Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] pękł ...stabilizator!

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

ostatnio pojawiły mi się delikatne stuki w zawieszeniu i jedno większe łupnięcie w zawieszeniu które brzmiało jak pęknięcie struny, pojechałem dziś na oględziny i okazało się że prócz sworznia wahacza L (oryginał wytrzymał >216kkm) pękł.. stabilizator (dokładnie pręt stabilizatora - nie mylić z łącznikiem stabilizatora) - powiem Wam, że mi szczęka opadła, jak pracowałem 6 lat w Oplu czegoś takiego nie widziałem, mechanicy zresztą też, pęknięcie nastąpiło w miejscu mocowania śruby łącznika stabilizatora,

spotkaliście się z takim przypadkiem? co mogło spowodować takie pęknięcie? po dziurach jeżeli już muszę to przejeżdzam z przesadną wręcz ostrożnością, po progach zwalniających, krawężnikach etc. również,

pręt kupiłem używany (wygląda jak nowy) od kolegi który handluje używkami, czekam na zmianę, gimnastyka będzie niezła bo trzeba kołyskę opuszczać żeby go zmienić mlot.gif

dzięki za Wasze pomysły,

brat

Napisano

> co mogło

> spowodować takie pęknięcie?

To samo co przy sprężynach, czy resorach. Wada (pęcherz, mikropęknięcie, wtrącenie), nieprawidłowa obróbka, zmęczenie materiału, złośliwość rzeczy martwych wink.gif

Napisano

>... spotkaliście się z takim przypadkiem? co mogło spowodować takie pęknięcie?

> po dziurach jeżeli już muszę to przejeżdzam z przesadną wręcz

> ostrożnością, po progach zwalniających, krawężnikach etc. również,

Przez te wszystkie lata spędzone za kółkiem, wiele razy pękały mi w autach różne części zawieszenia i zawsze, powtarzam - zawsze, auto było puste i stawało się to na prostej, równej drodze. Zwykle była to jakaś studzienka bądź równy przejazd kolejowy.

Dotyczy to zarówno aut ciężarowych, dostawczych, jak i osobowych.

Jeśli ma pęknąć, to i tak pęknie, jeżeli element ma wadę materiału w swojej strukturze.

Napisano
  • Autor

> To samo co przy sprężynach, czy resorach. Wada (pęcherz, mikropęknięcie, wtrącenie), nieprawidłowa

> obróbka, zmęczenie materiału, złośliwość rzeczy martwych

wiem wiem, ale pęknięcie stabilizatora? już prędzej bym się spodziewał że obręcz zewnętrzna felgi odpadnie od jej części środkowej (osiadającej na piaście) hahaha.gif

zastanawiam się czy czasem mechanik który wymieniał łącznik stabilizatora nie dowalił za mocno pneumatem (jak to mają w zwyczaju) co spowodowało pęknięcie "koluszka" wokół śruby łącznika hmm.gif

brat

Napisano
  • Autor

> Przez te wszystkie lata spędzone za kółkiem, wiele razy pękały mi w autach różne części zawieszenia

> i zawsze, powtarzam - zawsze, auto było puste i stawało się to na prostej, równej drodze.

> Zwykle była to jakaś studzienka bądź równy przejazd kolejowy.

> Dotyczy to zarówno aut ciężarowych, dostawczych, jak i osobowych.

> Jeśli ma pęknąć, to i tak pęknie, jeżeli element ma wadę materiału w swojej strukturze.

no właśnie wiesz, dziwi mnie niezwykłość tej usterki, to się _nie zdarza_, ale jak widać bywają wyjątki boje_sie.gif

brat

Napisano

> wiem wiem, ale pęknięcie stabilizatora?

No pewnie. Przecież to pręt podlegający skręcaniu. Sprężyna może to stabilizator też wink.gif.

Napisano

> No pewnie. Przecież to pręt podlegający skręcaniu. Sprężyna może to stabilizator też .

Bo stabilizator to też sprężyna, tyle że rozwinięta zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.