Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Check mruga potem świeci cały czas

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Brat kupił SC 1.1 z gazem i kupując go mrugał check engine. Poczytałem na forum że trzeba mu adaptację zrobić -> silnik rozgrzałem i 3x tu tu tu. Tylko że już po pierwszym kontrolka świeci cały czas, wyłączę zapłon i od nowa mruga i zas jak sie przeciagnie do ponad 5 tyś obr to świeci ciągle.

Mam ELM 1.3 ale w PCMSCAN nie wykrywa żadnych błędów - na mrugajacej (na świecącej stale nie sprawdzałem bo nie miałem koło siebie kompa)

Wszystkie próby robione na benzynie.

Co robić co sprawdzić? Autko jeździ bardzo dobrze i na benzynie i na gazie. Jedynie obroty jałowe mu czasem skaczą czasem rosną w górę i zostają ale jak widzę pociagnięcie pedału gazu do góry pomaga

Napisano

Mówią, że migający check to początek końca katalizatora.

Napisano

odpal seja i zostaw załączonego go. Niech się 3 razy uruchomi wentylator, a wtedy powinien problem zniknąć

PS. czy przed sprzedażą była zmiana silnika w tym samochodzie?

Napisano

> odpal seja i zostaw załączonego go. Niech się 3 razy uruchomi wentylator, a wtedy powinien problem

> zniknąć

watpie, zeby to pomoglo...

Napisano
  • Autor

> odpal seja i zostaw załączonego go. Niech się 3 razy uruchomi wentylator, a wtedy powinien problem

> zniknąć

spróbuję dziś to zrobić

> PS. czy przed sprzedażą była zmiana silnika w tym samochodzie?

pani sprzedająca mówi że nie, że tylko jej elektryk wentylator wymienił bo ponoć to miało być przyczyną check engina

Napisano
  • Autor

> Mówią, że migający check to początek końca katalizatora.

tam jest jakaś lambda za katalizatorem ze to wskazuje?

Napisano

> tam jest jakaś lambda za katalizatorem ze to wskazuje?

jesli to 1.1 MPI, to masz 2 sondy, czyli za katalozatorem jest dodatkowa. jesli 1.1 SPI, to masz tylko 1 sonde i jest przed KATem.

Napisano
  • Autor

> jesli to 1.1 MPI, to masz 2 sondy, czyli za katalozatorem jest dodatkowa. jesli 1.1 SPI, to masz

> tylko 1 sonde i jest przed KATem.

crazy.gif i gdzie szukać przyczyny?

Napisano

a masz MPI czy SPI?

jesli MPI, to:

jak masz ELMa, to jeszcze raz sprawdz na ciagle swiecacym.

a to mruganie jest jednostajne czy losowo mruga?

mimo wszystko rozgrzej silnik, az sie wlaczy wentylator i wtedy wcisnij do odcinki i pusc gaz na 5 sekund i tak 3x. jesli mruga z powodu braku adaptacji kółka fonicznego, to powinno przejsc.

Napisano
  • Autor

> a masz MPI czy SPI?

> jesli MPI, to:

> jak masz ELMa, to jeszcze raz sprawdz na ciagle swiecacym.

> a to mruganie jest jednostajne czy losowo mruga?

> mimo wszystko rozgrzej silnik, az sie wlaczy wentylator i wtedy wcisnij do odcinki i pusc gaz na 5

> sekund i tak 3x. jesli mruga z powodu braku adaptacji kółka fonicznego, to powinno przejsc.

właśnie kiedy rozgrzałem go (tylko podczas jazdy nie na postoju) stanąłem i czekałem az się właczy wentylator wcisnąłem gaz i w momencie odcięcia check załączył sie na stałe nie mrugając.

Jak mruga to cały czas tak samo z tymi samymi przerwami.

Napisano

> Mówią, że migający check to początek końca katalizatora.

u mnie mrugało (częstotliwość na oko ok 1 Hz) jak zapłony wypadały na jednym garnku - pojawiało się to tylko przy dużej wilgotności powietrza - po wymianie kabli WN problem natychmiast zniknął.....

Napisano

jeśli by mu wypadały zapłony to wówczas silnik pracował by nie równo, byłby mułowaty i w ogóle, co pewnie by zauważył

Napisano

> jeśli by mu wypadały zapłony to wówczas silnik pracował by nie równo, byłby mułowaty i w ogóle, co

> pewnie by zauważył

no to prawda jak wypadały zapłony to wyraźnie muliło......

Napisano

> jeśli by mu wypadały zapłony to wówczas silnik pracował by nie równo, byłby mułowaty i w ogóle, co

> pewnie by zauważył

hmm ja mam wypadanie zaplonow i jakos jak sie czasem check zaswieci to autko smiga normalnie... ostatnio po palowaniu sie zaswiecilo na 30s i zgaslo na wolnych obrotach...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.