Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece do Megane?

Featured Replies

Napisano

Co AK poleca? zlosnik.gif

Megi 1.4 16V....chyba pora je wymienić, bo czasem Megi ciężko odpala. Nie wiem, czy to przyczyna, ale na pewno nie zaszkodzi sprezentować Renacie nowe świeczki wink.gif

Napisano
  • Autor

> Eyquem

> A do tego nowe ceweczki

a po co cewki, na razie żyją hmm.gif

EDIT: a symbol tych świeczek może masz pod ręką? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> rfn58lz

ok.gifdzięki ok.gif

Napisano
  • Autor

> taniocha

no właśnie patrzę...c.a 10-12 zł /szt - idzie przeżyć ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Ciesz sie 270751858-jezyk.gif

U nie francuzi wymyslili ze z racji demontazu kolektora ssacego, a wlasciwie gornej jego czesci, zaloza platyny i ze jedna bedzie kosztowala tyle co komplet do Ciebie...

Napisano
  • Autor

> Ciesz sie

> U nie francuzi wymyslili ze z racji demontazu kolektora ssacego, a wlasciwie gornej jego czesci,

> zaloza platyny i ze jedna bedzie kosztowala tyle co komplet do Ciebie...

a bo Ty teraz chyba szybkim clio się wozisz, tak?....coś za coś, panie rotfl.gif

Napisano

jakie ono szybkie 270751858-jezyk.gif

Przez pierwszy tydzien robilo na mnie wrazenie, teraz staram sie zejsc ponizej 10 Litrow w miescie rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> jakie ono szybkie

> Przez pierwszy tydzien robilo na mnie wrazenie, teraz staram sie zejsc ponizej 10 Litrow w miescie

nie uda Ci się rotfl.gif nasza Megi 1.4 kotłuje z klimą ponad 10L 270751858-jezyk.gif

Napisano

mam 10.9 zeby.GIF a wiem ze moge naciskac ten pedal duzo lzej a i tak bede pierwszy smile.gif

Napisano

4 sztu Eyquem + 4 szt Beru (cewki) = Megane , Scenic , itd kończą się problemy z odpalaniem.

Powinienes sie z 400-500pln z wymiana zamknać.

Napisano
  • Autor

> 4 sztu Eyquem + 4 szt Beru (cewki) = Megane , Scenic , itd kończą się problemy z odpalaniem.

> Powinienes sie z 400-500pln z wymiana zamknać.

czekaj, problem nie jest duży, narazie nie zamierzam wymieniać cewek. A świece owszem, bo po zakupie auta w kwietniu ich nie zmieniłem. Cewki mam beru, wydają się sprawne. A auto raz na jakiś czas po prostu musi dłużej zakręcić rozrusznikiem. Często pomaga wciśnięcie pedalu gazu do oporu i zaskakuje. Ale jak je zgaszę po takim utrudnionym rozruchu, i ponownie uruchomię, to rozrusznik robi pół obrotu i silnik pracuje. Równie dobrze to może być coś z pompą paliwową, ale świece tak czy siak warto zmienić, choćby z tego powodu, że nie wiem, ile dotąd przejechały. Cewek na razie nie ruszam, bo IMO szkoda kasy zlosnik.gif

Napisano

> czekaj, problem nie jest duży, narazie nie zamierzam wymieniać cewek. A świece owszem, bo po

> zakupie auta w kwietniu ich nie zmieniłem. Cewki mam beru, wydają się sprawne. A auto raz na

> jakiś czas po prostu musi dłużej zakręcić rozrusznikiem. Często pomaga wciśnięcie pedalu gazu

> do oporu i zaskakuje. Ale jak je zgaszę po takim utrudnionym rozruchu, i ponownie uruchomię,

> to rozrusznik robi pół obrotu i silnik pracuje. Równie dobrze to może być coś z pompą

> paliwową, ale świece tak czy siak warto zmienić, choćby z tego powodu, że nie wiem, ile dotąd

> przejechały. Cewek na razie nie ruszam, bo IMO szkoda kasy

Tez mam te świece francuskie.I cewki Beru i od 17kkm nie ma problemów.A.... wczoraj z nudów malowałem stalówki.Te z tyłu strasznie pordzewiały od środka.

Przy rozgrzanym silniku, gdzie masz wskazówke temp. płynu w chłodnicy? . Ja mam minimalnie poniżej połowy a niewiem czy nie powinna byc idealnie na połowie hmm.gif

2.Czy przy wymianie termostatu ,spuszcza sie płyn? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Tez mam te świece francuskie.I cewki Beru i od 17kkm nie ma problemów.A.... wczoraj z nudów

> malowałem stalówki.Te z tyłu strasznie pordzewiały od środka.

> Przy rozgrzanym silniku, gdzie masz wskazówke temp. płynu w chłodnicy? . Ja mam minimalnie poniżej

> połowy a niewiem czy nie powinna byc idealnie na połowie

> 2.Czy przy wymianie termostatu ,spuszcza sie płyn?

Z tą wskazówką, to muszę zerknąć, bo dawno nie jeździłem, a pytać żony nie warto, bo i tak nie odpowie zlosnik.gif

O termostacie nie mam pojęcia niewiem.gif. Po świeczki udam się dziś do sklepu, jak będą takie mieli, to zakupię. Jak nie - zamówię przez net ok.gif

Napisano

> A do tego nowe ceweczki

A po co?

Jak ma np. Denso to wpadnie z deszczu pod rynnę zlosnik.gif

Napisano

> taniocha

co Ty chcesz mu wcisnąć ? zlosnik.gif

Napisano

> Co AK poleca?

> Megi 1.4 16V....chyba pora je wymienić, bo czasem Megi ciężko odpala. Nie wiem, czy to przyczyna,

> ale na pewno nie zaszkodzi sprezentować Renacie nowe świeczki

dobierz cos z katalogu zlosnik.gif

wymiana nieco kłopotliwa, długi klucz jest potrzebny oslabiony.gif

Napisano

IMO najtansze i najlepsze swiece do tego auta...

Napisano

> IMO najtansze i najlepsze swiece do tego auta...

przez chwilę myślałem, że masz cewki po 12zl/szt zlosnik.gif

Napisano

> Cewki dla grzanca po niecala 100 bym zalatwil

Sagem ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Cewki dla grzanca po niecala 100 bym zalatwil

shhh.gif co Wy z tymi cewkami? zlosnik.gif na razie nie chcę cewek, ale wysłałem zapytanie o świeczki pod adres z Twojego podpisu - jak są na stanie, to może bym jutro odebrał, tyle, że do Piaseczna to mi się nie chce dymać zlosnik.gif, bo będę rzut beretem od Grochowskiej wink.gif

Napisano

na grochowskiej tez maja;) mozesz smialo tam odebrac wink.gif

11 detal kosztuja

Napisano

> co Wy z tymi cewkami? na razie nie chcę cewek, ale wysłałem zapytanie o świeczki pod adres z

> Twojego podpisu - jak są na stanie, to może bym jutro odebrał, tyle, że do Piaseczna to mi się

> nie chce dymać , bo będę rzut beretem od Grochowskiej

To tak jest.... nie wiedziałem do puki nie poszła Sagem. Ledwo co dojechałem na kompa .Podpiecie 100 zł ,cewka 170zł yikes.gif i mantaz 30zł cfaniaczek.gif 300zł w 10 minut. Nastepnego Sagema sam wymieniłem na 3 cyl,i juz w sklepie była po 148zł nagle hehe.gif A te starą Sagem-a woże w bagazniku w razie W biglaugh.gif

Napisano

Beru UXT1 TITAN, poprzednie BERU UXF79 przejechały 70tys.km. koszt na allegro 18zł sztuka:

BERU UXT1

Najlepsze świece 4 -elektrodowe do tego auta.

Co do spalania, na taxi mam w cyklu mieszanym Megane 1.4 16V 5,5l/100km.

Napisano
  • Autor

> To tak jest.... nie wiedziałem do puki nie poszła Sagem. Ledwo co dojechałem na kompa .Podpiecie

> 100 zł ,cewka 170zł i mantaz 30zł 300zł w 10 minut. Nastepnego Sagema sam wymieniłem na 3

> cyl,i juz w sklepie była po 148zł nagle A te starą Sagem-a woże w bagazniku w razie W

Cewki mam beru - sprawne. Jeszcze chwilę poczytam ten wątek, a naprawdę uwierzę, że MUSZĘ je wymienić hehe.gif

Ja wiem, że cewki w tych autach (nie tylko - w lagunie też) lubią iść się ...kochać zlosnik.gif. Ale IMO to jest tak, że działa, działa i ....dupa, znaczy nie działa. U mnie jest na razie to pierwsze wink.gif. W razie czego - jak zacznie pracować na 3 cylindrach - to się cewkę/cewki wymieni - ale na razie chcę wymienić świeczki. Po zakupie auta w kwietniu tego nie zrobiłem, to im się należy, zwłaszcza, że koszt nie jest wielki ok.gif

Napisano
  • Autor

> Co do spalania, na taxi mam w cyklu mieszanym Megane 1.4 16V 5,5l/100km.

icon_eek.gif nie mam pojęcia jak Ty to robisz. U mnie, (znaczy u żony), co prawda tylko po mieście jest zawsze ponad 10L oslabiony.gif

Napisano

> nie mam pojęcia jak Ty to robisz. U mnie, (znaczy u żony), co prawda tylko po mieście jest zawsze

> ponad 10L

Wiesz jak taksiarze jeżdżą,aby aby turlac się...... zlosnik2.gif

Napisano

>jeżdżą,aby aby turlac się......

hahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> nie mam pojęcia jak Ty to robisz. U mnie, (znaczy u żony), co prawda tylko po mieście jest zawsze

> ponad 10L

Normalnie ,czysty ecodriving, na płaskim zmieniam biegi tak jak w ciężarówkach zmieniałem : 1-3-5 albo 1-2-4-5 zależy od ukształtowania terenu.

Obroty max 2500 i zmiana biegu. Prędkości poza miastem 100-110 Opony dobrze napompowane, sportowy wkład filtra powietrza KN, świece 4-elektrodowe i magnetyzery na paliwie.

Nie wiem jak spalanie ponad 10l to coś nie tak z autem jest -musi być ostro butowane na obrotach po mieście tym bardziej w lato

Ja w zimie jeździłem do pracy 2km przy mrozie -10 i specjalnie chciałem sprawdzić ile spali to komputer pokazywał 9,3l przy jeździe praktycznie na ssaniu cały czas bo wskazówka od temperatury lekko tylko się dźwigała.

Napisano

> Opony dobrze napompowane

> magnetyzery na paliwie.

To jakie ty masz ciśnienie w tych kołach,o ile wieksze od zalecanego?

Jeszcze nie słyszałem pozytywnej opini na temat magnetyzerów,każdy wie że to wielka ściema facepalm.gifDziwię sie że tobie pomagają zmniejszyć spalanie,jak bym szłyszał reklame w tv klnie.gif

Napisano

Nie słyszałeś pozytywnej opinii o magnetyzerach a to ciekawe, ja mam nakładowe od 100tys.km ,lepsze są przepływowe maksora dynamic fuel, magnzetyzer nie obniży ci spalania o 2-3l ale on 0,2-0,5 l max, chodzi bardziej o lepszą elastyczniejszą pracę silnika na wolno-średnich obrotach i tyle, razem z poprawą spalania dzięki świecom BERU UltraX, wkładce o niskich oporach przepływu powietrza zauważyłem zmniejszone spalanie odczuwalnie. Poza tym silnik bez problemu przyspiesza od 1000 obr/min na wyższych biegach. Przy mojej technice jazdy i stosowanie eco-drivingu przynosi to takie spalanie jakie napisałem.Opony mam napompowane przód 2,6 tył 2,4.

Napisano

Ja jednak uważam ze magnetyzery działają na takiej samej zasadzie,jak w medycynie lek placebo.Jak ktoś chce to uwierzy we wszystko i bedzie myslał że to dzięki magnetyzerom auto mu tak wspaniale chodzi. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> na grochowskiej tez maja;) mozesz smialo tam odebrac

> 11 detal kosztuja

kupione ok.gif dziś nie zdążyłem wymienić, jutro mam zamiar się za to wziąć. Zauważyłem, że auto po dłuższym postoju w pełnym słońcu (dziś termometr w aucie pokazywał 40* sick.gif) ma problem z rozruchem. Kręciłem dobrych kilka sekund i zaskoczył dopiero po wciśnięciu pedału gazu do oporu. Jak już zaskoczył, to pracował idealnie....wymienię świece, zobaczę czy się poprawi. Rano odpala od pół obrotu hmm.gif

Zastanawiam się jeszcze, czy to nie problem z paliwem - odparowuje gdzieś czy jak? hmm.gif

Tak czy siak - wymienię świeczki i zobaczę czy jest poprawa...

Napisano

> kupione dziś nie zdążyłem wymienić, jutro mam zamiar się za to wziąć. Zauważyłem, że auto po

> dłuższym postoju w pełnym słońcu (dziś termometr w aucie pokazywał 40* ) ma problem z

> rozruchem. Kręciłem dobrych kilka sekund i zaskoczył dopiero po wciśnięciu pedału gazu do

> oporu. Jak już zaskoczył, to pracował idealnie....wymienię świece, zobaczę czy się poprawi.

> Rano odpala od pół obrotu

> Zastanawiam się jeszcze, czy to nie problem z paliwem - odparowuje gdzieś czy jak?

> Tak czy siak - wymienię świeczki i zobaczę czy jest poprawa...

Może filtr paliwa,pompa.

Napisano

> Tak czy siak - wymienię świeczki i zobaczę czy jest poprawa...

i jak ?

wymieniłeś ?

za pierwszym razem nieco sie namęczyłem spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> i jak ?

> wymieniłeś ?

> za pierwszym razem nieco sie namęczyłem

Kurcze nie....czasu nie mam, cały weekend jestem zaganiany spineyes.gif. Jutro po południu się muszę za to zabrać.

Z czym się tak męczyłeś? Mam się przygotować na jakieś niespodzianki? cfaniaczek.gif

Napisano

ciężko wyciągnąć świece po wykręceniu,

przynajmniej tym kluczem ktory miałem.

Kawałek gumowego weźyka i po sprawie. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ciężko wyciągnąć świece po wykręceniu,

> przynajmniej tym kluczem ktory miałem.

> Kawałek gumowego weźyka i po sprawie.

oki, to muszę się zaopatrzyć w wężyk, bo klucz to ja mam jakiś marketowy tylko... ok.gif

Napisano
  • Autor

> ciężko wyciągnąć świece po wykręceniu,

> przynajmniej tym kluczem ktory miałem.

> Kawałek gumowego weźyka i po sprawie.

Kilka dni temu się w końcu zebrałem i udałem do auta, by te świece wymienić. Odkręciłem jedną cewkę, wsadziłem klucz do świec i....i na tym koniec, bo był na tyle krótki, że nie dało się nim kręcić rotfl.gif. Następnego dnia dałem klucz kolegom z firmy, dorobili mi dłuuuugą rączkę do klucza i świeczki wymienione ok.gif. Miałem poprzednio NGK, miały już sporo nadpalone elektrody. Teram na tych equem czy cholera jak to się pisze zlosnik.gif silnik pracuje stabilniej (wcześniej się trochę trząsł na jałowym) i na razie nie odnotowano problemu z utrudnionym rozruchem - zobaczymy jak dalej będzie.

Wczoraj Renata dostała też nową plecionkę wydechu, bo zaczynała się robić sportowa zlosnik.gif. W kabinie nie było tego słychać, ale na zewnątrz było nie ładnie zlosnik.gif. Teraz - cisza ok.gif Miałem tą plecionkę sam wymieniać, ale jak zobaczyłem jaki tam jest dostęp, stwierdziłem, że mi się nie chce i z chęcią zapłaciłem w warsztacie 150 zł za plecionkę i jej wymianę zlosnik.gif

Napisano

> Kilka dni temu się w końcu zebrałem i udałem do auta, by te świece wymienić. Odkręciłem jedną

> cewkę, wsadziłem klucz do świec i....i na tym koniec, bo był na tyle krótki, że nie dało się

> nim kręcić . Następnego dnia dałem klucz kolegom z firmy, dorobili mi dłuuuugą rączkę do

> klucza i świeczki wymienione . Miałem poprzednio NGK, miały już sporo nadpalone elektrody.

> Teram na tych equem czy cholera jak to się pisze silnik pracuje stabilniej (wcześniej się

> trochę trząsł na jałowym) i na razie nie odnotowano problemu z utrudnionym rozruchem -

> zobaczymy jak dalej będzie.

> Wczoraj Renata dostała też nową plecionkę wydechu, bo zaczynała się robić sportowa . W kabinie nie

> było tego słychać, ale na zewnątrz było nie ładnie . Teraz - cisza Miałem tą plecionkę sam

> wymieniać, ale jak zobaczyłem jaki tam jest dostęp, stwierdziłem, że mi się nie chce i z

> chęcią zapłaciłem w warsztacie 150 zł za plecionkę i jej wymianę

A gdzie tam jaka plecionka jest hmm.gif Aha dzis tankowałem do pełna weszło 22,45 l na 287km 7,8l zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> A gdzie tam jaka plecionka jest Aha dzis tankowałem do pełna weszło 22,45 l na 287km 7,8l

No jak gdzie? w układzie wydechowym zlosnik.gif - jak patrzysz spod maski - to tak w pobliżu przegrody czołowej powinieneś namierzyć (nad belką zawieszenia)

o spalaniu nie wspominaj wpysk.gif wsiadłem wczoraj do Renaty, jakoś dawno nią nie jeździłem - a tu komp 12/100 pokazuje icon_eek.gificon_eek.gif chyba z żoną trzeba jednak porozmawiać zlosnik.gif

pojechałem do warsztatu, wróciłem, potem jeszcze wziąłem to auto na krótki spacer i zbiłem tą średnią do 11,8 (na dystansie raptem z 15km pewnie rotfl.gif). Nie wiem, może żona bierze udział w jakiś wyścigach hehe.gifhehe.gif

Za to mój Galaxy mnie zaskoczył icon_eek.gif Cykl mieszany i wyszło ok. 13L/100 lpg - to naprawdę mało ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> No jak gdzie? w układzie wydechowym - jak patrzysz spod maski - to tak w pobliżu przegrody

> czołowej powinieneś namierzyć (nad belką zawieszenia)

> o spalaniu nie wspominaj wsiadłem wczoraj do Renaty, jakoś dawno nią nie jeździłem - a tu komp

> 12/100 pokazuje chyba z żoną trzeba jednak porozmawiać

> pojechałem do warsztatu, wróciłem, potem jeszcze wziąłem to auto na krótki spacer i zbiłem tą

> średnią do 11,8 (na dystansie raptem z 15km pewnie ). Nie wiem, może żona bierze udział w

> jakiś wyścigach

> Za to mój Galaxy mnie zaskoczył Cykl mieszany i wyszło ok. 13L/100 lpg - to naprawdę mało

Zatanuj do wybicia ,niech zrobi 500km i znów do wybicia.Nie patrz na tego kompa zlosnik.gif Może przy zmianach daje mu w gary a zaraz hamuje bo swiatła. Mniejsza o to .. ja sprawdzałem juz pare razy ale jeżdze ja osobiście i zawsze tankuje do pełna.Ale jezdze dosc delikatnie ,nie gazuje ze startu itakie tam wink.gif Co do świec,tez nie mam klucza takiego .Pożyczałem od sąsiada zlosnik.gif ale świeca mi wpadała do dziury non stop , hehe.gif i troche trwało. Cały wydech widzę że chyba od nowości mam grinser006.gif brak łączeń między środkowym a ostatnim hmm.gif

Powiedz mi, ja skręcam kierą w prawo ,ostro albo lekko to czuje na kierownicy takie lekkie drgania albo luz .Juz mechanik mi sprawdzał pod autem ,ale nie ma tam luzów. jedynie co sa ,to luz na poduszkach macpersona (przy nakretce amora z góry ) hmm.gif Ale to czuc takie pukanie przy nierównej drodze ,a te drgania czy luz który przenosi sie na kierę to może być cos z tym związane ?

Napisano

przejedź się z żonką, tylko niech jedzie jak zawsze a nie udaje zlosnik.gif

coś jest nie tak zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> przejedź się z żonką, tylko niech jedzie jak zawsze a nie udaje

> coś jest nie tak

niby z nią jeździłem, czasem jeżdżę też za nią - jak się włącza gdzieś do ruchu np. z podporządkowanej, to muszę dobrze poprosić swój autobus, by jej nie zgubić zlosnik.gif Inna sprawa, że klima sporo żre paliwa - często z żoną jeżdżą dzieci, albo przynajmniej jedno - z tego względu w takie upały auto odpala się wcześniej i chłodzi na postoju. Gdzieś pod sklepem też nie gasi się silnika, bo klima chodzi - stąd też pewnie i spore spalanie.

Powiem szczerze, że nie bardzo chce mi się coś sprawdzać, a tym bardziej wymieniać. Gdyby to auto było podstawowe i robiło duże przebiegi, może bym szukał sposobu na zmniejszenie spalania. Ale ponieważ jeździ mało (zbiornik benzyny na miesiąc zlosnik.gif) do tego na krótkich odcinkach, z klimą, dość żwawo - przyjmuję, że pali, bo musi zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.