Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mk1 pedał hamulca blokuje tylne kolo

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem z hamulcami w moim samochodzie. Problem wygląda tak ze podczas hamowania pedałem hamulca pierwsze blokuje się tylne lewe kolo, przy lekkim hamowaniu nie jest to wyczuwalne, przy troszke ostrzejszym hamowaniu blokuje sie lewe tylne koło, a dopiero przy bardzo ostrym hamowaniu blokują się też i przednie koła. Ogólnie przednie hamulce są jakby troszkę słabsze niż kiedyś. Dodam ze gdy hamuje samym hamulcem ręcznym z kolei blokuje sie prawe koło a lewe tylko hamuje bardzo bardzo słabo. Płyn hamulcowy wymieniany w zeszłym roku, tarcze z przodu mają po 9mm, klocki są ok. Najwiekszy problem w tym ze na mokrej drodze przy lekkim hamowaniu w zakręcie zaliczyłem juz dwa razy obrót o 180 stopni mad.gif o tyle dobrze ze miałem oba pasy wolne przez co nie doszło do żadnej kolizji. Problem występuje już pare miesięcy wiec oswoiłem sie już z tym i staram sie jeździć tak by nie doprowadzić do poślizgów, choć to i tak nigdy nie wiadomo co nas na drodze zaskoczy i konieczne będzie ostre hamowanie. Ja sie za niedługo z tym samochodem rozstaje i trafi on w ręce młodszego brata który aktualnie dopiero czeka na egzamin z prawa jazdy, wiec nie mogę mu zostawić niesprawnego samochodu.

Czekam na jakieś sugestie, w czym może być problem i jak go rozwiązać?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam, mam problem z hamulcami w moim samochodzie. Problem wygląda tak ze podczas hamowania pedałem

> hamulca pierwsze blokuje się tylne lewe kolo, przy lekkim hamowaniu nie jest to wyczuwalne,

> przy troszke ostrzejszym hamowaniu blokuje sie lewe tylne koło, a dopiero przy bardzo ostrym

> hamowaniu blokują się też i przednie koła. Ogólnie przednie hamulce są jakby troszkę słabsze

> niż kiedyś. Dodam ze gdy hamuje samym hamulcem ręcznym z kolei blokuje sie prawe koło a lewe

> tylko hamuje bardzo bardzo słabo. Płyn hamulcowy wymieniany w zeszłym roku, tarcze z przodu

> mają po 9mm, klocki są ok. Najwiekszy problem w tym ze na mokrej drodze przy lekkim hamowaniu

> w zakręcie zaliczyłem juz dwa razy obrót o 180 stopni o tyle dobrze ze miałem oba pasy wolne

> przez co nie doszło do żadnej kolizji. Problem występuje już pare miesięcy wiec oswoiłem sie

> już z tym i staram sie jeździć tak by nie doprowadzić do poślizgów, choć to i tak nigdy nie

> wiadomo co nas na drodze zaskoczy i konieczne będzie ostre hamowanie. Ja sie za niedługo z tym

> samochodem rozstaje i trafi on w ręce młodszego brata który aktualnie dopiero czeka na egzamin

> z prawa jazdy, wiec nie mogę mu zostawić niesprawnego samochodu.

> Czekam na jakieś sugestie, w czym może być problem i jak go rozwiązać?

> Pozdrawiam

Zakładając że układ jest dobrze odpowietrzony to sprawdź czy nie jest zapieczony cylinderek w tym kole oraz korektor siły hamowania.

Napisano

wszytkie dzieci nasze są więc i kropek też

sprawdź co słychać z KOREKTOR SIŁY HAM. albo się skończył i trzeba wymienić na nowy albo jakaś jego konstrukcja ci się skończyła.

Napisano
  • Autor

czyli źle odpowietrzony układ może mieć na to wpływ? jak sprawdzić czy to właśnie o korektor chodzi? cena nowego korektora nie jest wysoka cool.gif samemu chyba dam rade go wymienić? hmm.gif

Napisano

> czyli źle odpowietrzony układ może mieć na to wpływ? jak sprawdzić czy to właśnie o korektor

> chodzi? cena nowego korektora nie jest wysoka samemu chyba dam rade go wymienić?

zerknij czy on pracuje mechanicznie. nie ma jak sprawdzić czy ciśnienie redukuje.

ale na 100% to będzie korektor.

Jeżeli chodzi czy zapowietrzony układ będzie miał takie objawy powiem że nie.

ciśnienie jakie podaje pompa na układ przód, tył jest takie samo, ale mniejsze obciążenie tyłu, powoduje że zapotrzebowanie na ciśnienie tyłu jest mniejsze więc kolektor je redukuje (zmniejsza).

Uszkodzenie korektora może mieć dwie objawy albo go chwyci na max otwarcie (tak jak u ciebie) albo na zamknięciu a wtedy tracisz sprawność hamowania. Każda stacja diagnostyczna po przebadaniu hamulca nożnego i ręcznego powinna poinformować cię że masz do wymiany korektor.

samemu możesz wymienić ten korektor bez obawa jedynie co to musisz odpowietrzyć układ.

zapowietrzony układ miał by objawy rosnącego pedału czyli po pompowaniu pedałem każde na ciśnięcie powoduje że pedał jest coraz twardszy wyżej. Niezależnie od miejsca zapowietrzanie. Zgodnie z prawami że ciśnienie jest takie samo w każdym miejscu układu.

Napisano

Ja stawiam na zapieczony cylinderek hamulcowy, ktory nie cofa się po odpuszczeniu pedału hamulca a w konsekwencji późniejsze ponowne naciśnieęcie pedału powoduje w pierwszej kolejności jego zbyt mocną reakcję.

Korektory (nawet bardzo skorodowane) wumieniałem w MkI wraz z przewodami, płynem i mimo dużych oczekiwań nie zauważyłem znaczącej zmiany w zachowaniu hamulca.

Pytanie także o stan sameregulatorów. Wersja bez ABS?

Napisano

mam ten sam problem - tylne koło tyle ze prawe staje dęba nawet przy delikatnym wcisnieciu pedału, ale dzieje sie to tylko jak jest wilgotno (po deszczu, po myjni) ale jak przejade ze 2 km to wszytsko wraca do normy .... sam nie wiem co to moze byc,

Napisano
  • Autor

> Ja stawiam na zapieczony cylinderek hamulcowy, ktory nie cofa się po odpuszczeniu pedału hamulca a

> w konsekwencji późniejsze ponowne naciśnieęcie pedału powoduje w pierwszej kolejności jego

> zbyt mocną reakcję.

> Korektory (nawet bardzo skorodowane) wumieniałem w MkI wraz z przewodami, płynem i mimo dużych

> oczekiwań nie zauważyłem znaczącej zmiany w zachowaniu hamulca.

> Pytanie także o stan sameregulatorów. Wersja bez ABS?

w zeszłym roku jesienią właśnie zapiekł mi sie lewy cylinderek (nie chował się z jednej strony w konsekwencji koło to hamowało non stop bez naciskania pedału hamulca) i były wymieniane cylinderki i szczęki w obu kołach wiec to na 99% nie może być to, no ale dużo roboty z tym nie ma wiec ściągne jeszcze bęben i sprawdzę do pewności

wersja bez ABS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.