Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniczek krokowy

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich ponownie.

Ma ktoś dobry sposób na sprawdzenie silniczka krokowego.Autko nie trzyma mi obrotów faluja że aż całą budą trzesie,czujniki posprawdzałem rezystencje w normie.

Uno 1.4 ie

Napisano

> Witam wszystkich ponownie.

> Ma ktoś dobry sposób na sprawdzenie silniczka krokowego.Autko nie trzyma mi obrotów faluja że aż

> całą budą trzesie,czujniki posprawdzałem rezystencje w normie.

> Uno 1.4 ie

Najskuteczniejsza będzie podmiana na drugi, bo nawet jeżeli widać że silniczek pracuje, to nie zawsze musi dobrze pracować.

Proponuję jeszcze sprawdzić czy silnik nie ciągnie lewego powietrza, przez np. odmę albo wężyk pochłaniacza par paliwa.

No i oczywiście zakładam, że wszystko inne masz sprawne tupu świece, filtry itp.?

Napisano

Masz tam dwie pary styków. Jedna to mikrowyłącznik na końcówce trzpienia, a druga to styki zasilające silniczek. po podłączeniu omomierza do styków mikrowyłącznika naciskaj i puszczaj końcówkę trzpienia. Na omomierzu powinieneś widzieć na przemian przerwę i zwarcie. Jeżeli na zwarciu będziesz miał opór rzędu dziesiątek omów to nie powinno to chyba przeszkadzać. Z silniczkiem to wiadomo. Musi kręcić się po podaniu napięcia. Rezystancji uzwojenia nie podam, nie pamiętam. Z silniczkiem może być inny problem. Pracuje on rzadko i raczej z małymi prędkościami i po kilkunastu latach pył ze szczotek przykleja się do komutatora i robi zwarcia. I wówczas rośnie prąd pobierany przez silniczek, co nie bardzo podoba się komputerowi sterującemu. I wtedy koneczna jest wymiana silniczka lub czyszczenie komutatora.

Napisano

> Witam wszystkich ponownie.

> Ma ktoś dobry sposób na sprawdzenie silniczka krokowego.Autko nie trzyma mi obrotów faluja że aż

> całą budą trzesie,czujniki posprawdzałem rezystencje w normie.

> Uno 1.4 ie

Wejdź tu (aby ściągnąć plik trzeba być zarejestrowanym)

wejdź do podkatalogu UNO - hasło autokacik.

Jest tam autorstwa naszego kolegi diagnostyka całego układu monojetronic na przykładzie silnika 1.4 - tam znajdziesz wszystko. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wejdź tu (aby ściągnąć plik trzeba być zarejestrowanym)

> wejdź do podkatalogu UNO - hasło autokacik.

> Jest tam autorstwa naszego kolegi diagnostyka całego układu monojetronic na przykładzie silnika 1.4

> - tam znajdziesz wszystko.

Dzięki za te dane przydadzą się posprawdzam to napisze.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.