Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czolowka na jednokierunkowej

Featured Replies

Napisano

no wlasnie, jest sobie taki oto gosc KLIK, ktory po pijaku wjezdza pod prad w ulice jednokierunkowa ... kasuje 7 samochodow (nie wiadomo czy wszystkie byly zaparkowane, czy moze byly w ruchu, ale zalozmy ze jechaly) i ... no wlasnie, wlasciciele tych samochodow zostana rowniez winnymi stluczki? bo to ze gosc byl pijany i jechal pod prad to fakt niezaprzeczalny i za to beknie, ale przypomina mi sie dyskusja, ze w takiej sytuacji mandat dostanie rowniez ten, ktory jechal prawidlowo i sie nie zatrzymal tylko grzmotnal w pojazd poruszajacy sie nieprzepisowo?

tak samo gdy ktos wyprzedza nas na skrzyzowaniu, a my mamy zamiar skrecic w lewo - on dostanie mandat za wyprzedzanie, ale my dostaniemy za spowodowanie kolizji...

Napisano

> ten, ktory jechal prawidlowo i sie nie zatrzymal tylko grzmotnal w pojazd poruszajacy sie

> nieprzepisowo?

> tak samo gdy ktos wyprzedza nas na skrzyzowaniu, a my mamy zamiar skrecic w lewo - on dostanie

> mandat za wyprzedzanie, ale my dostaniemy za spowodowanie kolizji...

absolutnie w żadnym wypadku. Mandat byśmy dostali gdyby udowodniono że on tam wjechał i stanął i my walnęliśmy w stojący pojazd. Wtedy on by beknął za złamanie zakazu wjazdu (B-2) a my za spowodowanie kolizji. W tej sytuacji sprawa jest jasna. kierowca jechał pod prąd i spowodował kolizje. Nie ma miejsca na inną interpretacje.

Napisano

> absolutnie w żadnym wypadku. Mandat byśmy dostali gdyby udowodniono że on tam wjechał i stanął i my

> walnęliśmy w stojący pojazd. Wtedy on by beknął za złamanie zakazu wjazdu (B-2) a my za

> spowodowanie kolizji. W tej sytuacji sprawa jest jasna. kierowca jechał pod prąd i spowodował

> kolizje. Nie ma miejsca na inną interpretacje.

W praktyce niestety taka interpretacja może mieć miejsce. Zależy od sytuacji (przypadek ciasnej uliczki) i podejścia policjanta (a czasami i sądu).

Napisano

Kiedyś miałem nieco inną sytuację ale są pewne podobieństwa.

Zbliżałem się do skrzyżowania równorzędnego. Zwolniłem żeby zobaczyć czy nic z prawej nie jedzie.

No i wyskoczyl koles w maluchu mocno ścinając krzyżówkę i przypieprzył prawie czołowo jakieś 4m przed krzyżówką.

On się upierał, że moja wina bo nie ustąpiłem (miałem go z prawej), ja się upierałem, że jego bo ścinał i jakby nie ściął to by mnie nie pierdyknął. Świadkowie twierdzili że wina moja bo miałem go z prawej...

Odstawiliśmy na bok autka, wezwałem policję. Miśki przyjechały, zbadały ślady na miejscu stłuczki, obejrzeli autka i uznali winę kolesia tłumacząc, że wjechał pod prąd na mój pas ruchu i nie miałem miejsca na ucieczkę (ulica wąska bez oznaczeń pasów ale dwa samochody spokojnie się mijały).

Dostał mandat, wstawiłem autko na lawetę i do warsztatu.

284065993-MWSnap001.jpg

Napisano

> absolutnie w żadnym wypadku. Mandat byśmy dostali gdyby udowodniono że on tam wjechał i stanął i my

> walnęliśmy w stojący pojazd. Wtedy on by beknął za złamanie zakazu wjazdu (B-2) a my za

> spowodowanie kolizji. W tej sytuacji sprawa jest jasna. kierowca jechał pod prąd i spowodował

> kolizje. Nie ma miejsca na inną interpretacje.

Jest.

Quote:

w takiej sytuacji mandat dostanie rowniez ten, ktory
jechal prawidlowo i sie nie zatrzymal tylko grzmotnal w pojazd
poruszajacy sie nieprzepisowo?

I wszystko zależy od tego, czy się nie zatrzymał bo nie miał obiektywnie szans, czy choć mógł się zatrzymać, to tego nie zrobił, bo był "w prawie" *)

Podstawa? Prawo o ruchu drogowym, Art 3.1. Tyle że stosunkowo rzadko w Polsce to stosują i bywa jak piszesz. **)

*) Na świecie za takie wyjaśnienie masz gwarantowaną wizyte u psychologa celem sprawdzenia Twoich predyspozycji psychicznych do prowadzenia pojazdów. I małe szanse na pozytywne orzeczenie.

**) I dlatego mamy tyle tak tragicznych wypadków.

I dodatkowo - osobiście byłem świadkiem na rozprawie sądowej wiele lat temu (w Polsce), gdzie sąd zapytał "będącego w prawie" - a co pan zrobił, żeby uniknąć wypadku?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.