Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr paliwa ?problem z odpalaniem na benzynieLacetti na LPG

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam następujący problem polegajacy na tym, ze po odpaleniu auta na benzynie ciezko chodzi tzn nie chce sie wkrecac na obroty za bardzo, obroty lataja czasem spada nawet na 200 strzaly z silnika ( zwiazane napewno z lpg ) w kazdym badz razie po przejechaniu okolo 200-300 metrow wszystko ustaje po przelaczeniu auta na gaz. Zastanawiam sie co to moze byc ? czy to filtr paliwa zanieczyszczony i trzeba go wymienic czy cos innego ? a jesli to filtr paliwa jak go wymienic i gdzie on sie znajduje ?

Pozdrawiam

pawel

Napisano

Daj zdjęcie swojej dłoni albo fusy z porannej herbaty to bedzie można cos powiedziec o tym jaki masz silnik i z ,ktorego roku to lacetti bo bez tego ciezko bedzie.

p.s. Bardzo mnie ciekawi ta wypowiedz :

Quote:

obroty lataja czasem spada nawet na 200 strzaly z silnika ( zwiazane napewno z lpg )

konkretnie co ma gaz do tego jak auta idzie na benzynie ? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Daj zdjęcie swojej dłoni albo fusy z porannej herbaty to bedzie można cos powiedziec o tym jaki

> masz silnik i z ,ktorego roku to lacetti bo bez tego ciezko bedzie.

> p.s. Bardzo mnie ciekawi ta wypowiedz : Quote:

> obroty lataja czasem spada nawet na 200 strzaly z silnika ( zwiazane napewno z lpg )

> konkretnie co ma gaz do tego jak auta idzie na benzynie ?

Nie wiem co ma gaz do tego nie jestem mechanikiem ale chyba cos ma wspolnego.samochod lacetti z 2004r, poj. 1,4 95HP

Napisano

> Nie wiem co ma gaz do tego nie jestem mechanikiem ale chyba cos ma wspolnego.samochod lacetti z

> 2004r, poj. 1,4 95HP

Jaka instalacja gazowa , pali sie check , podlaczales go do kompa , na gazie jest wszystko ok ?

Napisano
  • Autor

Instalacja stag 300 zalozona 6000 km temu, check nie pali sie, lpg chodzi idealnie.

Pozdrawiam

Napisano

> Instalacja stag 300 zalozona 6000 km temu, check nie pali sie, lpg chodzi idealnie.

> Pozdrawiam

Na 100% wynika to z ustawień/kompletacji instalacji gazowej. Pewnie na gazie jest "za bogato" i adaptacja czasu wtrysku benzyny idzie w kierunku zubożenia. Stąd auto na zimnym ma problemy z jazdą, dopóki sterownik nie zacznie brać pod uwagę sygnału sondy lambda i nie zacznie się zwiększać czasu wtrysku benzyny, bo ma "za ubogo" w stosunku do tego, co powinien mieć.

Potem przełącza się na LPG i zabawa zaczyna się od nowa.

Sugeruję podjechać z tym do gaziarzy, bo wnioskuję, że instalacja jest na gwarancji. Niech ustawią to porządnie.

Jest tylko jeden ból, w zasadzie dwa. Jak masz problemy po takim przebiegu, to albo nie przyłożyli się i nie ustawili tego od razu do końca uczciwie (i pewnie będą mieli z tym generalnie nie mały problem), albo wsadzili Ci jakieś raczej średniej jakości wtryskiwacze (ew. reduktor) i w ogóle będzie ciężko na dłuższą metę uzyskać zadowalające rezultaty. Orientujesz się może, jakie konkretnie masz właśnie wtryski i reduktor?

Wbrew pozorom Stag wymaga jednak trochę wiedzy i staranności, zarówno przy wyborze komponentów, jak też przy montażu i poźniejszym strojeniu.

Napisano

> Instalacja stag 300 zalozona 6000 km temu, check nie pali sie, lpg chodzi idealnie.

> Pozdrawiam

Stag... I wszystko jasne frown.gif a było dołożyć pare setek na brc gotowe pod laczka ok.gif

Napisano

> Stag... I wszystko jasne a było dołożyć pare setek na brc gotowe pod laczka

Stag z natury zły nie jest. Problem w tym, że ze względu na cenę często montowany jest przez ogórków, który tego robić nie powinni.

Z drugiej strony skompletowanie zestawu opartego na Stagu i lepszych niż zwykle reduktorze i wtryskiwaczach zbliża cenę całej zabawy niebezpiecznie do Sequenta...

Napisano

> Stag z natury zły nie jest. Problem w tym, że ze względu na cenę często montowany jest przez

> ogórków, który tego robić nie powinni.

> Z drugiej strony skompletowanie zestawu opartego na Stagu i lepszych niż zwykle reduktorze i

> wtryskiwaczach zbliża cenę całej zabawy niebezpiecznie do Sequenta...

No i wlasnie o to mi chodzi a do tego brc ma opracowana instrukcje krok po kroku jak montowac lpg w laczku i raczej nawet lajkonik tego nie spaprze.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wymieniłem kable oraz cewke zaplonowa ( byla zasniezala juz ) ale to nic nadal nie zmienilo !!! Bylem u gazownika w celu sprawdzenia ale okazalo sie ze na gazie jest wszystko wporzadku, zreszta tak jak pisalem na benzynie po odpaleniu auta zaczyna sie dziac nie za dobrze po przelaczeniu na gaz wszystko jest super ma ktos jakies jeszcze pomysly ?

Napisano

> Wymieniłem kable oraz cewke zaplonowa ( byla zasniezala juz ) ale to nic nadal nie zmienilo !!! ma

> ktos jakies jeszcze pomysly ?

Jedz do gazownika waytogo.gif

Napisano

> Bylem u gazownika w celu sprawdzenia ale okazalo sie ze na gazie jest wszystko wporzadku,

Tak jest, czy tak powiedział? smile.gif Widziałeś, jak wyglądają tzw. mapy w programie konfiguracyjnym?

> zreszta tak jak pisalem na benzynie po odpaleniu auta zaczyna sie dziac nie za dobrze po

> przelaczeniu na gaz wszystko jest super ma ktos jakies jeszcze pomysly ?

Zrób bardzo prosty test: powiedzmy, zrób kilkadziesiąt km w różnych warunkach drogowych bez włączania LPG, tylko na benzynie. Sprawdź, jak zimne auto odpali na drugi dzień.

Jak nic się nie zmieni - to prawie na 100% nie jest to od LPG.

Jak się poprawi, to bankowo problem leży w instalacji LPG.

Twój gazownik za "dobry" nie jest, bo próbowałby chociaż dojść, skąd biorą się problemy, a nie zbywał Cię, że wszystko z gazem jest w porządku.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dość trochę pojeździłem na benzynie by samochód przegonić niestety nic to nie dało ! Ostatnio kupiłem plecionkę i od minusowej klemy zamontowałem jedną do karoserii drugą do silnika ( myślałem, że może gdzieś masa się zgubiła ) Odłączona klema od akumulatora na około 30 min spowodowała, że samochód przez 3 dni jeździł normalnie tzn odpalał za pierwszym razem ( prawie zawsze odpala za 2 razem tyczy się to ciepłego silnika na zimnym najczęściej za 1 razem )oraz nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych odrazu jadąc po zapaleniu auta ( przedtem prychał dusił się na oko detonacja benzyny w tłumiku itd itp ). Po 3 dniach wszystko wróciło do "normy" i samochód w dalszym ciągu źle jeździ pierwsze 200 metrów po odpaleniu silnika zimnego !!!

Czy ktoś ma pomysły co to może być ?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.