wiele, jedyne co to zakres pracy i takie tam. Właściwa ilość przepływającego powietrza zależy od konstrukcji konkretnego silnika.

> Reszta nie jest konieczna, bo Tech ma procedury testowania wszystkich elementów wykonawczych.

MAF nie jest elementem wykonawczym, jeśli zaś chodzi o EGR to nawet Opel Scanner (przynajmniej ta wersja której używałem) ma możliwość przetestowania zaworu. Szkoda, że w przypadku MAPa albo MAFa nie jest to takie łatwe.

Napisano

Ja chyba bym się nie zgodził, przynajmniej w kilku kwestiach moja interpretacja byłaby inna:

> 2- bieg Jałowy -on = powinno być off lub lekko nociśnięty pedał gazu lub uszkodzony potencjometr

Ja ignition status tłumaczyłbym raczej jako status zapłonu, więc On na pracującym silniku jest w pełni ok.

> 10- ćiśnienie doładowania 96kPa = powinno być wyższe lub tówne od atmoswerycznego = wnioski

Co w tym silniku mierzy ciśnienie atmosferyczne, a co ciśnienie doładowania? Nie znam odpowiedzi na to pytania, a bez niej nie ma mowy o jakichkolwiek racjonalnych wnioskach.

> 12- MAF 483 mg/suw = powinno być 250 mg/suw= wnioski

A skąd wartość 250mg? Spodziewałbym się raczej przedziału wartości. Czy wartość podawana przez skaner jest skorygowana o temperaturę zasysanego powietrza? Większa ilość powietrza może być spowodowana podwyższonymi obrotami, spowodowanymi włączeniem klimatyzacji.

> 23- zadane obroty 800

> 24- obroty wykonane 856 = powinno być jak w 23 - uszkodzony styk wolnych obrotów patrz 2 punkt

Podwyższone obroty mogą być spowodowane klimatyzacją. Czy w tym systemie jest styk wolnych obrotów? Na schemacie widzę dodatkowy styk w pedale gazu, ale nie jestem pewien czy to czasem nie jest wskaźnik, że gaz jest do podłogi.

> 36- zawór ciśnienia doładowania -60% wypełnienie impulsu= powinno być 100% wnioski2

Dlaczego 100%?

> 45-podał sprzęgła -on = powinno byc off - przysisnięte sprzegło lub uszkodzony włącznik sprzęgła

Prosty test powinien załatwić sprawę, po naciśnięciu pedału stan powinien zmienić się na przeciwny. Może to soft dziwacznie interpretuje. Test ostateczny to pomiar na czujniku oraz na pinie ECU.

> Wniosek 1 - Zbyt duża wartosc podcisnienia przepływomierza i 100% otwarcie EGR , brak ciśnienia

Przepływomierz nie mierzy podciśnienia, EGR otwarty w 100% na biegu jałowym równa się kaszel palacza.

> doładowania - możliwa przyczyna brak podciśnienia w rurkach sterojących zaworów lub uszkodzona

> pompa VAC.

Problemy z podciśnieniem to najczęściej chmury czarnego dymu z wydechu.

> Wniosek 2 uszkodzony włącznik sprzęgła ogranicza ciśnienie doładowania , przez co słaba dynamika

> auta.

Naprawdę? Ja do tej pory myślałem, że czujnik wciśnięcia sprzęgła jest tylko do Cruise Control. Możesz powiedzieć coś więcej na temat zależności ciśnienia doładowania od pedału sprzęgła? Jeśli to było w jakieś książce / na stronie to poprosiłbym o namiary, ciągle się dokształcam w tym temacie, a ta informacja trochę miesza w tym co już wiem.

Napisano

> Chyba pozostaje wypierd.... Opel scannera - człowiek żyłby w przekonaniu, że dokonał zakupu życia

Bo może faktycznie to jest najlepszy zakup w życiu. Ja zawsze podchodzę z dystansem do wyników z testerów diagnostycznych innych niż fabryczne. Skoro nie jest to prawdziwy Tech2, jest szansa że coś miesza. Przeważnie soft typu Opel Scanner oprócz pokazywania wartości daje wskazówki na temat prawidłowego zakresu.

> Żadna kontrolka się nie świeci, auto jeździ bez zarzutu, bardzo ładnie się zbiera.

Więc nie widzę powodu żeby bez potrzeby męczyć auto. Zasadniczo skaner diagnostyczny nie jest cudownym remedium na wszystko. Trzeba mieć sporą bazę teoretyczną. Od czasu do czasu zdarza mi się diagnozować samochody znajomych. Niestety diagnoza w moim wykonaniu trwa strasznie długo, bo okazuje się że muszę przy okazji zgłębić kilka pobocznych tematów żeby móc zrozumieć całość. W warsztatach mają przewagę doświadczenia z napraw kilkuset usterek danego typu oraz stosownych szkoleń. Naprawa taktyką jeźdźca bez głowy to najczęściej dodatkowe koszty i frustracja.

Napisano
  • Autor

> Trzeba mieć sporą bazę teoretyczną.

Dokładnie jak piszesz, można mieć:

1. auto,

2. interface do auta,

3. cyferki do interface i ...

... dalej nic nie wiedzieć.

Wiedzę nabywamy całe życie i stąd ten kącik.

Każde małe info wynikające z doświadczeń innych może okazać się bezcenne i składać w całość puzzli. Za każdy kawałek THANX

P.S.: Szukam powodów czarnego dymu przy obrotach powyżej 2,5 tyś. Auto jeżdżone było od 4 lat przez kapelusznika po 80 km/h. Stawiam więc na nadmiar nalotów wszędzie i tego się będę/chcę trzymać zlosnik.gif

Napisano

> P.S.: Szukam powodów czarnego dymu przy obrotach powyżej 2,5 tyś. Auto jeżdżone było od 4 lat przez

> kapelusznika po 80 km/h. Stawiam więc na nadmiar nalotów wszędzie i tego się będę/chcę trzymać

Od tego trzeba było zacząć ...

Pytanie pomocnicze kiedy pojawia się dym, przy redukcji, czy może jak depniesz ostro na gaz to zostawiasz za sobą gęstą chmurę? Przyczyn kopcenia na czarno może być kilka:

- syf w EGR albo jego niewłaściwe sterowanie

- problem z zaworem ciśnienia doładowania

- problem w instalacji podciśnieniowej, słaba wydajność pompki albo nieszczelność

- lejące wtryskiwacze

- za duża dawka wtrysku

- zły kąt

Opel Scanner może pomóc w zdiagnozowaniu EGRa jeśli masz wersję, która udostępnia taką opcję. Reszty już raczej skanerem nie zdiagnozujesz. Do podciśnienia przydałby się wakuometr. Zawory można sprawdzić podłączając pod akumulator i słuchając czy "cykają". Do pompy przydałby się oscyloskop, albo ktoś kto zna te pompy na wylot i po objawach wie o co chodzi.

Jak widzisz trzeba mieć trochę sprzętu. Jak w każdej branży żeby znaleźć fachowca trzeba się trochę namęczyć, ale przeważnie i tak wychodzi taniej.

Napisano
  • Autor

> Od tego trzeba było zacząć ...

Hmmm, chyba się nieprecyzyjnie określiłem.

Kupiłem nowe auto i chciałem byście looknęli ogólnie na jego podstawowe parametry. Jeśli mieszczą się w granicach przyzwoitości, to zapominam jakiś czas o temacie dymienia. Jeśli wychodzą jakieś oczywiste przekłamania parametrów, to będę gnębił temat do upadłego.

Napisano

> 2- bieg Jałowy -on = powinno być off lub lekko nociśnięty pedał gazu lub uszkodzony potencjometr

Ja ignition status tłumaczyłbym raczej jako status zapłonu, więc On na pracującym silniku jest w pełni ok.

RA cja chodzło mi o parametr 3

A ja śądze ze to wina słabego podciśnienia .dużo dumu ,słabe turbo . MAF przy pełnym obciązeniu powinien pokazywac ninimum lub najlepiej wiecej 850 mg/suw. Pzdr

Napisano
  • Autor

>dużo dumu ,słabe turbo .

Turbo nie jest słabe

>MAF przy pełnym obciązeniu powinien pokazywac ninimum lub najlepiej wiecej 850 mg/suw.

To parametry pracy na jałowym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.