Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej pólsyntetyk a mineralny

Featured Replies

Napisano

Przy jakim stanie silnika /przebiegu/ należy przejść z oleju półsyntetycznego na mineralny ? Od przebiegu 160 do obecnego 260 kkm zalewam olejem 10W40, czy można bez szkody dla silnika przejść na tańszy 15W40 /mineralny/ ?

Napisano

> Przy jakim stanie silnika /przebiegu/ należy przejść z oleju półsyntetycznego na mineralny ? Od

> przebiegu 160 do obecnego 260 kkm zalewam olejem 10W40, czy można bez szkody dla silnika

> przejść na tańszy 15W40 /mineralny/ ?

A coś się dzieje, że trzeba przejść na mineralny czy tylko to, że jest tańszy? Bo jeśli nic złego się nie dzieje to nie ma potrzeby zmiany.

Napisano
  • Autor

> A coś się dzieje, że trzeba przejść na mineralny czy tylko to, że jest tańszy? Bo jeśli nic złego

> się nie dzieje to nie ma potrzeby zmiany.

Chlapie mi olejem zpod zaworu EGR, myślę, że jak dam minerala to on jest gęstszy i tym sposobem unikne tego oleju

Napisano

Nie powinno przestać chlapać, tym bardziej, że lepkościowo to prawie takie same oleje - tylko "zimowa" lepkość mineralnego większa co przełoży się na większe opory przy uruchamianiu, zwłaszcza zimą. Lepiej będzie uszczelnić badziewie.

Napisano
  • Autor

> Nie powinno przestać chlapać, tym bardziej, że lepkościowo to prawie takie same oleje - tylko

> "zimowa" lepkość mineralnego większa co przełoży się na większe opory przy uruchamianiu,

> zwłaszcza zimą. Lepiej będzie uszczelnić badziewie.

"EGR" puszcza olej przez otwór konstrukcyjny, który najprawdopodobniej dostaje sie do niego z kolektora ssącego. Tak więc niema możliwości uszczelnienia.

Napisano

> Przy jakim stanie silnika /przebiegu/ należy przejść z oleju półsyntetycznego na mineralny ? Od

> przebiegu 160 do obecnego 260 kkm zalewam olejem 10W40, czy można bez szkody dla silnika

Chcesz, to jej minerała. Silnikowi nic się od tego nie stanie (choć, ze względu na wysoką lepkość w mrozie- nie zaleca się)

ale

zimą, uruchomienie będzie nieco trudniejsze (ze względu na wyższa lepkość zimnego oleju)

a wyciek i tak nie ustąpi (ze względu na aką samą lepkość gorącego minerała i semi)

Imho- nie ma sensu.

tym bardziej, ze jak się postarasz, to przyzwoitego półsyntetyka znajdziesz za 12-15 zł, a wiec i aspekt ekonomiczny odpada.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Chcesz, to jej minerała. Silnikowi nic się od tego nie stanie (choć, ze względu na wysoką lepkość w

> mrozie- nie zaleca się)

> ale

> zimą, uruchomienie będzie nieco trudniejsze (ze względu na wyższa lepkość zimnego oleju)

> a wyciek i tak nie ustąpi (ze względu na aką samą lepkość gorącego minerała i semi)

> Imho- nie ma sensu.

> tym bardziej, ze jak się postarasz, to przyzwoitego półsyntetyka znajdziesz za 12-15 zł, a wiec i

> aspekt ekonomiczny odpada.

witam ja pracuje w serwisie opla i np praktycznie w 99% lejemy olej 5W30 do wszystkiego teraz nawet nie ma oleju do filtra cząstek stałych tylko też jest zalewany 5W30 a przebieg 260kkm nie jest dży ostatnio miałem okazję robić astrę 2 która miala najechane 490kkm zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Chlapie mi olejem zpod zaworu EGR, myślę, że jak dam minerala to on jest gęstszy i tym sposobem

> unikne tego oleju

To trzeba naprawić (wymienić) zawór EGR albo tam gdzie leży przyczyna usterki, to nie wina oleju przecież.

Do Twojego silnika wchodzi 5l, GM 10W40 to koszt około 60-70zł, raz na 10.000km wraz z filtrem oleju wychodzi niecałe 100zł. To chyba nie tak dużo?

Napisano

> Chlapie mi olejem zpod zaworu EGR, myślę, że jak dam minerala to on jest gęstszy i tym sposobem

> unikne tego oleju

utrzymuj stan oleju na połowie skali powinno być lepiej ok.gif

oleju bym na mineralny nie zmieniał ok.gif

Napisano

> witam ja pracuje w serwisie opla i np praktycznie (...)

o chociaz ktos sie ujawnil 893goodvibes.gif

Napisano

Ja stwierdzę, że mineralny nie zawsze jest tańszy niż półsyntetyczny. Patrz ceny oleju GM na allegro.

GM 10W40 jest tańszy wink.gif niż coca-cola hehe.gif 46 zł za 5 litrów. Mineralny 15W40 w jednej cenie.

Ostatnio kupowałem filtr oleju do x20xev z ASO Opla w wawie, i dałem całe 13 zł yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.