Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont silnika 1.4IE.....pytanie.....pomocy

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio się troszkę zmobilizowałem i przy okazji przygotowania do zimy Tipka córy zmierzyłem ciśnienie cylindrów. Okazało się że niestety już padaka. Na jedny tylko cylindrze sięga ledwie 10 a pozostałe w granicy 9 Bar. Próba olejowa i wszystko jasne, to nie zawory to kiepska szczelność tłok cylinder.

Mam pytania do Kolegów którzy robili remont silnika w swoich Tipkach:

-jaki koszt i co robione w tej cenie? (sama wymiana pierścieni?? a może szlif, tłoki, pierścienie?, jaki efekt po remoncie?)

-co warto przy okazji zrobić, poprawić w silniku? (oczywiście nie mam na myśli przeróbek zwiększających zużycie paliwa a jedynie polepszenie dynamiki choć nie koniecznie)

-czy ktoś moze nie bawił się w remont a w zmianę silnika na lepszy egzemplarz? (koszt? jaki efekt? w końcu trudno być pewnym jaki się egzemplarz trafi).

Z góry dzięki za wszelki rady i sugestie smile.gif

Ktoś kiedyś powiedział że do Tipka łatwo się przyzwyczaić, córka nie chce nic innego a i mnie on urzekł wink.gif

Pozdrawiam wszystkich Tipomaniaków smile.gif

Napisano

> -co warto przy okazji zrobić, poprawić w silniku? (oczywiście nie mam

> na myśli przeróbek zwiększających zużycie paliwa a jedynie

> polepszenie dynamiki choć nie koniecznie)

Nic nie ma za darmo;) Albo zwiekszone spalanie albo ciagniesz sie jak wczesniej;)

> -czy ktoś moze nie bawił się w remont a w zmianę silnika na lepszy

Ja chce zmienic (juz postanowione tylko zbieram kase) mojego 1,4ie na 1,6ie. Moj jest strasznie przymulony (hgw co z nim sie dzieje) i pali jak smok. Jak masz dostep do silnika to bierz silnik.

Napisano
  • Autor

Witaj Kolego smile.gif

> Nic nie ma za darmo;) Albo zwiekszone spalanie albo ciagniesz sie jak

> wczesniej;)

No właśnie.....może ta kulawa kompresja wprowadza mnie w kompleks braku mocy wink.gif , dlatego napisałem nic na siłe a wiadomo że studentka nie będzie zachwycona częstymi wizytami w stacji benzynowej wink.gif

> Ja chce zmienic (juz postanowione tylko zbieram kase) mojego 1,4ie na

> 1,6ie. Moj jest strasznie przymulony (hgw co z nim sie dzieje) i

> pali jak smok. Jak masz dostep do silnika to bierz silnik.

Dokładnie mam to samo dlatego mierzyłem kompresję ale nie podoba mi się jeszcze coś.........jadąc np w trasie prędkością 100km/h wciskam gaz w podłogę a on zamiast choś powolnie reagować przyśpieszeniem to jakby leciutko się przydusza, odpuszczenie gazu powoduje że odżywa czyli jak chcę przyśpieszyć to muszę robić to powoli bo gaz w podłogę daje wręcz odwrotny efekt. Masz może orientację jaka cena za używkę silnik?. Chodzi mi oczywiście o cene z grubsza. Nie mam nic na oku bo jestem dopiero na etapie rozważań remont czy zakup w końcu tez chgw na co się trafi ile się na tym pojeździ. Co innego w Twoim przypadku bo masz chęc zmiany pojemności i mocy.

Pozdrówka dla Jeleniej cool.gif........muszę się w końcu zmobilizować i odwiedzić ponownie te piekne strony smile.gif

Napisano

> gazu powoduje że odżywa czyli jak chcę przyśpieszyć to muszę

> robić to powoli bo gaz w podłogę daje wręcz

U mnie przy ok 110kmh gdy wciskam gaz to ledwo co reaguje. A przyspieszanie trwa wiecznosc;)

> może orientację jaka cena za używkę silnik?. Chodzi mi

> oczywiście o cene z grubsza. Nie mam nic na oku bo

Mi gosc krzyknal 380zl za silnik. Jest to silnik goly, czyli bez rozrusznika, altka, itp itd. Ale wszystko pasuje z 1,4ie takze nie ma tragedii.

> Pozdrówka dla Jeleniej ........muszę się w końcu zmobilizować i

> odwiedzić ponownie te piekne strony

I nawzajem. Wpadaj wpadaj, teraz bialo wszedzie jest:)

Napisano

> Nic nie ma za darmo;) Albo zwiekszone spalanie albo ciagniesz sie jak

> wczesniej;)

> Ja chce zmienic (juz postanowione tylko zbieram kase) mojego 1,4ie na

> 1,6ie. Moj jest strasznie przymulony (hgw co z nim sie dzieje) i

> pali jak smok. Jak masz dostep do silnika to bierz silnik.

Tylko trzeba by uwazac zeby wiekszego szrotu nie kupic jak sie ma bo beda dwa do remontu ale zamiana to w sumie nie jest zla mysl bo ceny sa chyba nie za wysokie!

Pozdr.

Napisano

> Mi gosc krzyknal 380zl za silnik. Jest to silnik goly, czyli bez

> rozrusznika, altka, itp itd. Ale wszystko pasuje z 1,4ie takze

> nie ma tragedii.

Gostek z Mokrzes...?

Byles ostatnio u niego? Ma jakies spasione tipo do rozszabrowania? Musze do niego zadzwonic i pogadac. Moze wybiore sie wkrotce na jakies zakupy. cool.gif

Napisano

> Musze do niego zadzwonic i pogadac. Moze wybiore sie wkrotce na

> jakies zakupy.

On on:) Ostanio mowil ze niedlugo ma przyjsc jakas buda od 1,6. Sama buda... modle sie by to byl 3d bordowy metalic hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.