Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka pod głowicą Punto 1.1

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Po przejechaniu jednorazowo około 400 km (z małymi przerwami na odpoczynek) wydmuchało uszczelkę pod głowicą na 1 i 4 cylindrze. Nastąpił przedmuch do kanału chłodzenia i wzrosło ciśnienie w układzie i o dziwo uszkodziło nagrzewnicę (nawiasem mówiąc wymienioną 6 miesięcy temu). Okoliczności - po dojechaniu na miejsce szukałem kwatery i motorek się trochę zagrzał, włączał się wentylator chłodnicy, aż tu nagle psssssss i para na szybie a na wycieraczce płyn. Czy to normalne żeby nowa nagrzewnica nie wytrzymała? Dlaczego nie poszło korkiem tylko nagrzewnicą ?

Kolejne pytanie, czy planowanie głowicy w takim przypadku jest niezbędne?

Pozdrawiam

Napisano

Czyli coś z okładem masz nie tak, bo nie powinno mieć to miejsce, jeżeli pompa jest sprawna i wentylator kreci tak jak powinien to układ chłodzenia powinien dać radę ochłodzić ciecz.

- płyn czy wodę w układzie miałeś

- najprawdopodobniej nieszczelność układu doprowadziła do wzrostu ciśnienia a co za tym idzie wzrostu temperatury

planowanie głowicy to już nie taka droga sprawa, ale jeżeli jesteś teraz na wakacjach i na głowie masz popsute auto, to szczerze ci współczuje.

Napisano

Moim zdaniem

- popsuty korek ( nie otwiera się przy wzroście ciśnienia

- jak pisałeś, przedmuchało uszczelkę i puściły najsłabsze punkty...

Napisano

za duże ciśnienie i poszło po najsłabszym punkcie , wyszło ze przy nagrzewnicy no.gif

wymieniaj upg i planuj glowice , koszt nie duży ,a przy przebiegu powyżej 100kkm wskazane planowanie ok.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie.

Zapomniałem dodać, że Punciak jest zagazowany.

Samochód już zrobiony i chodzi jak złoto (na razie ominąłem nagrzewnice). Zdaje się nawet, że żywszy niż przed wymianą UPG.

Kolejne pytanko. Czy jest możliwość samemu sprawdzić korek? Ma dopiero 2 lata kupiony w Fiacie (0,1 bara). Czy w takiej sytuacji należałoby profilaktycznie również wymienić termostat i czujnik włączania wentylatora - nigdy nie były wymieniane ? Może czujnik wentylatora się nie załączył, chociaż teraz działa bez problemu?

Napisano

> Dziękuje wszystkim za zainteresowanie.

> Zapomniałem dodać, że Punciak jest zagazowany.

> Samochód już zrobiony i chodzi jak złoto (na razie ominąłem nagrzewnice). Zdaje się nawet, że

> żywszy niż przed wymianą UPG.

> Kolejne pytanko. Czy jest możliwość samemu sprawdzić korek? Ma dopiero 2 lata kupiony w Fiacie (0,1

> bara). Czy w takiej sytuacji należałoby profilaktycznie również wymienić termostat i czujnik

> włączania wentylatora - nigdy nie były wymieniane ? Może czujnik wentylatora się nie załączył,

> chociaż teraz działa bez problemu?

Korek można kupić, kwestia kilkanaście pln ( ze 2 lata temu, bo jakimś cudem zgubiłem zeby.GIF ). Termostat możesz sprawdzić we wrzątku, czujnik wentylatora również w gorącej wodzie.

Napisano

No to warto to wszystko sprawdzić i nie ryzykować ponownej awarii, ale mechanik to sam powinien zrobić po wymianie uszczelki UPG, taka jest zasada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.