Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura wody -> prawidłowy AFR

Featured Replies

Napisano

Czy któryś z panów od strojenia jest mi w stanie dokładnie określić jak powinien się rozkładać AFR (załóżmy na razie na wolnych obrotach) w zależności od nagrzania silnika. Z tym, że nie interesują mnie odpowiedzi "coś około" wink.gif, bo "coś około" to mam i to nawet dość dokładne "coś około" zeby.GIF. Wiem, że przy nagrzanym ma być 14.7, ale nie bardzo wiem jak ma być na zupełnie zimnym: czy też 14.7, czy mniej? Są w programie mapy dolewające na zimnym silniku, ale nie wiem w co celują, czy w 14.7, czy w mniej?

Napisano

> Czy któryś z panów od strojenia jest mi w stanie dokładnie określić jak powinien się rozkładać AFR

> (załóżmy na razie na wolnych obrotach) w zależności od nagrzania silnika. Z tym, że nie

> interesują mnie odpowiedzi "coś około" , bo "coś około" to mam i to nawet dość dokładne "coś

> około" . Wiem, że przy nagrzanym ma być 14.7, ale nie bardzo wiem jak ma być na zupełnie

> zimnym: czy też 14.7, czy mniej? Są w programie mapy dolewające na zimnym silniku, ale nie

> wiem w co celują, czy w 14.7, czy w mniej?

Mapy dolewające obliczone są na skompensowanie skraplającego się paliwa na zimnych elementach silnika, które to paliwo nie tworzy wtedy mieszanki paliwowo-powietrznej i nie spala się prawidłowo.

Dokładne obliczenie ile tego paliwa się tak zachowa pewnie jest niemożliwe, zwłaszcza że komputer dysponuje tylko temperaturą wody w układzie chłodzenia, a dla zjawiska istotna jest temperatura kolektora dolotowego, wnętrza cylindra i pewnie też temperatura paliwa.

Więc te mapy podlewania zimnego silnika zawsze są na "coś około", dla bezpieczeństwa podlane jest to trochę bardziej niż 14.7, więc możesz się spodziewać niższych wartości AFR.

Tu jeszcze nie wiem na ile sam pomiar AFR jest wiarygodny w tych warunkach - masz czujnik z grzałką? Nie wiem czy czasem sama temperatura spalin nie ma wpływu na odczyt szerokopasmowej sondy AFR.

Do tego to podlane paliwo które się gdzieś tam skrapla, prędzej czy później dostanie się do wydechu, spali się nie wiadomo gdzie i kiedy i na końcu rury możesz już mieć inną ilość tlenu niż tą którą wydmuchuje z cylindrów.

Silnik pomimo że dysponuje sondą z grzałką, przez dłuższy czas nie korzysta z jej odczytów (chociaż napięcie na niej pojawia się całkiem szybko) - pewnie nie bez przyczyny tak właśnie jest że na zimnym silniku nie korzysta się lambdy.

Napisano
  • Autor

> Mapy dolewające obliczone są na skompensowanie skraplającego się paliwa na zimnych elementach

> silnika, które to paliwo nie tworzy wtedy mieszanki paliwowo-powietrznej i nie spala się

> prawidłowo.

> Dokładne obliczenie ile tego paliwa się tak zachowa pewnie jest niemożliwe, zwłaszcza że komputer

> dysponuje tylko temperaturą wody w układzie chłodzenia, a dla zjawiska istotna jest

> temperatura kolektora dolotowego, wnętrza cylindra i pewnie też temperatura paliwa.

> Więc te mapy podlewania zimnego silnika zawsze są na "coś około", dla bezpieczeństwa podlane jest

> to trochę bardziej niż 14.7, więc możesz się spodziewać niższych wartości AFR.

> Tu jeszcze nie wiem na ile sam pomiar AFR jest wiarygodny w tych warunkach - masz czujnik z

> grzałką? Nie wiem czy czasem sama temperatura spalin nie ma wpływu na odczyt szerokopasmowej

> sondy AFR.

> Do tego to podlane paliwo które się gdzieś tam skrapla, prędzej czy później dostanie się do

> wydechu, spali się nie wiadomo gdzie i kiedy i na końcu rury możesz już mieć inną ilość tlenu

> niż tą którą wydmuchuje z cylindrów.

> Silnik pomimo że dysponuje sondą z grzałką, przez dłuższy czas nie korzysta z jej odczytów (chociaż

> napięcie na niej pojawia się całkiem szybko) - pewnie nie bez przyczyny tak właśnie jest że na

> zimnym silniku nie korzysta się lambdy.

Dzięki za mały wykład, trochę się w tym orientuję i dużo mi wyklarowałeś. Mam szerokopasmówkę z grzałką zamontową w wydechu za downpipem na wysokości przekładni kierowniczej, w odległości od turbo zalecanej przez producenta. Jeżdżę teraz na odpiętej lambdzie wąskopasmowej od ECU, żeby zobaczyć jak się układa AFR = zobaczyć jak dobre mam same mapy. Wcześniej miałem kłopoty, bo w niektórych warunkach (właśnie zanim ECU zaczął "słuchać" wąskiej lambdy) bywały przedziały czasowe po odpaleniu z dość wysokim AFR-em (nawet powyżej 17). Ale już doszedłem z mapami do ładu dzisiaj i mam te "coś około" 14.7 z tendencą do poniżej w całym zakresie temperatur / nagrzewania na wolnych. Poza wolnymi mam małe wahania w stronę ubogo w niektórych komórkach, właśnie sobie to poprawiam po mału. Po podpięciu lambdy nazad powinno być si.

Napisano

> Dzięki za mały wykład, trochę się w tym orientuję i dużo mi wyklarowałeś. Mam szerokopasmówkę z

> grzałką zamontową w wydechu za downpipem na wysokości przekładni kierowniczej, w odległości od

> turbo zalecanej przez producenta. Jeżdżę teraz na odpiętej lambdzie wąskopasmowej od ECU, żeby

> zobaczyć jak się układa AFR = zobaczyć jak dobre mam same mapy. Wcześniej miałem kłopoty, bo w

> niektórych warunkach (właśnie zanim ECU zaczął "słuchać" wąskiej lambdy) bywały przedziały

> czasowe po odpaleniu z dość wysokim AFR-em (nawet powyżej 17). Ale już doszedłem z mapami do

> ładu dzisiaj i mam te "coś około" 14.7 z tendencą do poniżej w całym zakresie temperatur /

> nagrzewania na wolnych. Poza wolnymi mam małe wahania w stronę ubogo w niektórych komórkach,

> właśnie sobie to poprawiam po mału. Po podpięciu lambdy nazad powinno być si.

złą drogą podąrzasz bo komp bez lamby głupieje i raz jest przelany a raz jest niedolany regóły nie ma bo sam nie wie co robi .....

Napisano
  • Autor

> złą drogą podąrzasz bo komp bez lamby głupieje i raz jest przelany a raz jest niedolany regóły nie

> ma bo sam nie wie co robi .....

Do pewnego stopnia masz rację, ale ja bym się kłócił. Znaczy się tak, program jest napisany i zmapwany tak, żeby korzystać z lambdy. I fakt, że korekcja lambda skacze raz na plus raz na minus znaczy, że komp czasami nie dolewa. Ale bez niej nic nie "głupieje", po prostu bierze wszystko z map i nie robi żadnych korekcji (żeby na prawdę nie głupiał wyłączyłem mu jeszcze dla pewności auto adaptację). Te mapy muszą być bezpieczne, w razie padu lambdy. A u mnie nie były, bo AFR rzędu 17 w open loop, fakt, że na wolnych, to nic dobrego. Stwierdzę więcej: wydaje mi się, że dobrze zestrojony komp powinien spoko dawać radę wogóle bez lambdy, z tym tylko nieprzyjemnym efektem, że spalanie jest większe, bo mapy powinny trzymać lekko bogato dla bezpieczeństwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.