Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jade w tył a prędkościomerz nic.

Featured Replies

Napisano

Witam.

To moja pierwsza wiadomość na tym forum.

Od niedawna posiadam Fiata Siena 1.2 EL z99r.

Chciałem sobie wymienić linkę prędkościomierza, bo stara cykała i wskazówka drgała (szalała). Kupiłem nową i starą odkręciłem, odpiąłem i wyjąłem. No i problem, bo końcówka nowej linki wchodząca do skrzyni była zupełnie inna niż w starej.

No to zamontowałem starą linkę i pojechałem oddać tą nową.

Gdy wróciłem to zaszła potrzeba przejechania kilkudziesięciu metrów tyłem. I się okazało że podczas jazdy do tył wskazówka się nie rusza, po prostu leży.

Czyli jadąc do przodu jest wszystko ok, a jadąc do tył wskazówka leży.

Co mogło się zepsuć po mojej interwencji oraz jakie koszty naprawy i czy dam radę to sam naprawić? confused.gif

Napisano

Hmmm, ja bym to zostawił. Prędzej zgarną Cię za jazdę pod prąd niż za przekroczenie prędkości więc po co się martwić czymś nieistotnym wink.gif

Napisano
  • Autor

> po co się martwić czymś nieistotnym

Dzisiaj, od kilku tygodni mam trochę czasu więc postanowiłem coś zrobić, jak widać z marnym skutkiem. frown.gif

Napisano
  • Autor

> To normalne. Do tyłu wskazowka nie działa.

No teraz to nie wiem, wydaje mi się że prędkościomierz pokazywał prędkość jazdy, gdy jedzie się do tyłu, jakoś tak nigdy na to uwagi nie zwracałem. confused.gifconfused.gifconfused.gif

Napisano

W dwóch autach miałem to samo, do tyłu nie działa. Poza tym jak kiedyś w palio zmieniłem linke, to też mi się zdawało, że do tyłu działał a zwróciłem uwagę dopiero po wymianie.

Napisano

ee raczej nie bedzie dzialac

linka przenosi ruch obrotowy z kol ( a dokładniej z wałka zdawczego) na mechanizm predkosciomierza, a to nic innego jak obracajacy sie w prawo magnes i odginajacy wskaznik. jak bedzie sie krecic w lewo gdy jedzie się do tyłu wiec d.pa zbita zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

Witam.

Po przeprowadzeniu rozmowy z kilkoma innymi osobami razem ustaliliśmy że prędkościomierz napędzany linką, w każdym aucie, podczas jazdy do tył nie będzie pokazywał prędkości.

Natomiast te auta w których zastosowano tylko elektryczne/elektroniczne systemy pomiaru prędkości (gdzie nie ma linki), przy jeździe do tył pokazują aktualną prędkość.

Czyli wygląda na to że nic mi się nie zepsuło, a tylko mi się zdawało oink.gif

Codziennie się dowiaduję czegoś nowego o tym samochodzie.

Dzięki wszystkim za pomoc w rozwiązaniu tej jakże trapiącej mnie kwestii smile.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.