Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna III

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się powoli do zmiany samochodu (na nowy z salonu, 80-90k, ale można to naciągnąć nieco) i jeszcze do niedawna moje typy kręciły się wokół dobrze wyposażonej Octavii 1.4/1.8TSI DSG czy Golfa 1.4 TSI DSG, ewentualnie średnio wyposażonego Superba, jako że jestem ciężkim przypadkiem VAGofilii.

No ale człowiek się zmienia całe życie wpadła mi w oko aktualna promocja Renault i Laga 2.0dCi A/T Privilege lub chętniej Initiale. I pytanie... jak te samochody się sprawują? Nie pytam o konkretną wersję, bo pewnie automatów do diesla sprzedało się z 10 w PL i trudno trafić na użytkownika, ale generalnie chodzi mi o L3.

Mój kolega miał w rodzinie od nowości L1 FL i do ok. 160kkm to był samochód-kryształ. Ale po tym przebiegu wydali dobre 10kzł w rok-półtora na naprawy. Z drugiej strony i VAGowi się takie wpadki przytrafiają, jak choćby słynne A6 2.5TDI V6, ale... wink.gif W skrócie: psuje się to-to? Czy po 3 latach ma jeszcze jakieś choroby wieku dziecięcego? Generalnie: warto / nie warto? grinser006.gif

Dodam, że ewentualna utrata wartości aż tak mnie nie przeraża, bo planuję ten samochód na ok. 7 lat / 200-220kkm, więc i tak będzie stosunkowo mało wart, czy to Golf czy Laguna. Bardziej chodzi mi o bezproblemowość eksploatacji. Przebiegi mam trasowo-miejskie, więc FAPa za bardzo się nie boję.

Napisano

> Przymierzam się powoli do zmiany samochodu (na nowy z salonu, 80-90k, ale można to naciągnąć nieco)

> i jeszcze do niedawna moje typy kręciły się wokół dobrze wyposażonej Octavii 1.4/1.8TSI DSG

> czy Golfa 1.4 TSI DSG, ewentualnie średnio wyposażonego Superba, jako że jestem ciężkim

> przypadkiem VAGofilii.

> No ale człowiek się zmienia całe życie wpadła mi w oko aktualna promocja Renault i Laga 2.0dCi A/T

> Privilege lub chętniej Initiale. I pytanie... jak te samochody się sprawują? Nie pytam o

> konkretną wersję, bo pewnie automatów do diesla sprzedało się z 10 w PL i trudno trafić na

> użytkownika, ale generalnie chodzi mi o L3.

> Mój kolega miał w rodzinie od nowości L1 FL i do ok. 160kkm to był samochód-kryształ. Ale po tym

> przebiegu wydali dobre 10kzł w rok-półtora na naprawy. Z drugiej strony i VAGowi się takie

> wpadki przytrafiają, jak choćby słynne A6 2.5TDI V6, ale... W skrócie: psuje się to-to? Czy

> po 3 latach ma jeszcze jakieś choroby wieku dziecięcego? Generalnie: warto / nie warto?

> Dodam, że ewentualna utrata wartości aż tak mnie nie przeraża, bo planuję ten samochód na ok. 7 lat

> / 200-220kkm, więc i tak będzie stosunkowo mało wart, czy to Golf czy Laguna. Bardziej chodzi

> mi o bezproblemowość eksploatacji. Przebiegi mam trasowo-miejskie, więc FAPa za bardzo się nie

> boję.

Osobiście za tyle kasy nie kupił bym laguny.To jest moja opinia.

Napisano

> Osobiście za tyle kasy nie kupił bym laguny.To jest moja opinia.

Laguna w tych pieniądzach jeszcze jest w miarę rozsądnym rozwiązaniem, niepoważne byłoby dopiero kupno w/w pojazdów z VAGa, np Octavii czy Golfa, które wnętrzem i rozmiarami nijak się mają do Laguny.

Napisano

sprzedajemy takich aut kilka miesiecznie, na serwis chetnie nie wracaja, ja polecam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jak na segment D z przyzwoicie mocnym dieslem, automatem i niezłym wyposażeniem, to cena jest atrakcyjna. Ja już tak mam, że nie kupię wersji golas z najtańszym silnikiem - wolę coś mniejszego, a lepszego (vide chociażby moja - kupiona w salonie - Fabia z cennikową ceną powyżej 60kzł hehe.gif)

A Laguna akurat się tu na plus wyłamuje, tzn. za cenę 2.0dCi A/T Initiale nie można nawet kupić Octy L&K (czy doposażonego Elegance) 2.0TDI DSG, która nie ma np. navi, o żadnym sensownie wyposażonym Superbie, Mondeo czy Avensisie nie wspominając.

Tak więc podtrzymuję pytanie: czy warto? I nie w kontekście ceny, bo ta jest dla mnie zupełnie OK, ale właśnie ewentualnych problemów/awarii/nadmiernego zużycia...

Napisano
  • Autor

> sprzedajemy takich aut kilka miesiecznie, na serwis chetnie nie wracaja, ja polecam

Lagun ogólnie czy automatów?

Czytałem, że Renault się chwali świetnymi wynikami bezawaryjności wśród 1-2 latków, a nie jak w przypadku L2 - "odwróć tabelę, Laga na czele". Ale czy im wierzyć...? zlosnik.gif

Napisano

> Lagun ogólnie czy automatów?

manule sprzedaja sie tak samo jak automaty

> Czytałem, że Renault się chwali świetnymi wynikami bezawaryjności wśród 1-2 latków, a nie jak w

> przypadku L2 - "odwróć tabelę, Laga na czele". Ale czy im wierzyć...?

lalka 2 to juz stara histroisa o ktorej wszyscy chcemy szybko zapomniec zlosnik.gif 3 zbiera pozytywne opinie

Napisano
  • Autor

> manule sprzedaja sie tak samo jak automaty

O, myślałem, że to duża rzadkość.

> lalka 2 to juz stara histroisa o ktorej wszyscy chcemy szybko zapomniec 3 zbiera pozytywne opinie

Nie ułatwiasz mi decyzji wrrr.gif Już miałem prawie wszystko poukładanie, cennik Golfa i Octy wykuty na pamięć, opcje dobrane...

Napisano

> O, myślałem, że to duża rzadkość.

> Nie ułatwiasz mi decyzji Już miałem prawie wszystko poukładanie, cennik Golfa i Octy wykuty na

> pamięć, opcje dobrane...

temat do przemyślenia zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

niedawno miałem taki sam "problem", ale kupiłem lagunę 3 grandtour 2,0 130km w wersji techrun - obecnie mają całkiem niezłe ceny - z porówaniem do konkurencji - bez pobicia. A samochód jak samochód na razie jest super, bo przesiadłem się z Fiata Punto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.