Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyciek ropy na wtryskach

Featured Replies

Napisano

Nagle ni z tego ni z owego pojawiły się dość intensywne wycieki na wszystkich wtryskach mojego 1,9 TD. Ropa spływa po wtryskach, albo z wężyków przelewowych,albo z rurek doprowadzających paliwo do wtrysków, albo też przesącza się przez same wtryski. Jak zauważyłem dzieje się to przy wyższych obrotach silnika, paliwo spływa do gniazda wtrysków i po silniku pod auto. Nie są to duże ilości ale po dłuższej jeździe silnik i pokrywa dolna całe usyfione. Auto straciło też moc i nie ciągnie poniżej 2000rpm. wcześniej wycieków nie było. Pytanie moje - czy nieszczelności wzięły się ze starości i należy wymienić węże przelewowe, ew. podokręcać rurki paliwowe, czy pojawił się jakiś problem ze zbyt dużym ciśnieniem paliwa i wtryskami? Dzięki za wszystkie sugestie.

Napisano

Wymień węże przelewowe, spróbuj dokręcić przewody wysokociśnieniowe. pewnie pomoze.

Ciśnienie raczej wraz z wiekiem i zużyciem tam lekko spada a nie wzrasta

Napisano
  • Autor

moze wtryski albo przelew sie nagle zatkaly i paliwo wyplywa tam gdzie ma ujscie.

Napisano

> moze wtryski albo przelew sie nagle zatkaly i paliwo wyplywa tam gdzie ma ujscie.

Czym zapchały?

Przecież paliwo tam jest dokładnie przefiltrowane. W innym wypadku pompe wtryskową by szlag trafił w przeciągu minut.

Napisano
  • Autor

> Czym zapchały?

Wymieniłem wężyki podokręcałem rurki i jest sucho, ale auto zamulone bo ropka postała w gniazdach i na dwóch wtryskach zrobiła nieszczelność na gwincie. Nie wiem czy dokręcać wtryski ale trzeba spec klucz, czy należy zdemontować je i wymienić podkładki, a może czekać i nagar uszczelni. Ostatnio dwa razy tankowałem bioester 20:10 z olejem. Poczytałem trochę opinii na temat bioestru i paliwo to jest gęstsze więc ciśnienie jego wtrysku jest większe, poza powyższym ma on właściwości czyszczące i ponoć może mieć zły wpływ na elementy gumowe. Ktoś robił doświadczenie z bioestrem i po pozostawieniu go w naczyniu na jakiś czas na dnie oddziela się gęstsza część substancji. W baku pewnie została ta gęstsza część i narobiła problemów. Jak ta teoria to prawda należy uważać bo stare wężyki i uszczelnienia szybciej tracą szczelność na bioestrze. Ogólnie gdyby nie ta awaria nie było różnicy w jeździe na zwykłym a bio paliwie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.