Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

może ktoś pomoże - skuter keeway

Featured Replies

Napisano

mam takiego sobie skuterka stał stał i wkońcu postanowiłem coś z nim zrobić

iskra jest, rozrusznik kręci, pompa paliwo daje, skuter nie pali

wlałem mu Pb pod świecę i zapalił, wypalił co dałem i zgasł, wygląda na to że z gaźnika nie idzie do cylindra

więc proszę o pomoc jak się do tego zabrać

nie znam ogólnie stanu tego skuterka bo dostałem go jako "nie palący"

Napisano

gaźnik zatkany, to pierwsze co mi na myśl przychodzi... skoro do niego paliwo dobiega, oraz jest iskra... swoją drogą widziałem ostatnio niezły numer z keewayem, a dokładnie świecą, niby iskra była, ale świeca miała lekkie przebicie i dawała iskrę z boku jak ją się włożyło i silnik nie palił... wcale

Napisano

> mam takiego sobie skuterka stał stał i wkońcu postanowiłem coś z nim zrobić

> iskra jest, rozrusznik kręci, pompa paliwo daje, skuter nie pali

> wlałem mu Pb pod świecę i zapalił, wypalił co dałem i zgasł, wygląda na to że z gaźnika nie idzie

> do cylindra

> więc proszę o pomoc jak się do tego zabrać

> nie znam ogólnie stanu tego skuterka bo dostałem go jako "nie palący"

Pokręć trochę rozrusznikiem i wykręć świece. Jeśli świeca jest mokra to znaczy że świeca do wymiany, jeśli jest sucha to nie dociera paliwo. Osatnio robiłem z jakimś chińskim skuterem i ten sam problem był. Przeczyściłem cały gaźnik i dalej nic. Okazało się że problemem był filtr paliwa zamontowany na wężyku z baku do gaźnika. Wywaliłem ten filtr i skuter ożył:)

Napisano
  • Autor

> Pokręć trochę rozrusznikiem i wykręć świece. Jeśli świeca jest mokra to znaczy że świeca do

> wymiany, jeśli jest sucha to nie dociera paliwo. Osatnio robiłem z jakimś chińskim skuterem i

> ten sam problem był. Przeczyściłem cały gaźnik i dalej nic. Okazało się że problemem był filtr

> paliwa zamontowany na wężyku z baku do gaźnika. Wywaliłem ten filtr i skuter ożył:)

świeca jest raczej sucha, paliwo na 100% nie dociera do cylindra, do gaźnika dochodzi bo gaźnik zalewa paliwem ale już z gaźnika tak jakby nie wychodziło,

świeca raczej dobra bo iskrzy ładnie, jak wleje strzykawką do cylindra paliwo to zapala,

Napisano

rozkrec gażnik i wyczysc wszystkie dysze (drucikiem cienkim, albo lepiej kompresorem). Możesz jeszcze sprawdzić czy iglica jest prosta i sie nie zacina

Napisano
  • Autor

> rozkrec gażnik i wyczysc wszystkie dysze (drucikiem cienkim, albo lepiej kompresorem). Możesz

> jeszcze sprawdzić czy iglica jest prosta i sie nie zacina

a może mieć coś do tego kompresja? może silnik jest zjechany i nie zasysać dobrze i przez to nie pali ???

Napisano

> mam takiego sobie skuterka stał stał i wkońcu postanowiłem coś z nim zrobić

> iskra jest, rozrusznik kręci, pompa paliwo daje, skuter nie pali

> wlałem mu Pb pod świecę i zapalił, wypalił co dałem i zgasł, wygląda na to że z gaźnika nie idzie

> do cylindra

> więc proszę o pomoc jak się do tego zabrać

> nie znam ogólnie stanu tego skuterka bo dostałem go jako "nie palący"

Jakieś membrany są podobno w króćcu dolotowym i one rzekomo lubią sprawiać takie problemy.

Napisano

Kolego, pod kroccem laczacym gaznik z karterami silnika masz zawor membranowy. Sklada sie z dwoch wygietych blaszek ktore sa zamocowane srubkami. Sprobuj dokrecic te srubki gdyz lubia sie one luzowac i wtedy jest zjawisko gubienia faz rozrzadu w dwusuwie dlatego skuter moze nie palic. Powodami moga jeszcze byc: zabrudzony gaznik, niedomagajaca swieca (kup nowa np NGK BR8HS) i zobacz wtedy. Filtr powietrza pewnie masz czysty ale tez warto popatrzec oraz wszelkie polaczenia zaplonowe poczawszy od fajki na swiecy az po modul zaplonowy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Kolego, pod kroccem laczacym gaznik z karterami silnika masz zawor membranowy. Sklada sie z dwoch

> wygietych blaszek ktore sa zamocowane srubkami. Sprobuj dokrecic te srubki gdyz lubia sie one

> luzowac i wtedy jest zjawisko gubienia faz rozrzadu w dwusuwie dlatego skuter moze nie palic.

> Powodami moga jeszcze byc: zabrudzony gaznik, niedomagajaca swieca (kup nowa np NGK BR8HS) i

> zobacz wtedy. Filtr powietrza pewnie masz czysty ale tez warto popatrzec oraz wszelkie

> polaczenia zaplonowe poczawszy od fajki na swiecy az po modul zaplonowy.

Nie jestem za dobry w mechanice ale w dwusuwie to chyba nie może być zjawiska gubienia faz rozrządu, zwłaszcza w motorowerach, bo tam jest jeden cylinder i jako takiego rozrządu to nie ma.

Być może masz to samo co było u mnie. Objawy miałem takie same - nie zapalał, mimo że wszystko co jest potrzebne to było. Okazało się, że brak jest kompresji. A więc tłok do wymiany, szlif na cylindrze. Przy okazji takiej rozbiórki wymieniłem jeszcze parę innych rzeczy.

Operacja nie jest niestety tania...

pozdrawiam

Napisano

> Nie jestem za dobry w mechanice

Wlasnie 270751858-jezyk.gif

ale w dwusuwie to chyba nie może być zjawiska gubienia faz

> rozrządu, zwłaszcza w motorowerach, bo tam jest jeden cylinder i jako takiego rozrządu to nie

> ma.

> Być może masz to samo co było u mnie. Objawy miałem takie same - nie zapalał, mimo że wszystko co

> jest potrzebne to było. Okazało się, że brak jest kompresji. A więc tłok do wymiany, szlif na

> cylindrze. Przy okazji takiej rozbiórki wymieniłem jeszcze parę innych rzeczy.

> Operacja nie jest niestety tania...

> pozdrawiam

Otóż w dwusuwie rozrzad jest realizowany przez tłok i okna w cylindrze a takze skrzynie korbowa oraz zawor membranowy w nowszych konstrukcjach. Dlatego napisalem w poprzednim poscie aby sprawdzic w jakim stanie jest ten zawor i membranki.

Napisano

> Wlasnie

> ale w dwusuwie to chyba nie może być zjawiska gubienia faz

> Otóż w dwusuwie rozrzad jest realizowany przez tłok i okna w cylindrze a takze skrzynie korbowa

> oraz zawor membranowy w nowszych konstrukcjach. Dlatego napisalem w poprzednim poscie aby

> sprawdzic w jakim stanie jest ten zawor i membranki.

I tak, i nie - masz rację ale w silniku dwusuwowym z uwagi na jego prostotę nie ma układu rozrządu (tu ja mam rację). W silniku dwusuwowym "rozrząd" jest relizowany w dwojaki sposób:

- poprzez tłok (o czym piszesz) który otwiera i zamyka okna do kanałów ssących i wydechowych,

- poprzez poprzez przepustnicę obrotową, która otwiera i zamyka okna dolotowe dla mieszanki.

W omawianym przypadku zapewnie jest realizowany przez tłok (przynajmniej w moim piździku tak jest).

Skrzynia korbowa a właściwie jak zapewne chciałeś napisać mechanizm korbowodu, którego elementem jest wał napędowy (bo skrzynia to tylko pudełko dla korbowodu) to już jest element przeniesienia napędu zamieniający ruch posuwisto-zwrotny tłoka na ruch obrotowy. Tyle teorii.

Według mnie tak jak pisałem wcześniej problemem może być niestety brak kompresji, też lałem paliwo do cylka i tylko wtedy odpalał, żeby po kilku sekundach bezpowrotnie zgasnąć.

pozdro

pozdrawiam

Napisano

> Fazy rozrządu to będą w silniku posiadającym dwa i więcej tłoków...

Faza a więc etap - wystarczy jeden cylinder by to mialo miejsce.

W jednocylindrowym silniku o

> konstrukcji prostej jak cep to ciężko mówić o fazach, których de facto jeśli się czepiać będą

> góra dwie - tyle i suwów tłoka...

Blad - nie tyle ile suyów tłoka tylko ile obrotow walu korbowego.

na cykl pracy. Inaczej w 2 suwie, inaczej w 4 suwie.

W dodatku w układzie z gaźnikiem. Aby sprecyzować to co

> napisałeś powyżej to trze3ba powiedzieć, że "fazy rozrządu" to będą momenty otwarcia i

> zamknięcia zaworu ssącego i wydechowego,

Jakich zaworów? W dwusuwie nie ma zaworów wiec to slowo nie powinno padac.

którego rolę właśnie spełnia ten zaworek z

> membrankami,

Zaworek ten spelnia zupelnie inna funkcje niz to co piszesz. W starych silnikach dwusuwowych bylo zupelnie inaczej. Poczytaj i zobacz jakie tam byly etapy wedrowania mieszanki.

w stosunku do górnego martwego położenia i dolnego martwego położenia tłoka

> wyrażone w stopniach obrotu wału korbowego.

> IMHO, czyż nie łatwiej było by napisać - sprawdź ten zawór pod króćcem ssącym?

> Ja jednak podtrzymuję swoją opinię - słaba kompresja - możliwa konieczna wymiana tłoka i szlif na

> cylindrze (ewentualnie wymiana kompletu).

> pozdrawiam

Byłeś czepliwy mnie więc i ja jestem. Bez urazy wink.gif

Napisano

Cykl pracy silnika dwusuwowego jak sama nazwa wskazuje to DWA suwy tłoka

w którym de facto zaklęte są cztery fazy pracy - ssanie, sprężanie, praca i wydech.

Suwa sprężania - ssanie i sprężanie;p suw pracy - praca i wydech.

W fazie pierwszej można mówić o tym, że tłok pełni rolę zaworu ponieważ zamyka kanał wydechowy i międzykomorowy odsłaniając jednocześnie kanał ssący. A w drugiej po zapłonie powracając do dolnego położenia odsłania kanał wydechowy.

Ale dalej będę obstawał przy swoim - co to znaczy gubienie faz rozrządu w dwusuwie? To nie zła praca owego zaworu membranowego czy jak go tam zwał.

Według tego co przytoczyłem powyżej to zajechany tłok, cylinder bez kompresji będzie to powodował jedynie. Co ma do tego wał i jego obroty, które są konsekwencją li tylko ruchu tłoka? Wytłumacz proszę.

pozdrawiam

pozdro

Napisano

> Cykl pracy silnika dwusuwowego jak sama nazwa wskazuje to DWA suwy tłoka

> w którym de facto zaklęte są cztery fazy pracy - ssanie, sprężanie, praca i wydech.

> Suwa sprężania - ssanie i sprężanie;p suw pracy - praca i wydech.

> W fazie pierwszej można mówić o tym, że tłok pełni rolę zaworu ponieważ zamyka kanał wydechowy i

> międzykomorowy odsłaniając jednocześnie kanał ssący. A w drugiej po zapłonie powracając do

> dolnego położenia odsłania kanał wydechowy.

> Ale dalej będę obstawał przy swoim - co to znaczy gubienie faz rozrządu w dwusuwie? To nie zła

> praca owego zaworu membranowego czy jak go tam zwał.

Zawór membranowy ingeruje w etap pracy silnika (faz rozrzadu ktorych sie czepiales wink.gif )dlatego ze odpowiada min. za utrzymanie odpowiedniego cisnienia w skrzyni korbowej podczas suwu pracy silnika dwusuwowego, umozliwiajac tym samym prawidlowe napelnienie cylindra przez mieszanke i zapobieganie jej cofaniu sie do gaznika.Wystarczy ze blaszki zaworu maja delikatna przerwe miedzy nimi a korpusem i silnik nie odpali mimo ze ma swietna kompresje lub bedzie chodzil ale nie wkreci sie na wyzsze obroty niz jalowe. Sam raz mialem taki przypadek wiec pisze z praktyki a nie z teorii.

> Według tego co przytoczyłem powyżej to zajechany tłok, cylinder bez kompresji będzie to powodował

> jedynie. Co ma do tego wał i jego obroty, które są konsekwencją li tylko ruchu tłoka?

Zapraszam do lekury, np. T. Rychter - Budowa silników spalinowych. Zreszta wszedzie gdzie nie poszukasz jest napisane o zaleznosci miedzy cyklami pracy a obrotami walu na dany cykl w silniku o danym rodzaju.

> Wytłumacz proszę.

> pozdrawiam

> pozdro

Pozdrawiam wink.gif

Napisano

> Zawór membranowy ingeruje w etap pracy silnika (faz rozrzadu ktorych sie czepiales )dlatego ze

> odpowiada min. za utrzymanie odpowiedniego cisnienia w skrzyni korbowej podczas suwu pracy

> silnika dwusuwowego, umozliwiajac tym samym prawidlowe napelnienie cylindra przez mieszanke i

> zapobieganie jej cofaniu sie do gaznika.Wystarczy ze blaszki zaworu maja delikatna przerwe

> miedzy nimi a korpusem i silnik nie odpali mimo ze ma swietna kompresje lub bedzie chodzil ale

> nie wkreci sie na wyzsze obroty niz jalowe. Sam raz mialem taki przypadek wiec pisze z

> praktyki a nie z teorii.

> Zapraszam do lekury, np. T. Rychter - Budowa silników spalinowych. Zreszta wszedzie gdzie nie

> poszukasz jest napisane o zaleznosci miedzy cyklami pracy a obrotami walu na dany cykl w

> silniku o danym rodzaju.

> Pozdrawiam

No to żeś wytłumaczył:)

pozdro

Napisano

> No to żeś wytłumaczył:)

> pozdro

A jak wink.gif Wyczerpująco smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.