Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OMVL Dream + Fiat punto = problem na benzynie

Featured Replies

Napisano

Po prostu ręce mi już opadają, oddawałem auto do kilku zakładów i nigdzie mi nie pomogli... crazy.gif

Mam instalacje sekwencyjną OMVL Dream w samochodzie Fiat punto II 1.2 16V, problem jest taki że gdy jest zimny nie chce jechać na benzynie, tzn. brakuje mu mocy, przy wciśnięciu gazu w ogóle nie przyśpiesza, dopiero po przekroczeniu ok 2500 obrotów odzyskuje normalną moc.

Problem występuje tylko na zimnym silniku.

Po zresetowaniu komputera od benzyny wszystko jest ok przez jakiś czas a potem łapie błędy i znów jest to samo, zazwyczaj jako błąd pokazuje brak ogrzewania sondy lambda.

Dodam tylko jeszcze że jeśli po skasowaniu błędów jeżdżę tylko na benzynie to problemu nie ma.

Co to może być ?

Napisano

Sypie ci się autoadaptacja od źle wyregulowanego gazu. W Fiatach to norma. Musisz prawidłowo wyregulować instalację gazową.

Napisano
  • Autor

> Sypie ci się autoadaptacja od źle wyregulowanego gazu. W Fiatach to norma. Musisz prawidłowo

> wyregulować instalację gazową.

Robili mi to już w kilku miejscach i cały czas to samo angryfire.gif

Napisano

Ale jak po jeździe na benzynie jest OK, a na gazie się psuje. To musi być coś nie tak z gazem (chyba) :/

U mnie podobny objaw oznaczał padający parownik. U kumpla zacinający się atuator.

Napisano
  • Autor

> Ale jak po jeździe na benzynie jest OK, a na gazie się psuje. To musi być coś nie tak z gazem

> (chyba) :/

Też tak twierdze, tylko w żadnym serwisie nie wiedzą co

> U mnie podobny objaw oznaczał padający parownik. U kumpla zacinający się atuator.

Parownik był niedawno odnawiany.

Napisano

> Robili mi to już w kilku miejscach i cały czas to samo

Poszukaj fachowca. 9 na 10 "specjalistów" od gazu to partacze.

Napisano

Witam.

Ostatnio mam ten sam problem, a nie mam gazu. Wysypuje się błąd sondy lambda, najczęściej podgrzewania, rzadziej błąd wartości albo uszkodzenie (o ile dobrze pamiętam) rezystora sondy lambda rząd pierwszy. Po zresetowaniu, wszystko jest cacy. Jak trafi się znowu błąd, silnik traci na osiągach i znowu komputer. Dzisiaj znajomy ma podpiąć obie sondy do KTS-a i zrobić jakiś test, aby jednoznacznie stwierdzić, czy to wina sondy, czy czegoś po drodze... Na podstawowym teście, sonda widać działa, napięcie 0.2-0.8V, widać zmiany na wykresie po dodaniu gazu itd. Jedynie obwód podgrzewania nawet na gorącym silniku (sprawdzane po 100km trasie) ciągle się włącza i wyłącza, nie wiem czy tak ma być :/ Co więcej, nie wywala "Check-a" na desce, co mnie troszkę zastanawia.

Napisano
  • Autor

U mnie wywala czek i do tego jak jeżdżę tylko na benzynie to problemu nie ma

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.