Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doleję płynu do zbiornika wyrównawczego to zaraz

Featured Replies

Napisano

mokra plama pod samochodem. Jak zbiornik jest prawie pusty - nie wycieka. Kolejny "-" tej instalacji LPG. Wyciek z przyłącza przy parowniku. Skręcanie / wymiana obejmy niewiele pomaga. Musi/ ma tak być ?

Napisano

> Wyciek z przyłącza przy

> parowniku. Skręcanie / wymiana obejmy niewiele pomaga. Musi/ ma

> tak być ?

Nie musi.Miałem to samo. Wymieniłem przewody na przewody o mniejszej średnicy wewnętrznej.

Napisano

może zbiornik wyrównawczy jest pęknięty, a wycieków płynu z instalacji nie powinno być żadnych

Napisano

> a wycieków płynu z

instalacji nie powinno być żadnych

A to ciekawe?Znam b.dużo przykładów,że cieknie są nawet opisy na tym forum.

Napisano

Ja mam to samo ale u mnie pompa puszcza. Jak mam na minimum w zbiorniczku jest ok ale jak mam powyżej minimum to jest mokra plama crazy.gif Okazało się że jak jest więcej cieczy to jest większe ciśnienie i wtedy mi pompa puszcza. Może u ciebie jest to samo.

Napisano

> Musi/ ma

> tak być ?

Wydaje sie ze nie moze tak byc crazy.gifprzeciez to ewidentnie jest jakas usterka/awaria

Jesli nie zlokalizujesz to albo sie bardziej uszkodzi albo....bedzie wszystko ok, ale napewno nie jest to stan normalny.

Możesz poczekac do wiosny(gdy bedzie cieplej) i dokładnie przejrzec powód i miejsce nieszczelnosci i ją usunąc waytogo.gif

Napisano

> A to ciekawe?Znam b.dużo przykładów,że cieknie są nawet opisy na tym

> forum.

To, że komuś cieknie nie oznacza, że tak ma być!

Mi nic nie cieknie. Instalacja musi być szczelna. I to należy przyjąć za normę. Jeśli są wycieki, znaczy, że ktoś spartolił sprawę przy instalacji lub powstała usterka, którą trzeba usunąć.

Napisano

> Kolejny "-" tej instalacji LPG. Wyciek z przyłącza przy

> parowniku. Skręcanie / wymiana obejmy niewiele pomaga.

rotfl.gif i po co oszczędzać, istotny powód aby nie instalować gazu do auta rotfl.gif

wybaczcie nie mogłem się powstrzymać

cieknie, bo jest coś nieszczelne, odkryłem prawdę zlosnik.gif

wystarczy ruszyć głową, wymienić wąż, użyć opaski za kilka złotych a nie za kilka groszy, skręcać ciepłe elementy ewentualnie przesmarować silikonem końcówki. koniecznie trzeba przed skręceniem lekko papierem ściernym przejechać końcówki.

usterka banalna do usunięcia

Napisano
  • Autor

> usterka banalna do usunięcia

banalne są Twoje texty.

I tak nie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego tak się dzieje w chwili uzupełnienia płynu w zbiorniku wyrównawczym.

Napisano

> banalne są Twoje texty.

rotfl.gifhehe.gif

i moje manuale

kilka razy już pisałem na ten temat, walczyłem i czasmi walczę z tą usterką

> I tak nie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego tak się dzieje w chwili

> uzupełnienia płynu w zbiorniku wyrównawczym.

bo logiczne wytłumaczenie masz dwa lub trzy posty wyżej, a to niegrzeczne przepisywać to co zostało napisane i uważać, że się to wymyśliło samemu smirk.gif

jak w układzie jest powietrze to płyn nie wybija tak jak przy pełnym bo bedzie mniejsze ciśnienie

innym wytłumaczeniem może byc to, że parownik jest nieco wyżej niż minimalny poziom płynu w zbiorniczku

ot filozofia

BTW obecnie mam na głowie auto w którym płyn nie cieknie okresowo, układ co jakiś czas się rozszczelnia i cieknie, ustaje gdy poziom płynu spada do minimum. w takiej sytuacji rozwiązaniem jest wymiana tego co stare i solidne skręcenie.

Napisano

Witam.

Miałem to samo po założeniu instalacji. Okazało się, że podzczas montażu a dokładniej, podczas przełączania/podłączania przewodów chłodzących do reduktora, uszkodzono jakąś "sztywną" nakładkę(plastikową) na przewód chłodzenia(metalowy), wychodzący z bloku silnika.

Po wymianie tego przewodu, problem zniknął!

Napisano

Jak nie chce Ci sie grzebać na mrozie to kup taki proszek do uszczelniania chlodnic, powinno na jakis czas pomóc.

Napisano

> innym wytłumaczeniem może byc to, że parownik jest nieco wyżej niż

> minimalny poziom płynu w zbiorniczku

A mógłbyś sprecyzować co to znaczy?

Pozdrawiam

Napisano

> A mógłbyś sprecyzować co to znaczy?

> Pozdrawiam

wycieki są najwyraźniejsze właśnie na postoju, wtedy mocno rozgrzany silnik nie jest chłodzony pędem powietrza i temperatura gwałtownie wzrasta.

w chwili gdy układ ma nieszczelność(tutaj wąż przy parowniku) i pełno płynu, ciśnienie wypycha płyn.

gdy poziom płynu znacznie opadnie i będzie poniżej miejsca wycieku, płynu przestaje ubywać. ubytki podczas jazdy nie są tak wyraźne i dlatego ilość płynu nie zmnienia się znacznie.

Napisano

> wycieki są najwyraźniejsze właśnie na postoju, wtedy mocno rozgrzany

> silnik nie jest chłodzony pędem powietrza i temperatura

> gwałtownie wzrasta.

> w chwili gdy układ ma nieszczelność(tutaj wąż przy parowniku) i pełno

> płynu, ciśnienie wypycha płyn.

> gdy poziom płynu znacznie opadnie i będzie poniżej miejsca wycieku,

> płynu przestaje ubywać. ubytki podczas jazdy nie są tak wyraźne

> i dlatego ilość płynu nie zmnienia się znacznie.

No ale to się tyczy tylko sytuacji gdy ktoś ma LPG, jak rozumiem, bo normalnie to zbiorniczek wyrównawczy jest najwyższym punktem układu chłodzenia, tak?

Napisano

> No ale to się tyczy tylko sytuacji gdy ktoś ma LPG, jak rozumiem, bo

> normalnie to zbiorniczek wyrównawczy jest najwyższym punktem

> układu chłodzenia, tak?

niezależnie od tego czy auto ma lpg, zazwyczaj najwyżej znajduje się odpowietrznik zlosnik.gif

w moim aucie wygląda tak, zaznaczony kółkiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.