Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Falujące obroty na zimnym silniku (bieg jałowy)

Featured Replies

Napisano

Kolega ma taki objaw:

Na jałowym falowanie obrotów dopoki silnik mu sie nie zagrzeje (tak 1/4 skali) Swiece i kabelki ma nowe. Sonda OK. Czy moze to byc przepustnica? Czy cos jeszcze?

Jego auto takie jak moje tzn PuntoII 1.26v

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst :

"

Objaw: falowanie obrotów w silnikach 1.2 8V 60 KM w trakcie nagrzewania się silnika.

Lekarstwo: W autach z większym przebiegiem (parudziesięciu tys km) jeżeli wcześniej falowanie nie występowało - czyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego.

W nowych czyli w PIIFL - reset centralki a przede wszystkim ustawiań samodopasowawczych."

No to sprobuje u niego zrobić reseet autoadaptacji. Wprawdze to PuntoII sprzed FL (a nie tzw "wytrzeszeszcz") ale to nie ma chyba znaczenia

Napisano

> No to sprobuje u niego zrobić reseet autoadaptacji. Wprawdze to PuntoII sprzed FL (a nie tzw

> "wytrzeszeszcz") ale to nie ma chyba znaczenia

silnik ten sam, zasada praktycznie ta sama - u mnie tak właśnie było, auto było nówką, miało zrobione pare tys km, dopiero po resecie autoadaptacji wszystko wróciło do normy i do 90 tys km nie powrócił.

Napisano

> silnik ten sam, zasada praktycznie ta sama - u mnie tak właśnie było, auto było nówką, miało

> zrobione pare tys km, dopiero po resecie autoadaptacji wszystko wróciło do normy i do 90 tys

> km nie powrócił.

a jak resetuje sięsterownik??

wystarczy odpiąć klemy czy trzeba to zrobić z kompa

Napisano

> a jak resetuje sięsterownik??

> wystarczy odpiąć klemy czy trzeba to zrobić z kompa

najprościej w aso egzaminerem, można tez jakimiś euroscanami, FES chyba tez ma taką opcję, ale potem trzeba pozbyć sie checka wykonując sekwecje 3 przegazowań do odcięcia.

Napisano
  • Autor

> najprościej w aso egzaminerem,

100 PLN pewnie skasują.....

>można tez jakimiś euroscanami,

Mozna - działa bardzo dobrze.

>FES chyba tez ma taką opcję,

FES ma ale działa ona tylko w wersji komercyjnej, badz skrakowanej spy.gif

Napisano
  • Autor

Reset pomógł.

Wydaje mi sie ze przyczyną falowania była u goscia zle ustawiona instalka LPG. Ostatnio oddał auto do mechanika i on chyba listwe wtryskiwaczy gazowych odkrecal aby dostac sie do pokrywy zaworow. Cos tam musial poknocic bo jak przelaczalem na gaz to czasy wtryskow na jałowym spadały. Skalibrowałem mu wiec instalke na nowo (na szczescie ma STAGA do ktorego mam fejsik:)- na razie mapki sie nie rozjezdzają, obroty nie faluja. Zobaczymy co dalej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.