Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

elektryczne szyby

Featured Replies

Napisano

Witam

Musze naprawic silnik od lewej szyby i probuje to rozmontowac. Wg opisu powinno to trzymac na kawalku

plastiku ktory trzeba scisnac i przechodzi przez szybe. U mnie natomiast jest od strony drzwi cos co wyglada

jak nakretka na klucz 16 ale z malutka dziura w srodku. Tyle, ze ruszyc sie tego nie da. To chytba jakis plastik.

Metalowy element od wewnetrznej strony wyglada na zmasakrowany tak jakby ktos to w dziwny

sposob odczepial przez odgiecie tych metalowych uszek i wyjecie plastikowej czesci.

Czy ktos widzial taki patent ?

Napisano

> Witam

> Musze naprawic silnik od lewej szyby i probuje to rozmontowac. Wg opisu powinno to trzymac na

> kawalku

> plastiku ktory trzeba scisnac i przechodzi przez szybe. U mnie natomiast jest od strony drzwi cos

> co wyglada

> jak nakretka na klucz 16 ale z malutka dziura w srodku. Tyle, ze ruszyc sie tego nie da. To chytba

> jakis plastik.

> Metalowy element od wewnetrznej strony wyglada na zmasakrowany tak jakby ktos to w dziwny

> sposob odczepial przez odgiecie tych metalowych uszek i wyjecie plastikowej czesci.

> Czy ktos widzial taki patent ?

Spodziewam się że naprawić chcesz bo nie działa. Większość niedomagań i niedziałania to wina pękających kabelków w tym tuneliku pomiędzy słupkiem i drzwiami. ok.gif

Jeszcze nie spotkałem się z tym żeby silnik się zepsuł i trzeba było cokolwiek rozbierać, zawsze to były te kabelki.

Napisano
  • Autor

> Spodziewam się że naprawić chcesz bo nie działa. Większość niedomagań i niedziałania to wina

> pękających kabelków w tym tuneliku pomiędzy słupkiem i drzwiami.

> Jeszcze nie spotkałem się z tym żeby silnik się zepsuł i trzeba było cokolwiek rozbierać, zawsze to

> były te kabelki.

Może nie do końca jasno napisałem : wiem co jest zepsute ale nie umiem odczepić prowadnicy od szyby bo patent jest jakiś inny niż ten który się pojawia w opisach. To jest UNO 1.4 i.e.S i nie wiem czy te elektryczne szyby były fabrycznie czy nie.

Uszkodzenie nie ma nic wspolnego z kablami. Szyba chodzi ale cholernie głośno.

Napisano

> Może nie do końca jasno napisałem : wiem co jest zepsute ale nie umiem odczepić prowadnicy od szyby

> bo patent jest jakiś inny niż ten który się pojawia w opisach. To jest UNO 1.4 i.e.S i nie

> wiem czy te elektryczne szyby były fabrycznie czy nie.

> Uszkodzenie nie ma nic wspolnego z kablami. Szyba chodzi ale cholernie głośno.

mocowanie jest takie samo jak w przypadku szyb na korbkę. Przez otwór w szybie przechodzi trzpień plastykowy. Ot i to wszystko. Dla ułatwienia poluzuj sobie nieco prowadnice szyby (to takie śrubki chyba na klucz 10 lub 8). ok.gif

Napisano
  • Autor

> mocowanie jest takie samo jak w przypadku szyb na korbkę. Przez otwór w szybie przechodzi trzpień

> plastykowy.

Nie wiem jaki trzpień przechodzi ale wiem, że od drugiej strony jest coś w rodzaju dużej nakrętki sześciokątnej. I nie da się tego ruszyć.

> Ot i to wszystko. Dla ułatwienia poluzuj sobie nieco prowadnice

> szyby (to takie śrubki chyba na klucz 10 lub 8).

Mam to całkiem odkręcone. Nic to nie zmienia.

Napisano

Ta twoja sześciokątna nakrętna nie wygląda jak ten zatrzask??

49102415.jpg

Trzeba go zdecydowanie pociągnąć do dołu i zejdzie. Wtedy ściskasz trzpień i wysuwasz go z otworu w szybie.

Napisano

> Ta twoja sześciokątna nakrętna nie wygląda jak ten zatrzask??

> Trzeba go zdecydowanie pociągnąć do dołu i zejdzie. Wtedy ściskasz trzpień i wysuwasz go z otworu w

> szybie.

A może naszemu koledze pomysłowy poprzedni właściciel nakręcił nakrętkę na ten trzpień? hmm.gifniewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Ta twoja sześciokątna nakrętna nie wygląda jak ten zatrzask??

> Trzeba go zdecydowanie pociągnąć do dołu i zejdzie. Wtedy ściskasz trzpień i wysuwasz go z otworu w

> szybie.

Absolutnie nie wyglada. Czy ten zacisk przypomina komus nakretke ?

Nakretka wyglada jak nakretka 6 katna na klucz 16. Tylko w srodku nie ma dziury (albo jest taka 3mm)

Napisano

No to wygląda, że rzeczywiście został zastosowany jakiś drut mod i raczej na forum nikt nie wymyśli co pomysłowy Dobromir wcześniej tam zmotał.

Napisano

> No to wygląda, że rzeczywiście został zastosowany jakiś drut mod i raczej na forum nikt nie wymyśli

> co pomysłowy Dobromir wcześniej tam zmotał.

Chyba, że kolega zapoda foto, to napewno coś wymyślimy, no nie koledzy zeby.GIF:D:D ?

Napisano
  • Autor

> Chyba, że kolega zapoda foto, to napewno coś wymyślimy, no nie koledzy zeby.GIF:D ?

Na zdjęciach na pewno nic nie uda się zobaczyć bo trzeba robić kombinacje z lusterkiem żeby zobaczyć od spodu i ledwo widać.

Od strony widocznej to jest taki element http://www.fiatuno.pl/wyswietl.php?pic=/magazyn/obraz/Adinek-91.JPG&opis=10

Ale ten zaczep który przechodzi przez szybę jest już potem zupełnie inny. Możliwe, że ktoś to ułamał i dał jakaś śrubkę z wielkim łbem przykręconą od drugiej strony. Ale odręcić się jej nie da bo próbowałem włożyć klucz. Trzyma mocno. Może jest wklejona jakoś na stałe.

Ale w sumie ta nakrętka wygląda na jakieś tworzywo i raczej sprawia wrażenie rozwiązania fabrycznego a nie jakiejś samoróbki.

Napisano

Panowie a tam nie było dodatkowo zawleczki plastikowej przypadkiem. Raz jeden jedyny wydłubywałem takie coś i dopiero potem ściskałem ten plasyik na prowadnicy.

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Panowie a tam nie było dodatkowo zawleczki plastikowej przypadkiem. Raz jeden jedyny wydłubywałem

> takie coś i dopiero potem ściskałem ten plasyik na prowadnicy.

No była ale u mnie jest jakiś inny patent.

Napisano
  • Autor

No to rozebrałem wszysto. To jednak jakaś cholerna samoróbka.

Podłączyłem silnik i mam wrażenie, że jest uszkodzony bo chodzi cholernie głośno. Testowałem go na 6V tylko a brzmi jakby coś w nim tarło.

Sprawdzał ktoś jak taki silnik pracuje wyjęty z drzwi ? Bez tej prowadnicy i kuleczek.

Napisano

wtedy pracuje naprawdę głośno, bo nie ma żadnych oporów pracy... norma

Napisano
  • Autor

> wtedy pracuje naprawdę głośno, bo nie ma żadnych oporów pracy... norma

Niestety nie norma. Złożyłem wszystko i jest to samo. Nie wiem czy to łożyska w silniku do wymiany czy co ale chodzi naprawdę tragicznie głośno. Silnik wpada chyba w jakieś dziwne wibracje. Rozebrałem już ten silnik na kawałki i wydaje mi się, że wszystko jest ok ale coś jednak hałasuje a poza łożyskiem to chyba nic tam nie powinno tak warczeć.

Napisano

> Niestety nie norma. Złożyłem wszystko i jest to samo. Nie wiem czy to łożyska w silniku do wymiany

> czy co ale chodzi naprawdę tragicznie głośno. Silnik wpada chyba w jakieś dziwne wibracje.

> Rozebrałem już ten silnik na kawałki i wydaje mi się, że wszystko jest ok ale coś jednak

> hałasuje a poza łożyskiem to chyba nic tam nie powinno tak warczeć.

Mam tak samo i to jest wina źle złożonych kuleczek.

Napisano
  • Autor

> Mam tak samo i to jest wina źle złożonych kuleczek.

Niestety nie. To uszkodzony silnik. Mam już nowy i jak kręcę w nim osią to od razu czuje, że chodzi gładko a w tym starym jakoś dziwnie. Chyba łożysko jest do wymiany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.