Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima nagle przestaje dmuchać

Featured Replies

Napisano

Pacjent - Stilo 1.4 mojego ojca.

Probem: przy włączonej klimie po pewnym czasie (nieregularnie, od kilku minut do godziny lub dłużej) nagle przestaje dmuchać z kratek. Wentylator działa i huczy, tylko nic nie wieje. Trzeba na chwilę wyłączyć klimę i wszystko wraca do normy aż do następnego takiego focha.

Normalnie jak słabo dmucha to wiadomo że filtr. Ale filtr jest świeży, poza tym ja u siebie w tym samym czasie założyłem identyczny, przejechałem nawet więcej km i u mnie jest OK. No i filtr zapycha się stopniowo a nie nagle hmm.gif Hodowli grzybków też tam raczej nie ma bo jest regularnie odgrzybiane i nic nie czuć.

Pewnie mimo wszystko sprawdzę w weekend ten filtr, przy okazji odgrzybię parownik, ale może ktoś z Kolegów się zetknął z takim zachowaniem klimy albo ma jakiś pomysł?

Napisano

Pierwsze pytanie, jaka klima? Automat czy manual ?

Napisano
  • Autor

Sprawa o tyle ciekawa że manual.

W automacie to wiem że są elektryczne klapy co się mogą poprzestawiać...

Napisano
  • Autor

A więc tak: filtr czysty, parownik odgrzybiłem pianką, zobaczymy jak będzie teraz.

Przyszedł mi za to do głowy jeszcze jeden pomysł. Jest to możliwe że po jakimś czasie zamarza woda na parowniku i przyblokowuje przepływ powietrza??? Tam chyba powinien być jakiś czujnik szronu, wie ktoś jak się do niego dobrać i czy w ogóle się da bez wywalania deski? hmm.gif

Napisano

> A więc tak: filtr czysty, parownik odgrzybiłem pianką, zobaczymy jak będzie teraz.

> Przyszedł mi za to do głowy jeszcze jeden pomysł. Jest to możliwe że po jakimś czasie zamarza woda

> na parowniku i przyblokowuje przepływ powietrza???

Wątpię.

> Tam chyba powinien być jakiś czujnik

> szronu, wie ktoś jak się do niego dobrać i czy w ogóle się da bez wywalania deski?

Nie da się, czujnik jest bezpośrednio na parowniku(Nie wiem jak w stilo, ale w każdym innym tak to wygląda, więc pewnie w stilo musi być identycznie).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie da się, czujnik jest bezpośrednio na parowniku(Nie wiem jak w stilo, ale w każdym innym tak to

> wygląda, więc pewnie w stilo musi być identycznie).

Nie ma czujnika.Sprężarka jest o zmiennej wydajności.

Napisano
  • Autor

> Nie ma czujnika.Sprężarka jest o zmiennej wydajności.

Według elearna w 1.2 i 1.4 nie jest, dlatego wpadłem na pomysł tego czujnika. Nie wiem czy elearn mówi prawdę, ale sprężarka na pewno jest inna nawet z wyglądu od tej przy silniku 1.8.

Napisano

> Nie ma czujnika.Sprężarka jest o zmiennej wydajności.

A co to ma do wydajności?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A co to ma do wydajności?

Czego?sprężarki,klimy.

Napisano

> Czego?sprężarki,klimy.

Co ma czujnik przeciwoblodzeniowy na parowniku do zmiennej wydajności sprężarki?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Co ma czujnik przeciwoblodzeniowy na parowniku do zmiennej wydajności sprężarki?

> Pozdrawiam BAS

W Stilo1,8 sprężarka jest o zmiennej wydajności z tego to powodu nie ma czujnika.

Ponad to przeczytaj ze zrozumieniem co sam piszesz i moje odpowiedzi.

Napisano

> W Stilo1,8 sprężarka jest o zmiennej wydajności z tego to powodu nie ma czujnika.

Ok, ale co ma zmienna wydajność do występowania lub nie czujnika?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Ok, ale co ma zmienna wydajność do występowania lub nie czujnika?

Temperatura parownika zależy od ciśnienia czynnika w środku. Sprężarka zmiennej wydajności utrzymuje samoczynnie to ciśnienie na bezpiecznym poziomie powyżej progu zamarzania, natomiast taka o stałej wydajności musi mieć czujnik który ją będzie co jakiś czas odłączał.

Objawy które opisałem w pierwszym poście pasują z tego co czytam do przymarzającego parownika. Prawdopodobnie w najbliższym czasie autko pojedzie więc na fachową diagnozę do serwisu klimy, bo samemu nic się z tym raczej nie zrobi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.