Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wygłuszenie

Featured Replies

Napisano

W zeszlym roku robilem skrzynie pod glosnik basowy i nie dalem wygluszenia !! Bedzie lepszy efekt bassu jak dam wygluszenie czy nie jest ono konieczne ???

Napisano

> W zeszlym roku robilem skrzynie pod glosnik basowy i nie dalem

> wygluszenia !! Bedzie lepszy efekt bassu jak dam wygluszenie czy

> nie jest ono konieczne ???

A o jakie wygłuszenie Ci chodzi-skrzyni czy bagarznika/samochodu?

Napisano
  • Autor

> A o jakie wygłuszenie Ci chodzi-skrzyni czy bagarznika/samochodu?

chodzi mi o wygluszenie skrzyni !!!

Napisano

> chodzi mi o wygluszenie skrzyni !!!

JEśli jest to obudowa zamknięta-to zdecydowanie powinieneś ją dośc mocno wytłumić,poprawi to jej brzmienie przez obniżenie Qtc i wytłumienie fal stojących(przy wyższych częstotliwosciach).Jeśli to br-to juz kwestia indywidualnego strojenia bo jak przetłumisz to bedzie grać anemicznie i głucho.Generalnie zawyczaj br wytłumia się mniej niż zamkniętą i większosć ludzi stosuje tylko dość cienkąwarstwę na ściankach,koniecznie zostwiając wolną przestrzeń wokół wylotu tunelu-inaczej wpłyniesz na jego działanie.. wink.gif

Napisano

> JEśli jest to obudowa zamknięta-to zdecydowanie powinieneś ją dośc

> mocno wytłumić,poprawi to jej brzmienie przez obniżenie Qtc i

> wytłumienie fal stojących(przy wyższych częstotliwosciach).Jeśli

> to br-to juz kwestia indywidualnego strojenia bo jak przetłumisz

> to bedzie grać anemicznie i głucho.Generalnie zawyczaj br

> wytłumia się mniej niż zamkniętą i większosć ludzi stosuje tylko

> dość cienkąwarstwę na ściankach,koniecznie zostwiając wolną

> przestrzeń wokół wylotu tunelu-inaczej wpłyniesz na jego

> działanie..

micas a jakie znaczenie m to czy wytlumie z zewnatrz czy z wewnatrz? podejrzewam ze znaczne i chya bede musial rozebrac EQ... choc przyznam ze mam az nadmiar basu podajac mu jedyne 100RMS

Napisano

> micas a jakie znaczenie m to czy wytlumie z zewnatrz czy z wewnatrz?

> podejrzewam ze znaczne i chya bede musial rozebrac EQ... choc

> przyznam ze mam az nadmiar basu podajac mu jedyne 100RMS

Jak z "zewnątrz"?Tzn. co na srzyni?Chyba chodzi Ci czy bagażnik czy skrzynie?To faktycznie znaczna-bo w pierwszym przypadku pozbyć się chcesz rezonasów emitowanych przez bagażnik i jego blachy,a w drugim tych które powstają w źródełku czyli obudowie głośnika.

Napisano

> Jak z "zewnątrz"?Tzn. co na srzyni?Chyba chodzi Ci czy bagażnik czy

> skrzynie?To faktycznie znaczna-bo w pierwszym przypadku pozbyć

> się chcesz rezonasów emitowanych przez bagażnik i jego blachy,a

> w drugim tych które powstają w źródełku czyli obudowie głośnika.

bagaznik mam wytlumiony a bede jeszcze wyciszal pewnym sekretnym patentem smile.gif a obudowe to logicznie rzecz biorąc trzeba od srodka tlumic...

Napisano

> JEśli jest to obudowa zamknięta-to zdecydowanie powinieneś ją dośc

> mocno wytłumić,poprawi to jej brzmienie przez obniżenie Qtc i

> wytłumienie fal stojących

Tia, no ciekawe, ciekawe. Zaraz R przyjdzie - aż mnie korci co napisze.

UPDATE.

Dobra, pisałeś ostatnio coś o nauce, fizyce i udowadnianiu wszystkiego na gruncie teoretycznym. No to lecimy z koksem. Jak wiemy, fala dźwiękowa porusza się w powietrzu z prędkością 344 m/s (w tak zwanych warunkach normalnych czyli przy 21 stopniach C, ciśnienia i wilgotności nie pomne). Długość fali jest wyrażona wzorem l=c/f, gdzie c= 344 m/s a f (częstotliwość) wyrażona jest z Hz. Tak więc dla przykładowych częstotliwości f=?Hz długość fali będzie wynosić: f = 20Hz l = 17,2m; f = 50Hz l = 6,88m; f = 75Hz l = 4,59m; a dla f = 100Hz będzie to l = 3,44m. Aby mogło wystąpić zjawisko fali stojącej potrzebujemy przynajmniej dwóch wezłów i jednej strzałki. Moje pytanie brzmi JAK !!! chcesz uzyskać strzałkę w skrzyni, zakładając że ciągnie ona do 100 Hz?? Bo ja nie wiem chyba że skrzynka będzie miała minimum 3.5 metra długości między równoległymi ściankami.

Kyniu

Napisano

> Tia, no ciekawe, ciekawe. Zaraz R przyjdzie - aż mnie korci co

> napisze.

> UPDATE.

> Dobra, pisałeś ostatnio coś o nauce, fizyce i udowadnianiu

> wszystkiego na gruncie teoretycznym. No to lecimy z koksem. Jak

> wiemy, fala dźwiękowa porusza się w powietrzu z prędkością 344

> m/s (w tak zwanych warunkach normalnych czyli przy 21 stopniach

> C, ciśnienia i wilgotności nie pomne). Długość fali jest

> wyrażona wzorem l=c/f, gdzie c= 344 m/s a f (częstotliwość)

> wyrażona jest z Hz. Tak więc dla przykładowych częstotliwości

> f=?Hz długość fali będzie wynosić: f = 20Hz l = 17,2m; f = 50Hz

> l = 6,88m; f = 75Hz l = 4,59m; a dla f = 100Hz będzie to l =

> 3,44m. Aby mogło wystąpić zjawisko fali stojącej potrzebujemy

> przynajmniej dwóch wezłów i jednej strzałki. Moje pytanie brzmi

> JAK !!! chcesz uzyskać strzałkę w skrzyni, zakładając że ciągnie

> ona do 100 Hz?? Bo ja nie wiem chyba że skrzynka będzie miała

> minimum 3.5 metra długości między równoległymi ściankami.

> Kyniu

Czytać nie umiemy? cytat "wytłumienie fal stojących(przy wyższych częstotliwosciach)".

Jak juz tak sobie liczysz to policz też o ile zmniejsza sie szybkość dźwieku w przypadku znacznego wytłumienia gdy porowatość wytłumienia zawiera się między 0.9 a 1,średnia średnica włókna 0.03mm(czyli np. wełna mineralna),a gęstość ułożenia 5kg/m^3.oki?

Napisano

> Czytać nie umiemy? cytat "wytłumienie fal stojących(przy wyższych

> częstotliwosciach)".

Jakież to wyższe częstotliwości chcesz uzyskać w skrzyni??

> Jak juz tak sobie liczysz to policz też o ile zmniejsza sie szybkość

> dźwieku w przypadku znacznego wytłumienia gdy porowatość

> wytłumienia zawiera się między 0.9 a 1,średnia średnica włókna

> 0.03mm(czyli np. wełna mineralna),a gęstość ułożenia

> 5kg/m^3.oki?

No wszystko to piękne tylko - na chwilę zakładając że może taka zaistnieć w skrzynce suba - powiedz mi jeszcze dlaczego tak bardzo chcesz walczyć z falą stojącą w skrzynce??

Kyniu

Napisano

> Jakież to wyższe częstotliwości chcesz uzyskać w skrzyni??

zakładając częstotliwośc odcięcia przy 80-100Hz...i przciętny filtr dolnoprzepustowy wbudowany we wzmacniacz (czyli 12 bądź 18dB/okt),otrzymujemy wcale nie tak wielkie słumienie czestotliwości powyżej tych 100-200Hz ponieważ wiekszość głośników niskotonowych jak pewnie zauwazyłeś ma wyższą efektywność przy 1kHz niż przy tych 100Hz,zapewniam Cię że będzie to słyszalne w pewnych warunkach,do tego nie zapominaj że do powstania rezonansu rurowego wystarczy już połowa długości fali(która też wystarcza by móc już ten dźwiek stłumić),a do tego mogą też one powstawać po przekątnej-choć to ma w głośniku mniejsze znaczenie.

> No wszystko to piękne tylko - na chwilę zakładając że może taka

> zaistnieć w skrzynce suba - powiedz mi jeszcze dlaczego tak

> bardzo chcesz walczyć z falą stojącą w skrzynce??

> Kyniu

Patrz wyżej.Jednak w przypadku suba zamknietego głównym celem "wytłumienia" jest zmniejszenie szybkości dźwięku-czyli zmniejszenie Qtc przez "akustyczne" powiększenie objętości skrzyni.

Napisano

> zakładając częstotliwośc odcięcia przy 80-100Hz...i przciętny filtr dolnoprzepustowy wbudowany we wzmacniacz ......

Wiesz co - to zaczyna się robić nudne. Przypomnij sobie od jakiej częstotliwości tony niskie zaczynają być słyszalne jako kierunkowe. A jeśli założyć że sub zaczyna grać tak wysoko jak usiłujesz to wykazać jaki miałoby to wpływ na odsłuch w aucie i odczucia słuchającego co do kierunku z którego dochodzą do niego najniższe składowe pasma.

> zapewniam Cię że będzie to słyszalne w pewnych warunkach,do tego nie zapominaj że do powstania rezonansu rurowego wystarczy już połowa długości fali(która też wystarcza by móc już ten dźwiek stłumić),a do tego mogą też one powstawać po przekątnej-choć to ma w głośniku mniejsze znaczenie.

Znaczy co będzie słyszalne?? Fala stojąca czy te wyższe częstotliwości?? Wiem ile fali potrzeba - wyraźnie napisałem minimum dwa węzły. I nadal uważam że jest to wartość zbyt duża jak na skrzynkę. Jest jednak kilka innych dodatkowych warunków powstania fali stojącej w tym dotyczą one i sygnału który głośnik odtwarza.

> Patrz wyżej.Jednak w przypadku suba zamknietego głównym celem "wytłumienia" jest zmniejszenie szybkości dźwięku-czyli zmniejszenie Qtc przez "akustyczne" powiększenie objętości skrzyni.

Tylko że każdy kij ma dwa końce. Ale zostawie coś i dla Robo.

Kyniu

Napisano

> zakładając częstotliwośc odcięcia przy 80-100Hz...i przciętny filtr

> dolnoprzepustowy wbudowany we wzmacniacz (czyli 12 bądź

> 18dB/okt),otrzymujemy wcale nie tak wielkie słumienie

> czestotliwości powyżej tych 100-200Hz ponieważ wiekszość

> głośników niskotonowych jak pewnie zauwazyłeś ma wyższą

> efektywność przy 1kHz niż przy tych 100Hz,zapewniam Cię że

> będzie to słyszalne w pewnych warunkach,do tego nie zapominaj że

> do powstania rezonansu rurowego wystarczy już połowa długości

> fali(która też wystarcza by móc już ten dźwiek stłumić),a do

> tego mogą też one powstawać po przekątnej-choć to ma w głośniku

> mniejsze znaczenie.

> Patrz wyżej.Jednak w przypadku suba zamknietego głównym celem

> "wytłumienia" jest zmniejszenie szybkości dźwięku-czyli

> zmniejszenie Qtc przez "akustyczne" powiększenie objętości

> skrzyni.

Możliwości wystąpienia tej fali pojawiają sie dopiero w okolicy 500 Hz, czyli zakladając jedynie filtracje 12dB, to i tak nawet jeżeli takowa zostanie wzbudzona to jej poziom bedzie o wiecej niz 24 db ponizej poziomu zasadniczego

Napisano

> Ale zostawie coś i dla Robo.

> Kyniu

Wzruszające i ciekawe podpieranie swojej (najwyraźniej)niewiedzy a)przekręcaniem b)..kolegą z podwórka-jak byłem w przedszkolu to sie wołało "bo pójdę do Pani/Mamy/zaczekaj aż brat przyjdzie" itd. hahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Wzruszające i ciekawe podpieranie swojej (najwyraźniej)niewiedzy

> a)przekręcaniem b)..kolegą z podwórka-jak byłem w przedszkolu to

> sie wołało "bo pójdę do Pani/Mamy/zaczekaj aż brat przyjdzie"

Robo akurat siedzi w temacie subów który mnie niespecjalnie interesuje - w naszej "bandzie" każdy ma jakiś swój kącik - i wiem iż ten temat R omówi lepiej popierając się być może przykładami z praktyki. A nadal z niecierpliwością czekamy na prezentacje Twoich dokonań.

Kyniu

Napisano

> Możliwości wystąpienia tej fali pojawiają sie dopiero w okolicy 500

> Hz, czyli zakladając jedynie filtracje 12dB, to i tak nawet

> jeżeli takowa zostanie wzbudzona to jej poziom bedzie o wiecej

> niz 24 db ponizej poziomu zasadniczego

Masz dużego suba o pojemności 50L który został wpasowany pochyloną ścianką do oparcia tylnej kanapy,rozciąga się od nadkola do nadkola na całą szerokość bagażnika czyli 103cm,wewnętrzny wymiar to 99cm.Pierwsza fala stojaca która sie tu ułozy to będzie około 175Hz. frown.gif

Napisano

> Wzruszające i ciekawe podpieranie swojej (najwyraźniej)niewiedzy

> a)przekręcaniem b)..kolegą z podwórka-jak byłem w przedszkolu to

> sie wołało "bo pójdę do Pani/Mamy/zaczekaj aż brat przyjdzie"

> itd.

Ja nie chodziłem do przedszkola to i kolegów z tego grona nie znam. A i odpowiedzi na temat budowy filtrów w innym temacie nie dostałem.

Napisano
Sub tej wielkości to sporty ekstremalne - kto takie coś w aucie wozi? Mówimy o normalnym subie na normalnym głosniku a nie na alfredzie (takm faktycznie taka wielka skrzynia może być potrzebna) - wtedy skrzynka będzie miała koło 20-25 litrów albo nawet 7 litrów - gdzie sie tam taka wielka przekątna pomieści?
Napisano

> Masz dużego suba o pojemności 50L który został wpasowany pochyloną

> ścianką do oparcia tylnej kanapy,rozciąga się od nadkola do

> nadkola na całą szerokość bagażnika czyli 103cm,wewnętrzny

> wymiar to 99cm.Pierwsza fala stojaca która sie tu ułozy to

> będzie około 175Hz.

Możliwe, w wypadku , jak ??

Rozmawiamy o typowych skrzyniach i tam malo kiedy jej zasadniczy wymiar wewnetrzny przekracza 50 cm.

Napisano

> Sub tej wielkości to sporty ekstremalne - kto takie coś w aucie

> wozi? Mówimy o normalnym subie na normalnym głosniku a nie na

> alfredzie (takm faktycznie taka wielka skrzynia może być

> potrzebna) - wtedy skrzynka będzie miała koło 20-25 litrów albo

> nawet 7 litrów - gdzie sie tam taka wielka przekątna pomieści?

Ano zdażają się tacy którym to do szczęścia potrzebne( screwy.gif ale cóz klient nasz pan),bo widział takie w stanach...więc dostajesz do łapy 2 wielkie głosniki i nie da rady skrzynia nie bedzie mała.

Napisano
Może i efektywność przy 1 kHz jest większa niż przy 100 Hz ale skąd sie na tym glosniku weżmie sygnał 1 kHz?? Przecierz nikt suba pełnym pasmem nie podłacza
Napisano

> Ano zdażają się tacy którym to do szczęścia potrzebne( ale cóz

> klient nasz pan),bo widział takie w stanach...więc dostajesz do

> łapy 2 wielkie głosniki i nie da rady skrzynia nie bedzie mała.

Jak robisz skrzynke na dwa to możesz tez im sprawić ścianke i podzielic istniejącą objetośc na dwie komory, czym skutecznie pomniejszysz mozliwośc powstania takiej fali przy niższych czestotliwościach.

Napisano

napisze ktos miskowi w koncu co daje wygluszenie czy sam mam to zrobic zlosnik.gif

Napisano

> napisze ktos miskowi w koncu co daje wygluszenie czy sam mam to zrobic

Każdy głos w dyskusji wnosi coś nowego więc czekamy na kolegi punkt widzenia.

Kyniu

Napisano

> Może i efektywność przy 1 kHz jest większa niż przy 100 Hz ale skąd

> sie na tym glosniku weżmie sygnał 1 kHz?? Przecierz nikt suba

> pełnym pasmem nie podłacza

Nire podłacza ale spójrz na wykres takiego głosnika-bedzie to taki filtr górno przepustowy ,którego charakterystyka doda się do charakterystyki filtru dolnoprzepustowego we wzmacniaczu i wynik może dośc znacznie odbiegac od załozonych 12 czy 18dB/okt .Chodzilo mi tylko o przedstawienie tendencji.Zreszta przyczepił sie ktoś do tych fal stojących-które nie są głównym powodem wytłumiania subwooferów,aczkolwiek moga się okazać problemem w przykładzie jaki podałem.

Napisano

Zauwazyłem niegdyś ze ja robiłem spore zamieszanie w temetach to moze sie dołącze bo tu jest juz całkiem ciepło. wpysk.gif

Micas7 mówiąc o falach stojących mógł mieć troche racji. Fakt faktem ciezko zeby ona pochodziła z głosnika(choć wszystkiego mozna sie spodziewać{takze pełnego pasma na przetwornik} w wykonaniu człowieka który zamkniętej skrzyni nie wytłumił). Owa fala moze pochodzić z rezonansów scian skrzyni. Nie widziałem zeby tam było napisane z czego skrzynka jest zrobiona.

Jesli jest z wiórówki 18mm i nie jest wygłuszona i na dodatek ktoś dał na nią pełne pasmo to mozna osiągnąć niezłe zadudnienie mimo ze to cecha BRów.

ps. Ja gram na pełnym pasmie na suba ostatnio i wydaje mi sie ze troche lepiej słychać. Fakt mam budzetowy system i głosniki własnej produkcji.

Napisano

> Zreszta przyczepił sie ktoś do tych fal stojących-które nie są głównym powodem wytłumiania subwooferów,aczkolwiek moga się okazać problemem w przykładzie jaki podałem.

Po pierwsze ten ktoś ma nicka i nie wstydzi się swoich opinii więc napisz wprost że chodzi Ci o mnie. Po drugie przyczepił się tego co wypisujesz a co nie ma sensu. Po trzecie fale stojące są problemem z punktu widzenia akustyki pomieszczeń bo faktycznie w miejscach występowania strzałek będzie słyszalne wzmocnienie wybranych częstotliwości prowadzące nawet do dudnień lub tłumienie innych. Jest jednakże kilka różnic pomiędzy pomieszczeniem odsłuchowym a skrzynią, w szczególności jeśli weźmiemy pod uwagę lokalizację źródeł i słuchacza.

Kyniu

Napisano

> napisze ktos miskowi w koncu co daje wygluszenie czy sam mam to

> zrobic

claps.gif opcja zastraszania

Napisano

nie jest to regula ale w wiekszosci wypadkow oglaszam co nastepuje zlosnik.gif

obudowa zamknieta:

pelne wygluszenie obniza efektywnosc czestotliwosci lezacych przy gornym pasmie przenoszenia subwoofera a zwieksza tych najnizszych

obciazalnosc elektryczna praktycznie nie ulega zmianie

przy wygluszonej obudowie zwieksza sie wychylenie membrany dla najnizszych czestotliwosci oraz zmniejsza impedancja systemu i wzrasta delay dla najnizszych czestotliwosci

ogolnie sa to efekty tego co wczesniej napisal micas7 tylko ze przedstawione w sposob "lamerski" jeszcze jednym efektrm wygluszenia moze byc przy niektorych konstrukcjach pozbycie sie tzw efektu studni zlosnik.gif

napisalem skrotowo ale na wiecej nie mam sily z powodu choroby crazy.gif

Napisano

> nie jest to regula ale w wiekszosci wypadkow oglaszam co nastepuje

> obudowa zamknieta:

> pelne wygluszenie obniza efektywnosc czestotliwosci lezacych przy

> gornym pasmie przenoszenia subwoofera a zwieksza tych

> najnizszych

> obciazalnosc elektryczna praktycznie nie ulega zmianie

> przy wygluszonej obudowie zwieksza sie wychylenie membrany dla

> najnizszych czestotliwosci oraz zmniejsza impedancja systemu i

> wzrasta delay dla najnizszych czestotliwosci

> ogolnie sa to efekty tego co wczesniej napisal micas7 tylko ze

> przedstawione w sposob "lamerski" jeszcze jednym efektrm

> wygluszenia moze byc przy niektorych konstrukcjach pozbycie sie

> tzw efektu studni

> napisalem skrotowo ale na wiecej nie mam sily z powodu choroby

No i własnie super zwięźle ujęte waytogo.gifbrawo.gif

Napisano

>bedzie to taki

> filtr górno przepustowy

można to tak nazwać - wiadomo o co chodzi

> którego charakterystyka doda się do

> charakterystyki filtru dolnoprzepustowego we wzmacniaczu

bedzie bandpas

> i wynik

> może dośc znacznie odbiegac od załozonych 12 czy 18dB/okt

pewnie że będzie sie różnić, choćby z tego względu że w samochodzie (mała obętość) nastąpi podbicie niskich częstotliwości - od góry do 1 kilo i tak nam daleko

Napisano
A wiemy chociarz jaka to skrzynka? zmknięta czy BR? bo jakos tego nie widze...
Napisano

> można to tak nazwać - wiadomo o co chodzi

> bedzie bandpas

> pewnie że będzie sie różnić, choćby z tego względu że w samochodzie

> (mała obętość) nastąpi podbicie niskich częstotliwości - od góry

> do 1 kilo i tak nam daleko

Najlepiej jak weźmiesz sobie "żywą charakterystykę" nałożysz na to filtr dolnoprzepustowy, do tego ten cabin gain zaczynający się od 60-70Hz i może wtedy zrozumiesz o czym mowa.1kHZ jest tylko przykładową liczbą człowieku-równie dobrze mogłem napisać że przy 200Hz albo 300...a mugen dokładnie napisał o jaka skrzynię chodzi-i cieszy mnie to bo oznacza że nie tylko moje wypowiedzi są czytane "selektywnie" i przekręcane. yay.gif

Napisano

> A wiemy chociarz jaka to skrzynka? zmknięta czy BR? bo jakos tego

> nie widze...

w br przy duzym wytlumieniu delay zmaleje pojawia sie roznice w fazie reszta podobnie

Napisano

>i cieszy mnie to bo oznacza że nie tylko moje wypowiedzi

> są czytane "selektywnie" i przekręcane.

Nie ma sie z czego tak cieszyć - nie chodziło mi o wypowiedz Mugena tylko o to, czy Misiek_19 napisał jaką ma skrzynke.....

Napisano

> Nie ma sie z czego tak cieszyć - nie chodziło mi o wypowiedz

> Mugena tylko o to, czy Misiek_19 napisał jaką ma skrzynke.....

O cholera-każdą radość w człowieku zabiją... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

, czy Misiek_19 napisał jaką ma skrzynke.....

mam skrzynke otwarta

no ale wygluszylem i powiem wam ze gra o niebo lepiej niz wczesniej Teraz basik jest taki zywszy a nie gluchy

Napisano

> , czy Misiek_19 napisał jaką ma skrzynke.....

> mam skrzynke otwarta

> no ale wygluszylem i powiem wam ze gra o niebo lepiej niz wczesniej

> Teraz basik jest taki zywszy a nie gluchy

waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.