Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 156 vs Lybra

Featured Replies

Napisano

Witam,

Niedawno myślałem o Stilo 3D. Doszliśmy jednak z żoną do wniosku że jednak potrzebne nam będzie kombi.

Od zawsze podobała mi się Alfa 156.

Sporo dobrego naczytałem się o silnikach JTD

Chciałbym prosić o potwierdzenie czy to dobre połączenie. Czy kupując takie auto (zakładając że w dobrym stanie) nie narażę się na duże koszta eksploatacji.

Znalazłem info o dużych kosztach związanych z delikatnym zawieszeniem, które nie wytrzymuje dużo jazdy na naszych dziurawych drogach.

Może skomentujecie np TAKI egzemplarz

Czy może lepiej zainteresować się np Lybrą?

Czy w przypadku silników JTD należy się obawiać jakiś DPF, dwumasów?

z góry dzięki za opinie

Napisano

jeśli priorytetem jest tańsze w naprawach zawieszenie , to raczej pomyślcie o Stilo Multiwagon z takim samym silnikiem , lub wspomnianą Lancią z jtd ;

oczywiście silnika nie trzeba rekomendować , najlepszy wynalazek w rodzinie fiata , przy kupnie sprawdzić turbosprężarkę pod kątem wycieków , sprawdzić czy podczas brutalnej jazdy\zmiany biegów nie stuka dwumas;

w tym wynalazku nie było jeszcze DPF , więc jeden problem z głowy , dwumasy są bardzo trwałe , ale trwałość zależy także od tego jak ktoś jeździł

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Muszę przyznać, że z wymienionej bardziej ekonomicznej dwójki dużo bardziej podoba mi się Lybra.

Widzę, że w mojej rodzinnej Łodzi jest firma, która specjalizuje się chyba w przygotowywaniu i sprzedaży m.in. Lancii i obecnie przygotowują Taką

Ciekawe ile sobie za nią zażyczą i czy warto od nich ew kupić auto

Ewentualnie znalazłem jeszcze Taką która wydaje się dość ciekawa.

Co o nich myślicie?

Napisano

> jeśli priorytetem jest tańsze w naprawach zawieszenie , to raczej pomyślcie o Stilo Multiwagon z

> takim samym silnikiem , lub wspomnianą Lancią z jtd ;

...chyba nie Lancią - a jednak AR156. Do Alfy jest ciągle więcej zamienników, a i ceny niższe i dostępne w szerszym zakresie.

Choć na zawieszenie Lybry i koszty jego utrzymania także nie pomstuję. Serwis po zimie, wybity sworzeń (zakupiony nowy wahacz, na drugim zmieniona tuleja) i ciągle jest OK wink.gif

O JTD sie raczej nie wypowiem - ja bym sie bal okolo 10-letnie Diesla. Szybko oszczednosci na paliwie moga pochlonac przygody typu regeneracja badz zakup nowych wtryskow i inne... benzyna prostsza. Za LKP polecam 2.0 5-cylindowe. Łatwo sie gazuje i jest zwawe. Sam w swojej mam 1.6 - i tez jestem zadowolony smile.gif

Napisano

Lybra kusi bogatym i komfortowym wyposażeniem , jest lepiej zmontowana niż alfy , chociaż alfy 156 po lifcie też już są solidne , ale nie mają takiego wypasu jak lancie ;

co do Łodzi to jest to'' lanciateam'' , na google możesz poszukać opinii o nich , ludzie ich chwalą , i chętnie wracają po następne auta (oni zajmują się włoszczyzną - handel\serwis) , ale najlepiej poczytaj i sam wyrób sobie zdanie

Napisano

> ...chyba nie Lancią - a jednak AR156. Do Alfy jest ciągle więcej zamienników, a i ceny niższe i

> dostępne w szerszym zakresie.

> Choć na zawieszenie Lybry i koszty jego utrzymania także nie pomstuję. Serwis po zimie, wybity

> sworzeń (zakupiony nowy wahacz, na drugim zmieniona tuleja) i ciągle jest OK

co z tego że są zamienniki , skoro nie warto ich kupować bo będziemy mieli co chwilę remonty zawiechy (i po oszczędności) , i nie oszukujmy się Lancia ma prostsze , czytaj tańsze zawieszenie

Napisano

Porównywałem niedawno te dwa auta. Alfa będzie miała bardziej sportową charakterystykę zawieszenia a Lybra jest komfortowa. Przejedź się jednym i drugim a to może rozwiać Twoje wątpliwości. Polecam silnik 1.9 115 konny, bo to idealny kompromis osiągów z kosztami paliwa. Jeździłem także 156tką 2.4 i wrażenia także pozytywne, lecz spalanie wyraźnie wyższe.

Łatwiej jest znaleźć 156tkę w lepszym stanie, niż lybrę. Lancia to taka laleczka i jest ich wyraźnie mniej na drogach.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi.

Byłem wczoraj z żoną w LanciaTeam.

Oglądaliśmy i jeździliśmy Lybrą Intenso 2003 2.4.

Ładny egzemplarz jednak żona nawet nie chce słyszeć o zamianie naszej limuzynowatej Millenii na sporo bardziej praktyczną a imho bardzo ładną Lybrę.

zrozum tu człowieku kobiety

Napisano

> Dzięki za odpowiedzi.

> Byłem wczoraj z żoną w LanciaTeam.

> Oglądaliśmy i jeździliśmy Lybrą Intenso 2003 2.4.

> Ładny egzemplarz jednak żona nawet nie chce słyszeć o zamianie naszej limuzynowatej Millenii na

> sporo bardziej praktyczną a imho bardzo ładną Lybrę.

> zrozum tu człowieku kobiety

hmm Maza Millenia - gdzieś coś mi się obiło o uszy że ma ciekawy ten silnik V6 2,5 - więc, jakie by dobre nie były diesle JTD (wśród diesli), to pozostają wciąż dieslami. A tam V6tka na normalne paliwo, na pewno bardziej elastyczna i kulturalna... nie znam Twojej żony wink.gif ale ja ją rozumiem smile.gif

No , możliwe też, że przeliczyla instynktownie różnicę w cenie i ew potrzebną dopłatę na inne sprawy typu nowe lampy, meble, zasłony czy inne, tak przecież niezmiernie istotne dobra. I uznała że one mają wyższy priorytet smile.gif

Napisano
  • Autor

> hmm Maza Millenia - gdzieś coś mi się obiło o uszy że ma ciekawy ten silnik V6 2,5 - więc, jakie by

> dobre nie były diesle JTD (wśród diesli), to pozostają wciąż dieslami. A tam V6tka na normalne

> paliwo, na pewno bardziej elastyczna i kulturalna... nie znam Twojej żony ale ja ją rozumiem

> No , możliwe też, że przeliczyla instynktownie różnicę w cenie i ew potrzebną dopłatę na inne

> sprawy typu nowe lampy, meble, zasłony czy inne, tak przecież niezmiernie istotne dobra. I

> uznała że one mają wyższy priorytet

Po zamianie raczej by zostało smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.