Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z odpaleniem UNO po mokrej nocy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pisałem już wcześniej na ten temat, ale chyba wątek zbyt długo "leżał" i zniknął. Tak czy owak, mój problem nie został rozwiązany, a właściwie to jeszcze urósł.

Na czym polega: zawsze (w około 90% przypadków) po deszczowej nocy lub nawet tylko bardzo wilgotnej nocy, rano mam problem z uruchomieniem silnika mojego UNO 45. Objawia się to w ten sposób, że rozrusznik kręci a silnik tylko lekko załapuje ale nie odpala. Na ssaniu w ogóle się nie da, bez ssania po wielu próbach czasami odpali. Zauważyłem, że wystarczy dosłownie przez 30 sekund posuszyć okolicę cewki zapłonowej żeby zapalił natychmiast. No więc pomyślałem, że cewka winna, że pewnie ma przebicie jak jest wilgotne powietrze itd. No to kupiłem nowiutką cewkę.

Dzisiaj zamontowałem i niestety przykra niespodzianka. Po zamontowaniu, silnik przy próbie uruchomienia zachowuje się identycznie jak na starej cewce po deszczu. No i teraz to już jestem ogłupiony zupełnie. Co może być przyczyną takiego zachowania??

Napisano

> Witam.

> [ciach...]

> Dzisiaj zamontowałem i niestety przykra niespodzianka. Po zamontowaniu, silnik przy próbie

> uruchomienia zachowuje się identycznie jak na starej cewce po deszczu. No i teraz to już

> jestem ogłupiony zupełnie. Co może być przyczyną takiego zachowania??

A kable WN? hmm.gif

Napisano

a czy przy okazji wymiany cewki kolega wymienil kable i kopulke

Napisano
  • Autor

Rok 93.

Co do kabli i kopułki to było wymieniane już wcześniej, nawet kilkakrotnie, ale po wymianie był te sam problem, wystarczyła deszczowa noc. Pytanie tylko dlaczego dzisiaj, kiedy jest gorąco i silnik pali normalnie na starej cewce, nie chciał zapalić na nowej cewce?

Rozumiałbym gdybym dzisiaj wymienił cewkę, samochód normalnie by odpalał, a po deszczu byłby problem. Wtedy by znaczyło, że powód jest gdzie indziej. Ale w tej sytuacji to już nie kumam co jest nie tak.

Napisano

Kiedyś przy okazji wymiany świec w uniaku wymieniłem też kable i zawsze po deszczu albo w czasie deszczu był problem z odpaleniem uniaka.Wyrzuciłem nowe kable WN,założyłem stare i problem znikł.Wniosek?Nie wszystko co nowe musi być dobre nono.gif

Napisano

> wystarczyła deszczowa noc.

Nastepnym razem poproś kogoś żeby próbował odpalić auto,a ty obserwuj czy nie masz gdzieś przebicia na kablach lub cewce,napewno zauważysz skaczące iskry angryfire.gif.Wedlug mnie gdzieś wchodzi wilgoć.

Napisano
  • Autor

> Nastepnym razem poproś kogoś żeby próbował odpalić auto,a ty obserwuj czy nie masz gdzieś przebicia

> na kablach lub cewce,napewno zauważysz skaczące iskry .Wedlug mnie gdzieś wchodzi wilgoć.

Już sam nie wiem, bo w końcu dzisiaj robiłem próbę z nową cewką w 30 stopniach. Nie ma mowy o wilgoci...

Napisano

> robiłem próbę z nową cewką w 30 stopniach. Nie ma mowy o

> wilgoci...

A jaką masz pewnosć że ta nowa jest dobra,skoro na starej odpala a na nowej nie.Opisałem w poście wyżej moje doświadczenie z kablami.Też myslałem że nowe bedą super,ale już wiem że czasami tak nie jest no.gifJa założyłbym stara cewke i zrobił taki test jak pisałem wyżej,ewentualnie jak masz od kogo to pożycz cewke i sprawdz u siebie.

Napisano
  • Autor

> A jaką masz pewnosć że ta nowa jest dobra,opisałem w poście wyżej moje doświadczenie z kablami.też

> myslałem że nowe bedą super,ale już wiem że czasami tak nie jest

No pewności nie mam. Tylko podejrzewam coś innego, bo objaw był w 100% identyczny jak po mokrej nocy.

Napisano

Ja stawiam na cewke albo kable.Jak mam racje barracuda stawiasz pub2.gifzlosnik.gif

Napisano

A ja postawił bym na padający moduł sterujący, lub siłownik podciśnieniowy zapłonu.

Miałem podobne problemy z moim 1.0 fire i wymieniałem(podmieniałem) kable, świece, cewke i nic to nie dawało. Po wymianie tych dwóch pierdół jak ręką odjął.

Jak masz możliwość podmiany z innego uno to próbuj zamiany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.