Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn chłodniczy.... znikł O_o

Featured Replies

Napisano

Witam, z sąsiedniego kącika wink.gif

Pacjent:

Fura mojej siostry, Fiat Albea 1.2 16V 2004r. + LPG BRC Sequence...

Problem:

Samochód od samego początku miał problem z płynem chłodniczym, ze względu na źle zamontowaną instalacje gazową (w ASO) ciekło tam, ciekło tu.... w końcu zmobilizowałem się i kupiłem elastyczny śrubokręt i poodkręcałem wszystkie opaski na wężach... oczywiście dodałem trochę płynu, było to tydzień temu.

Dziś zaglądam z ciekawości pod maskę.... a tam pusty zbiorniczek, ani kropli płynu, wszystko wyciekło :/

Teraz pytanie gdzie? Zaglądając pod samochód wszystko było mokre pod zbiorniczkiem, wszystkie węże i rurki, cała chłodnica, wentylator i silniczek od niego. Wszystko wytarłem, nalałem płynu i odpaliłem, ale nigdzie teraz nie cieknie.... przejechałem jakies 40km i ubyło z 1cm w zbiorniczku, ale nigdzie nie jest mokro, na wężach czy opaskach raczej wykluczam bo było by widać. Możliwe jest że wleciało trochę do silnika tam gdzie brakowało.... co z tym zrobic ?

Imo są 2 opcje:

1. Cieknie gdzieś na chłodniczce tej od nawiewu, tam głęboko gdzie nie widać.... ale skąd mokry cały przód?

2. To bardziej prawdopodobne, zaciął się termostat, płyn się zagotował i wszystko wykipiało odpowietrznikiem....

Ktoś podpowie gdzie znajdę termostat ? I czy za pomocą kabla KKL da radę przeprowadzić jakiś test? Np. odczytać temp. z termostatu, sprawdzić czy jest sprawny, czy otwiera obieg ?

Jakieś inne sugestie?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie wink.gif

Zauważyłem pewną rzecz, zaraz po odpaleniu, cały czas do zbiorniczka płynu leci płyn tym węzykiem od góry (przelew).

Teraz mam do was pytanie, czy tak ma być?

Czy mógł by mi to ktoś sprawdzić u siebie, najlepiej na 1.2 16V, no ale nie koniecznie, poprostu odpalić silnik, odczekac 5-10sec, otworzyć maskę, odkręcic zakrętkę od zbiornikczka, włożyć palec w kierunku tej czarnej rurki która przychodzi od góry zbiorniczka, i wyczuć czy nią leci płyn ? Wszystko na odpalonym silniku.

Pozdrawiam, będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie.

Napisano

zawsze przelewowym leci plyn. Idzie on od przepustnicy która jest ogrzewana płynem. Mam tak u siebie, w kaszlu i palio. Było tak w poldku, cc i wsio chyba co ma chłodzenie cieczą. No chyba ze zbiorniczek wyrównawczy jest razem z chłodnicą.

Napisano

Często w PSA padały zbiorniki wyrównawcze, tzn rozszczelniały się, może tak też jest u Ciebie.

Napisano
  • Autor

> Mam tak u siebie, w kaszlu (...) wsio chyba co ma chłodzenie cieczą.

Aha....

A tak na serio dzięki za info, z tego co wywnioskowałem mam termostat do wymiany.

Napisano

> Aha....

> A tak na serio dzięki za info, z tego co wywnioskowałem mam termostat do wymiany.

kuknij na podpis :d

mam 900 w kaszlu a jej juz powietrze nie chłodzi zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> kuknij na podpis :d

> mam 900 w kaszlu a jej juz powietrze nie chłodzi

Wow, nie wiedziałem że takie były ;D

Napisano

> Wow, nie wiedziałem że takie były ;D

nie były a są ale ludzie lepsze silniki wsadzają 270751858-jezyk.gif

żałuję teraz że to tylko 900, ale co tam

Napisano

> Witam, z sąsiedniego kącika

> Pacjent:

> Fura mojej siostry, Fiat Albea 1.2 16V 2004r. + LPG BRC Sequence...

> Problem:

> Samochód od samego początku miał problem z płynem chłodniczym, ze względu na źle zamontowaną

> instalacje gazową (w ASO) ciekło tam, ciekło tu.... w końcu zmobilizowałem się i kupiłem

> elastyczny śrubokręt i poodkręcałem wszystkie opaski na wężach... oczywiście dodałem trochę

> płynu, było to tydzień temu.

> Dziś zaglądam z ciekawości pod maskę.... a tam pusty zbiorniczek, ani kropli płynu, wszystko

> wyciekło :/

> Teraz pytanie gdzie? Zaglądając pod samochód wszystko było mokre pod zbiorniczkiem, wszystkie węże

> i rurki, cała chłodnica, wentylator i silniczek od niego. Wszystko wytarłem, nalałem płynu i

> odpaliłem, ale nigdzie teraz nie cieknie.... przejechałem jakies 40km i ubyło z 1cm w

> zbiorniczku, ale nigdzie nie jest mokro, na wężach czy opaskach raczej wykluczam bo było by

> widać. Możliwe jest że wleciało trochę do silnika tam gdzie brakowało.... co z tym zrobic ?

> Imo są 2 opcje:

> 1. Cieknie gdzieś na chłodniczce tej od nawiewu, tam głęboko gdzie nie widać.... ale skąd mokry

> cały przód?

> 2. To bardziej prawdopodobne, zaciął się termostat, płyn się zagotował i wszystko wykipiało

> odpowietrznikiem....

> Ktoś podpowie gdzie znajdę termostat ? I czy za pomocą kabla KKL da radę przeprowadzić jakiś test?

> Np. odczytać temp. z termostatu, sprawdzić czy jest sprawny, czy otwiera obieg ?

> Jakieś inne sugestie?

> Pozdrawiam.

Mi w Sienie pękł zbiorniczek w mało widocznym miejscu i długi czas nie wiadomo było gdzie jest wyciek. Oczywiście chłodnica cała mokra ,przewody i wszystko w okolicy. Ale po zlokalizowaniu pęknięcia i wymianie zbiorniczka wszystko jest ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.