Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z 1,2

Featured Replies

Napisano

Witam

Potrzebuje pomocy. Jestem na wyjeździe i cuś stało się z autkiem. Otóż chciałem go z rańca odpalić a tu aku na zero. Jako że był już lichawy to kupiłem nowy. Założyłem go i tu zaczyna się dziwna sprawa. Samochód po zapaleniu szarpie , nie wchodzi na obroty. Pali się ciągle poducha na czerwono. Chyba coś spieprzyłem przy zakładaniu aku. Jak sie robi reset kompa. Czy wystarczy odpiąć zasilanie na jakiś czas?. Proszę o jakąś podpowiedź. A jeszcze jedno pytanie. Gdzie jest bezpiecznik od poduchy?

Boa

Napisano

nie zrobisz resetu w warunkach polowych... daj se siana z tą lampką...

szukaj usterki w silniku... kable, świece, cewka na początek...

Napisano
  • Autor

> nie zrobisz resetu w warunkach polowych... daj se siana z tą lampką...

> szukaj usterki w silniku... kable, świece, cewka na początek...

Kable są nówki, swiece też. Wczoraj przyjechałem na kwaterę i wszystko było OK. A rano zonk.

Boa

Napisano

> Kable są nówki, swiece też. Wczoraj przyjechałem na kwaterę i wszystko było OK. A rano zonk.

> Boa

to przynajmniej pofatyguj się i sprawdź czy kable są ok...

Napisano
  • Autor

> to przynajmniej pofatyguj się i sprawdź czy kable są ok...

Kable sprawdziłem. Ja miałem ze sobą i stare kable i świece. Ja wymieniłem kable i świece przed wyjazdem ale nie z powodu ze były uszkodzone tylko tak prewencyjnie. I kable i świece miały przejechane ponad 40 tys kilometrów. Ale zauważyłem dziwną rzecz. Podczas sprawdzania kabli silnik w pewnym momencie wszedł na obroty ale praca daleka była od poprwności. Wtedy sprawdziłem ładowanie aku. Było OK. Kiedy kolejny raz uruchomiłem silnik to pracował bardzo źle. Nie wchodził na obroty. Podczas tej pracy sprawdziłem ładowanie aku - było kole 18 V. Czy jedno z drugim czyli praca z ładowaniem ma jakiś związek. Może gdzieś jest zwarcie którego wczoraj nie zauważyłem. Silnik pracował OK. A rano zero aku i problemy. Jutro z rańca ma wpać tu na kwatere gdzie mieszkam jakiś mechanik. Obwaiam się że będe wracał do domu pociągiem.

Boa

Napisano

Wygląda, że padł Ci alternator, walisz 18V ECU silnika i całą elektronikę w samochodzie.

Przez napięcie nie przeszła Ci diagnostyka poduszek.

Niech mechanik rozwiąże problem z alternatorem a z poduszkami zapraszam po powrocie do mnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> nie zrobisz resetu w warunkach polowych... daj se siana z tą lampką...

Dlaczego? Ja zawsze wożę laptopa jak oddalam się na dłużej niż kilka godzin od biura/domu. A interfejsy zwykle jeżdżą w bagażniku.

Wiem, zboczony jestem wink.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Wygląda, że padł Ci alternator, walisz 18V ECU silnika i całą elektronikę w samochodzie.

> Przez napięcie nie przeszła Ci diagnostyka poduszek.

A ta praca silnika? nie wchodzenie na obroty to też się łączy z altkiem?

Boa

Napisano

> Podczas tej pracy sprawdziłem ładowanie aku - było kole 18 V.

zagadka się rozwiązała...

kup jakieś szajsowe klucze za dyche, regulator napięcia i wymienisz sobie sam...

Napisano

> A ta praca silnika? nie wchodzenie na obroty to też się łączy z altkiem?

Jeśli walisz w cewki*, w pompę paliwa* i w ECU 18V to może dziać się cokolwiek.

* Teoretycznie nie powinno być problemu, teoretycznie powinny działać "lepiej", ale...

Przy takim napięciu zakładając, że ECU jakoś to przeżyje to dostaje odczyty z czujników, które mają wartości z kosmosu i ECU głupieje.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A ta praca silnika? nie wchodzenie na obroty to też się łączy z altkiem?

> Boa

wiesz... jakbyś paluchy włożył do kontaktu to też byś się dziwił czemu masz problem z chodzeniem?

smażysz całą instalacje razem z komputerem...

Napisano
  • Autor

> zagadka się rozwiązała...

> kup jakieś szajsowe klucze za dyche, regulator napięcia i wymienisz sobie sam...

To ta zła praca silnika ma z tym związek?

Boa

Napisano

> To ta zła praca silnika ma z tym związek?

Może tak być.

ODEPNIJ ALTERNATOR(kable albo pasek jak Ci wygodniej) i zobacz jak silnik pracuje.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Może tak być.

> ODEPNIJ ALTERNATOR(kable albo pasek jak Ci wygodniej) i zobacz jak silnik pracuje.

> Pozdrawiam BAS

A może jakiś bezpiecznik można odpiąć?

Boa

Napisano
  • Autor

> tak

Czy mogę odpiąć np bezpiecznik na którym jest altek? I który to bezpiecznik?

Boa

Napisano

> A może jakiś bezpiecznik można odpiąć?

> Boa

Po prostu zastosuj się do porad.

Napisano

> Czy mogę odpiąć np bezpiecznik na którym jest altek? I który to bezpiecznik?

> Boa

nie wiem czy jest taki

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy jest taki

Czy takie odpalanie auta w takim stanie regulatora mogło coś dalej uszkodzić. Auto zapala bez problemu tylko źle silnik pracuje?

Boa

Napisano

> Czy takie odpalanie auta w takim stanie regulatora mogło coś dalej uszkodzić. Auto zapala bez

> problemu tylko źle silnik pracuje?

Nie wiem. Usuń usterkę i dopiero wtedy się okaże.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem. Usuń usterkę i dopiero wtedy się okaże.

OK. Dzięki za porady.

Boa

Napisano

> Czy mogę odpiąć np bezpiecznik na którym jest altek? I który to bezpiecznik?

Wątpię, żeby istniał taki bezpiecznik, zaopatrz się w klucz 10 oraz 13mm i odepnij kabel/kable od alternatora.

Odpalenie z odłączonym alternatorem nie jest szkodliwe, natomiast jazda z alternatorem, który daje takie napięcie jest szkodliwa. Napięcie alternatora załatwiło Ci na amen stary akumulator.

Tak jak Ci Patre napisał, rozwiążesz problem alternatora to będzie wiadomo co dalej.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Diagnoza kolegów była dobra. Cewka (jeden gar nie palił), aku i regulator. Jakim sposobem wróciłem do domu - 250 km to sam nie wiem. Ale autko jechało samo, nie na krawacie. Spalnie gazu niestety było ciutek wieksze biglaugh.gif.

Pozdrawiam wszyskich tych, którzy zainteresowali sie moim problemem i próbowali mi pomóc.

Wielkie dzieki.

Boa

Napisano

próbujesz nam przekazać, że jechałeś z tą usterką tyle kilometrów?

Napisano
  • Autor

> próbujesz nam przekazać, że jechałeś z tą usterką tyle kilometrów?

Dokładnie tak.

Boa

Napisano
  • Autor

Niestety nie było wyjscia. Napiecie było zaduże ale na szczęście działała szyba ogrzewana i długie światła. Próbowałem auto naprawić ale wszystkie okoliczne elektromechaniory zrobili sobie urlop.

Boa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.