Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wzięła i stanęła

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Kilka dni temu robiłem przednie amorki, tarcze i klocki i wymianę wahacza, ale nie wiem czy to ma coś do rzeczy.

Wczoraj przejechałem około 70 km i wszystko było w porządku (na benzynie) i nagle samochód przestał przyspieszać, ja mu gaz a ten nic, obroty spadły i się zatrzymałem. Wyłączyłem silnik, próba odpalenia i lipa. Kręci (z odgłosu jakby mu się lżej nawet kręciło) ale nie zapala. I nie wiem co może być, kręci silnikiem więc nie rozrusznik, dziś na spokojnie próbowałem odpalić i na zimnym to samo. Pompę słychać. Odłączyłem aku, nawet kompa i bez zmian.

Co dziwne: po przekręceniu kluczyka wspomaganie nie działa. Żona niby słyszała jakiś odgłos. Jak spojrzałem pod maskę zobaczyłem, że spadła obudowa z tych przekaźników koło przepustnicy. Ale posprawdzałem połączenia i zamknąłem.

Druga dziwna rzecz: silniczek krokowy został w pozycji lekko wysuniętej i przepustnica nie dotyka śrubki regulacji biegu jałowego. Sam silniczek też nie reaguje na przekręcenie kluczyka, nawet myślałem, że się przytknął, ale dodając gazu pedałem też nie odpala.

Zanim go ściągnę go magika może ktoś ma jakiś pomysł? Check engine się nie pali, kontrolki gasną poprawnie, bezpieczniki też wydają się być oki. Nic nie pociekło, plam pod samochodem nie ma, benzyna w baku jest. Na gazie nie próbowałem odpalić bo jakiś czas temu przełącznik gazu mi świrował i jeździłem cały czas na benzynie.

Co jest do zaobserowowania: kręci mu się silnikiem jakoś z odgłosu lżej.

Napisano
  • Autor

> pasek rozrządu powiedział 'pa pa' ??

Też się tego boję, ale wstyd się przyznać nawet nie wiem jak sprawdzić. Jak to rozrząd to idzie na żyletki:/

Napisano

> Też się tego boję, ale wstyd się przyznać nawet nie wiem jak sprawdzić. Jak to rozrząd to idzie na

> żyletki:/

A moze po prostu swiece zalalo?

Napisano
  • Autor

> A moze po prostu swiece zalalo?

już się doedukowałem jak sprawdzić czy to pasek, jutro zobaczę co i jak i zdam relację, ale coś czarno to widzę:/

Napisano

> już się doedukowałem jak sprawdzić czy to pasek, jutro zobaczę co i jak i zdam relację, ale coś

> czarno to widzę:/

Nie przejmuj sie - 1.4 sa nie do zdarcia :-)

Napisano

> już się doedukowałem jak sprawdzić czy to pasek, jutro zobaczę co i jak i zdam relację, ale coś

> czarno to widzę:/

Właśnie przerabiam ten temat, jak chcesz to Ci mogę dźwigienki zaworowe sprzedać po taniości bo mi połamało tylko 4 hehe.gif

A tak btw to, że luźno kręci bez oporów to tak jakby na pasek wskazywało ale bądźmy dobrej myśli.

Aaaaaaaa jeszcze jedno- pasek niekoniecznie musi pęknąć, mogą mu się wyrwać zęby i też pozamiatane. (U mnie tak było) oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Właśnie przerabiam ten temat,

Robiłeś sam czy u magika? jak u magika to napisz u którego i ile Ci zaśpiewał, ale widziałem w historii, że takie naprawy to koło 2 tys. U mnie jak diagnoza się potwierdzi to ja raczej już go reperował nie będę, bo szkoda mi więcej kasy w niego ładować, a i tak miałem w planach zmienić samochód na większy, bo w ten przy dziecku i wózku robi się mały, zwłaszcza przez koło od gazu w bagażniku.

Inna sprawa to ile można za taki samochód wziąć? Cały osprzęt jest sprawny, ma nowe (nawet 100 km nie zrobiłem) amory z przodu, tarcze i klocki, wahacz. Do tej pory wymieniałem wszystko jak tylko była taka potrzeba (pasek też był zmieniany jak tylko go kupiłem, ale to 4 lata temu było więc nawet gwarancji nie mam).

Napisano

Na moje nieszczęście awaria mi się przytrafiła w Warszawie i tu go robiłem. Dziś mam go odebrać, koszt ok 1400zł.

Napisano
  • Autor

> Na moje nieszczęście awaria mi się przytrafiła w Warszawie i tu go robiłem.

>Dziś mam go odebrać, koszt ok 1400zł.

Jestem po sprawdzaniu paska i nie urwał się. Jest napięty i lekko kręcąc rozrusznikiem się obraca. Nie wiem czy nie przeskoczył, ale nie miałem możliwości odkręcić całej pokrywy i tylko udało mi się ją uchylić. Ściągnąłem samochód pod magika i jutro popatrzy co z nim jest.

Z tego wszystkiego dopiero teraz sobie uzmysłowiłem, że nie sprawdziłem do tej pory wyłącznika pod siedzeniem icon_eek.gif

Napisano

Bo one dość rzadko się urywają. Przeważnie tracą kilka ząbków i też dupa icon_rolleyes.gif

Napisano

Miałem identyczne zdarzenie-wymieniłem świece i odpalił za 1 razem,

a ciekawostka taka że padły wszystkie 4-dziwne ale prawdziwe.

Napisano
  • Autor

No i niestety pasek się wziął i wyszczerbił. Pogięło zawory (4), połamało dźwigienki i postawiło pod znakiem zapytania sensowność dalszej naprawy.

Już miała iść pod prasę, a że znalazł się kupiec na padakę z niesprawnym serduchem i jeszcze będą ją reanimować, ale już z innym kierownikiem.

Zatem koledzy chciałem wam podziękować za dobre rady i miłą atmosferę na BBMMowym kąciku. I oby wasze bravoloty się nie psuły do 1 mln km i dłużej!

Napisano

> No i niestety pasek się wziął i wyszczerbił. Pogięło zawory (4), połamało dźwigienki i postawiło

> pod znakiem zapytania sensowność dalszej naprawy.

Oooo dokładnie to samo ćwiczyłem shocked.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.