Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana "przodu" sekwencji Necam GSI na Staga

Featured Replies

Napisano

Pozwolicie Panowie, że rzucę takie temat:

Pacjent: Daewoo Nubira III ( u nas dopiero jako Chevrolet Lacetti) 1.8 z "fabrycznym" gazem sekwencyjnym Necam GSI (instalacja praktycznie nieedytowalna, nawet dla kogoś z pewnym pojęciem o zagadnieniu). Auto jeździło bardzo fajnie, do momentu gdy nie zaczęły się sypać wtryskiwacze LPG. Pojechałem do serwisu (AutogazHolandia), wymienili 1 całkowicie padnięty wtrysk, wyregulowali ciśnienie, zmienili filtry, wzięli 680 zł i miało być wszystko OK. Chwilę w sumie było, ale teraz na biegu luzem wypadają zapłony, zimne auto niekiedy dobrze nie odpala, problem się pogłębia na moje oko. Diagnoza dość prosta - reszta wtrysków też ma już powoli dość. W serwisie zaproponowali mi wymianę pozostałych 3 za jakieś w sumie 1400 zł. Jestem na nie. Gdyby powiedzieli od razu, że tak na prawdę wszystkie trzeba zmienić, to od razu ich bym olał, bo to koszt ok. 2000 zł. Dodatkowym argumentem na nie, jest np. koszt przeglądu co 15 kkm wynoszący 183 zł + jakieś 60 zł za dwa wkłady filtrów i chyba tyle samo za ustawienie ciśnienia na reduktorze.

W tej sytuacji planuję wymienić przód instalacji (reduktor Necam Mega zostaje) na Staga Plus lub Premium z wtryskami pojedynczymi Matrix HS 211.

I teraz mam prośbę o opinię w poniższych kwestiach:

1. Czy może jednak jest sens zostać przy instalacji fabrycznej wykładając jeszcze te 1400 na 3 wtryskiwacze?

2. Czy opłacałoby się założyć Premium zamiast Plusa? Czy to w Lacetti w ogóle "robi"? Auto ma sterownik Delphi MR-140.

3. A może przy dobrych wtryskach (takie tylko opinie słyszałem o tych Matrixach) wystarczyłby nawet małogabarytowy Stag 4?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

A i jeszcze jedno - ew. wymianę na Staga robiłbym sam, póżniejsza obsługa też we własnym zakresie. Przy pozostaniu przy Necamie dalej muszę być zdany na nieco wg. mnie za drogi serwis (monopolista).

Napisano

> 1. Czy może jednak jest sens zostać przy instalacji fabrycznej wykładając jeszcze te 1400 na 3

> wtryskiwacze?

W Twojej sytuacji dokładanie do tej instalacji nie ma sensu - szczególnie takiej kwoty.

> Auto ma sterownik Delphi MR-140.

Mam taki sam w Rezzo. W Twojej sytuacji nie przesadzałbym - masz wiedzę i możliwości, więc sam sobie zestroisz to idealnie.

> 3. A może przy dobrych wtryskach (takie tylko opinie słyszałem o tych Matrixach) wystarczyłby nawet

> małogabarytowy Stag 4?

Po dobrym zestrojeniu u mnie jeździ stag-300. Jak wiesz, trwało to trochę, ale w Twoim przypadku powinieneś szybko dojść do optymalnego zestrojenia.

Napisano
  • Autor

> W Twojej sytuacji dokładanie do tej instalacji nie ma sensu - szczególnie takiej kwoty.

No właśnie tak mi to wygląda, już z resztą kiedyś na ten temat wymieniliśmy poglad. smile.gif

Ale np. jeśli tarfiłby się tu ktoś, kto powiedziałby mi, że w takiej instalacji wymienił komplet wtrysków, przejechał 100 kkm i poza standardową obsługą nic nie robił, to nie wiem, czy bym się nie zdecydował. Sęk w tym, że mogę być z tym wynalazkiem jedyny na AK.

> Mam taki sam w Rezzo. W Twojej sytuacji nie przesadzałbym - masz wiedzę i możliwości, więc sam

> sobie zestroisz to idealnie.

Z jednej strony mam taką nadzieję, ale z drugiej jednak pewne (delikatne) wątpliwości. Wolałbym, żeby było to już rozwiązanie docelowe.

> Po dobrym zestrojeniu u mnie jeździ stag-300. Jak wiesz, trwało to trochę, ale w Twoim przypadku

> powinieneś szybko dojść do optymalnego zestrojenia.

Planuję zastosować podobno dobre, pojedyncze wtryskiwacze, więc może i masz rację, ale tak, jak pisałem wyżej, wolę się upewnić, o ile takiego sfromułowania można tu użyć.

Napisano

> się nie zdecydował. Sęk w tym, że mogę być z tym wynalazkiem jedyny na AK.

I pewnie tak jest.

Nie wiem, czy nie zamierasz przestrzelić z wtryskami - te pojedyncze matrixy są strasznie drogie.

Nie chcę namawiać i zapeszać, ale te nowe valteki na razie u mnie są OK.

Napisano
  • Autor

> I pewnie tak jest.

> Nie wiem, czy nie zamierasz przestrzelić z wtryskami - te pojedyncze matrixy są strasznie drogie.

Komplet wyjdzie mi niecałe 600 zł. U mnie w miarę łatwo je będzie

zamontować, bo mam nieco inne niż przeciętnie nawiertki do kolektora. Chciałbym to wykorzystać.

> Nie chcę namawiać i zapeszać, ale te nowe valteki na razie u mnie są OK.

Pewnie i też by robiły, ale jakoś te matrixy mi się wyjątkowo spodobały. Tak moja fanaberia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.