Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Odpowietrzamy sprzęgło, a tam nic

Featured Replies

Napisano

Nie znalazłem na forum dyskusji o problemie, który mam teraz.

Stąd ten wątek.

Zabraliśmy się dziś do wymiany układu hamulcowego w Astra G, rocznik 2002.

Odpowietrzanie hamulców bez wielkich problemów, było kilka "stacji"

z problemikami.

Na koniec zawór sprzęgła, także przez niego chcemy przepompować stary płyn. Pomocnik pompuje pedałem sprzęgła. Praktycznie wcale nie czuje podczas pompowania, że pedał twardnieje. No dobra, po 5 depnięciach trzyma wciśnięte sprzęgło, ja luzuję zaworek do odpowietrzania sprzęgła. A tu NIC. Nawet kropla płynu nie wyjrzała na zewnątrz przez ten zaworek.

Za to zaworek jakby olejem silnikowym opaskudzony. Czarny płyn,

wyglądał jak stary olej silnikowy.

Co to wszystko może oznaczać?

Czy brakowało nam włączonego zapłonu, jak to w niektórych miejscach się mówi?

Czy jakaś inna przyczyna?

Teraz zaczynam kojarzyć to z innym faktem, jaki występuje od czasu

do czasu w trakcie jazdy. A mianowicie przy zmianie biegów, wciskam sprzęgło, nowy bieg, puszczam sprzęgło i dopiero na ostatnich centymetrach drogi pedału sprzęgła odczuwalne szarpnięcie - sprzęgło chwyciło.

Czy obydwie rzeczy nie są ze sobą związane?

Najbardziej martwi mnie, że płyn hamulcowy wcale nie wychodził przez zaworek odpowietrzający sprzęgło.

Napisano

Podobne objawy w Audi 100. Po przemyśleniu tematu wniosek następujący: zapodać płyn od strony odpowietrznika. Po prostu napełniliśmy starą pompkę do kół płynem hamulcowym, podłączyliśmy przewód gumowy o takiej średnicy żeby ciasno wszedł na odpowietrznik, poluzowaliśmy go i pomału wtłoczyliśmy zawartość pompki do siłownika. Aha wcześniej wyssaliśmy płyn hamulcowy ze zbiorniczka żeby się nie przelało i jednocześnie żeby było widać czy płyn wpływa do zbiorniczka bez pęcherzyków powietrza. Po tym zabiegu sprzęgło było cacy. Zabieg ten powtórzyłem na sprzęgle w ciężarówce Volvo i też sterowanie sprzęgłem wróciło do normy.

Napisano
  • Autor

> Podobne objawy w Audi 100....

Oj nie wiem czy strategia tutaj chwyci. Bo w tym przypadku obwód sprzęgła połączony w jakiś sposób z obwodem hamulcowym.

W hamulcach płyn już przepompowany. I co teraz musiałbym z przewodu sprzęgła stary płyn wtłoczyć w obwód hamulca gdzie już przetłoczony na nowy? Nie za bardzo mi się chce.

Dzięki za info mimo to.

Napisano

W Audi 100 oba układy są zasilane z jednego zbiorniczka. Podejrzewam że u Ciebie (tak jak w AUDI) połączenie układu sprzęgła z układem hamulcowym jest jedynie przez zbiorniczek płynu hamulcowego. Więc wyssij cały płyn ze zbiorniczka, przepompuj od strony sprzęgła nowy płyn. Jeśli będzie zanieczyszczony to go znów odessij i powtórz procedurę aż w zbiorniczku będziesz miał czysty płyn. Obwodu układu hamulcowego nie zanieczyścisz ani nie zapowietrzysz chyba że ktoś przez nieuwagę wciśnie pedał hamulca.

Napisano

W celu przeplukania ukladu sterowania sprzeglem ze starego plynu (zbiorniczek jest wypelniony swiezym) pompujesz pedalem sprzegla (operujac rownoczesnie odpowietrznikiem na wysprzegliku), az zacznie wyplywac czysty plyn.

Bardziej skuteczny sposob odpowietrzania ukladu sterowania sprzeglem: mozna to zrobic wykorzystujac uklad hamulcowy. Laczymy wezykiem odpowietrzniki wysprzeglika i zacisku hamulcowego i postepujemy tak, jakbysmy odpowietrzali uklad hamulcowy, pozostawiajac odpowietrznik wysprzeglika zluzowany (operujemy tylko odpowietrznikiem na zacisku). Po kilku razach deptania pedalu hamulca, zakrecania i odkrecania odpowietrznika na zacisku zakrecamy odpowietrznik na wysprzegliku i sprawdzamy dzialanie sprzegla. Odpowietrzamy do skutku. Metoda wielokrotnie sprawdzona i skuteczna (na samochodach Opla, Mercedesa, Audi, Toyoty, VW i innych...).

Pozdrawiam

Napisano

Czyli zacisk pracuje jak wspomniana przeze mnie pompka - dobrze kombinuję?

Napisano

> Czyli zacisk pracuje jak wspomniana przeze mnie pompka - dobrze kombinuję?

Dokladnie waytogo.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.