Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zamiana przewodów WN (?)

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie odnośnie przewodów WN. Wymieniałem ostatnio świece i przewody WN w moim kropku - PII 1.2 8V

Od razu po wymianie silnik źle pracował - ostatecznie okazało się, że nie docisnąłem jednego z przewodów do świecy, ale z początku myślałem, że niechcący zamieniłem kolejność mimo, że podłączałem tak jak było wcześniej jeden po drugim.

Zanim zorientowałem się jednak, że to wina niedociśniętego wtyku sprawdziłem kolejność przewodów z tą podaną tutaj na forum:

278506116-kolkabli.jpg

i okazało się, że mam inaczej yikes.gif i że tak miałem przez ok. 3 lata (zmieniał mi kiedyś elektryk). Niestety w amoku nie zrysowałem sobie jak było wcześniej tylko od razu przełożyłem przewody zgodnie z rys. z forum - ufając, że jednak tu jest dobrze i myśląc sobie - "pewnie elektryk się pomylił - rutyna itd., na forum raczej by pomyłka nie przeszła a nawet jeśli to nie wisiałaby tu tyle czasu".

Później dopiero zorientowałem się, że niedociśnięty jest wtyk - po dociśnięciu silnik pracuje dobrze.

Tak czy inaczej - jak to możliwe, że miałem przez ten cały czas przewody podłączone inaczej niż powinno być (ufam, że ten schemat podany na forum dla mojego auta jest odpowiedni) i że wszystko było w porządku no i że teraz po zamianie wg wytycznych na forum również jest ok? Ani w tym wypadku tak jak było wcześniej, ani teraz nie zauważyłem żadnych podejrzanych objawów złej pracy silnika - teraz silnik chodzi dobrze... i wtedy też chodził dobrze (no chyba, że objawy złego podłączenia są niezauważalne podczas normalnego użytkowania auta, ale nie sądzę...)

A może jednak schemat podany na forum jest błędny dla mojego auta i teraz podłączone mam źle? Kombinuję teraz strasznie, ale zgłupiałem. Mógłby to ktoś zweryfikować? Z góry dzięki.

Napisano

wdech ... wydech ... wdech ... wydech ... zen ..... ganja.gif

mogłeś mieć zamienione na jednej cewce ... ale nie cewki .... i tak i tak będzie jeździć ...

jedna cewka pali jednocześnie 2 świece ... i nie ma znaczenia jak są przypięte ...

Napisano

> mogłeś mieć zamienione na jednej cewce ... ale nie cewki ....

Nie zgodzę się z tym twierdzeniem. palacz.gif

Można zamienić kabelki WN między cewkami, jeżeli zamienimy jednocześnie kabelki nimi sterujące (wtyczki po stronie NN).

Napisano
  • Autor

> wdech ... wydech ... wdech ... wydech ... zen .....

> mogłeś mieć zamienione na jednej cewce ... ale nie cewki .... i tak i tak będzie jeździć ...

> jedna cewka pali jednocześnie 2 świece ... i nie ma znaczenia jak są przypięte ...

Czynności życiowe utrzymane zlosnik.gif Dzięki za info smile.gif

Napisano

> Nie zgodzę się z tym twierdzeniem.

> Można zamienić kabelki WN między cewkami, jeżeli zamienimy jednocześnie kabelki nimi sterujące

> (wtyczki po stronie NN).

no ale kolega mieszał tylko WN

ale fakt ... można jeszcze tak zrobić jak się komu nudzi ... o ile mu starczy kabelków ... bo NN jest różnej długości cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> no ale kolega mieszał tylko WN

> ale fakt ... można jeszcze tak zrobić jak się komu nudzi ... o ile mu starczy kabelków ... bo NN

> jest różnej długości

nie nie wtyczki sterujące nie ruszane wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.