Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] problem z obrotami i praca sady lambda

Featured Replies

Napisano

Witam

Kiedys pisalem o problemia z obrotami w mojej Asterce mianowicie nawet po rozgrzaniu jak sie jedzie na luzie obroty nie chca spasc do 900 zatrzymuja sie na roznych wartosci 1500, 1300, ale nie opadaja do prawidlowych obrotow do momentu postoju ok 5 sekund, potem jakis czas podczas jazdy jest ok jednak problem i tak sie powtarza. Jakis czas temu zauwazylem ze jest problem z praca sady lambda na noPb (LPG OK),a mianowicie stoi w bogatej mieszance wczoraj w trakcie pomiarow kilka razy silnie nacisnalem pedal hamulca i sada zaczela chodzic jak sie dluzej zastanowilem skojarzylem ze problem z obrotami w czasie jazdy na luzie tez jakby zalezal od tego czy nacisne hamulec. Otoz kilka razy zdazylo mi sie ze w czasie jazdy na luzie z podwyzszonymi obrotami gwaltownie puknalem w pedal hamulca i obroty sie stabilizowaly na prawidlowym poziomie. Moje pytanie brzmi nastepujaco czy czesci znajdujace sie na zdjeciu w zalaczniku czyli zawor zwrotny serwa i cos czego nie znam nazwy moga miec wplyw na obroty i sklad mieszanki? Jesli tak to w jaki sposob sprawdzic ich sprawnosc?Mam pewne podejrzenie ale najpierw wole poczytac opini FORUMOWYCH FACHOWCOW.

post-139248-14352509485612_thumb.jpg

Napisano

Te elementy mogą mieć wpływ. U góry jest zaworek dopuszczający opary paliwa z pochłaniacza do silnika. U dołu zaworek serwo i rozgałęziacz podciśnienia do ww. zaworka i obiegu wewnętrznego. Lewe powietrze w każdym z tych miejsc i dalej może powodować takie objawy.

Napisano
  • Autor

Moze to banalne pytanie ale jak to dokladnie dziala ??

Pozdrawiam

Napisano

W zaworku są 3 króćce. Jeden idzie do pochłaniacza, drugi do obudowy przepustnicy. Tędy opary paliwa są zasysane do silnika. 3-ci wężyk idzie od rurki serwo i on steruje zaworkiem. Przy dużym podciśnieniu (przepustnica zamknięta i powoli otwierana) zaworek jest otwarty i silnik zasysa opary (dzięki lambdzie ECU odpowiednio zmniejsza czas wtrysku, żeby za dużo paliwa nie szło do silnika). Jeśli przyspieszasz bardziej dynamicznie to podciśnienie w dolocie maleje i zaworek się zamyka.

Zaworek zwrotny działa jak każdy tego typu.

Napisano
  • Autor

Sprawdzalem jak to dziala i jest tak ze jak silnik chodzi na jalowym to nie czuc zasysania powietrza z filtra weglowego jak sie da w rure to zaczyna ciagnac ale to by wynikalo ze jest odwrotnie niz piszesz chyba ze Cie zle zrozumialem.

Dodam ze znalazlem przyczyne zlego skladu mieszanki na noPb okazalo sie ze zassalo z pochlaniacza wegiel aktywny i zawalilo nim zaworek, wezyki i przepustnice blokujac doplyw powietrza w tym miejscu. W zwiazku z ta usterka mam dwa pytania

1.czy fakt zasysania wegla aktywnego swiadczy o uszkodzeniu pochlaniacza?

2. czy doplyw powietrza przewodem odpowietrzajacym zbiornik do pochlaniacza powinien byc swobodny bo mam wrazenie ze cos sie zapchalo?No chyba ze jest tam jakis zaworek w tej puszce przy wlewie paliwa.

Pozdrawiam

Napisano

Na jałowym biegu jest tak jak piszesz waytogo.gif.

1. Tak. Poszła gąbka w środku pochłaniacza. Kol. wszim zapodał odpowiedniego linka.

2. Rurki powinny być drożne. Jeśli wywala węgiel to ta rurka od zbiornika do pochłaniacza może być tak zabita, że bez jej demontażu może być Ci trudno ją przetkać.

Napisano
  • Autor

Dzieki za precyzyjna odpowiedz Tobie i koledze WSZIM na razie odlaczylem wezyk od filtra samochod smiga az milo.Jak bede mial troche czasu to zregeneruje pochlaniacz.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.