Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka ciśnienia oleju

Featured Replies

Napisano

Aloha,

Mam mały problem z moją Zafą A z 2.0 DTI; uwaga daty są ważne.

Mianowicie kupiłem ją 11.2009 zalaną nie-wiadomo-czym. Jakieś tam naklejki w komorze silnika sugerowały oleje MOTUL, Shell - niestety klasa była nieczytelna.

W na początku 05.2010 zalałem ją 5w40 Lotos TC (używałem go w poprzednim dizlu ze stajni JTD i było OK).

W połowie 06.2010 z dnia na dzień zaczęła mrugać kontrolka ciśnienia oleju na wolnych obrotach.

Kontrolka mrugała tylko na wolnych obrotach i tylko przy rozgrzanym oleju.

Wymieniłem olej wraz z filtrem na Mobil Diesel 2001 10w40. Nie pomogło. Diagnoza u mechaniora wykazała prawidłowe ciśnienie oleju (manometr podłączony) na wolnych obrotach i zapocony czujnik ciśnienia oleju. Wymiana czujnika pomogła i przez 4000km był spokój.

Wracając z urlopu w połowie 08.2010 po dłuższej jeździe z klimą, ok. 140km/h i tem. zewnętrznej ok 30*C na wolnych obrotach kontrolka znowu zamrugała. Tydzień później przy takich samych warunkach kontrolka nie mruga. niewiem.gif

Nosz fak. Mruganie wiąże z a) upałami, b) obciążeniem silnika. Książka sugeruje, że kontrolka może mrugać gdy olej jest rozgrzany i nie jest to awaria, ALE: auto było w upalnej HR, śmigało po autostradach, z klimą i był spokój. Teraz w PL raz mruga, a raz nie.

Macie jakieś pomysły poza kolejną wymianą czujnika?

Napisano

Wymień czujnik. Mam ten sam (załóżmy takie uproszczenie) silnik, też mi się w tym roku zaczęła zapalać się (a raczej szybko mrugać) kontrolka ciśnienia oleju. Poczytałem na VKP, kupiłem w ASO i wymieniłem w ciemno czujnik. Pomogło i od 10000km spokój.

czujnik ciśnienia oleju GM 29,00 zł 90569684 12 52 572

Napisano
  • Autor

Pomogło i od 10000km spokój.

> czujnik ciśnienia oleju GM 29,00 zł 90569684 12 52 572

Ponownie?

Wymiana była na początku 06.2010, ale nie wiem co tam zamontowali, coś za 37zł.

EDIT: szybkie mruganie vel. żarzenie kontrolki.

Napisano

> Pomogło i od 10000km spokój.

> Ponownie?

> Wymiana była na początku 06.2010, ale nie wiem co tam zamontowali, coś za 37zł.

> EDIT: szybkie mruganie vel. żarzenie kontrolki.

O właśnie! "Żarzenie" - brakowało mi tego słowa. biglaugh.gif

Jeśli mierzone było ciśnienie i jest OK, to najtańsze na początek będzie ponowne wymienienie czujnika moim zdaniem. Szkoda, że nie wiesz na co wymienili, może akurat jakiś dupiaty zamiennik? O ile zamienniki są dla takiej taniej części... hmm.gif

Najbardziej czasochłonne w tej wymianie jest odkręcenie osłony silnika. Sam czujnik to jedna śrubka. smile.gif

Napisano
  • Autor

> O właśnie! "Żarzenie" - brakowało mi tego słowa.

> Jeśli mierzone było ciśnienie i jest OK, to najtańsze na początek będzie ponowne wymienienie

> czujnika moim zdaniem.

Jeszcze takie coś wyczytałem crazy.gif:

Quote:

Miałem to samo rok temu. Po zjechaniu z autostrady, zatrzymałem się na światłach i przy wolnych obrotach świeciła się kontrolka ciśnienia oleju. Najpierw podejrzewano czujnik. Później okazało się, że przewód łączący smoka w misce olejowej z pompą ma łączenie i uszczelka przepuszcza powietrze. Od tej pory nic się nie dzieje.

Napisano

Ale czy to wiązało się z jakimiś poważnymi kosztami? Całe łączenie do wymiany czy sama uszczelka tylko?

To chyba jeden z nielicznych przypadków, gdzie winny NIE był czujnik, więc jest nadzieja. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.