Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd poduszki Marea 1.6 SX

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mój ojciec ma "po mnie" Marę 1.6 SX z 2000 roku i zapaliła się lampka poduszek. Znajomy warsztat elektroniczny zdiagnozował problem elektroniczny z centralką poduszek, a dokładnie błąd bocznej prawej. Instalacja jest ok, same poduszki też. I teraz trwa poszukiwanie centralki (sensora) na 4 poduszki, ten stary miał numer:

Nr: 46770172 i 5WK42819

Jak zdążyłem się rozeznać, jest całe mnóstwo wersji tych sterowników. Czy ktoś z Was zna może jakiś dobry szrot/zakład elektroniczny itp. na Śląsku, w Małopolsce albo w ogóle w kraju, gdzie byłby duży wybór? A może nie trzeba konkretnego modelu z konkretnym numerem, tylko można dać jakiś zamiennik też na 4 poduszki? Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia?

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam!

Superbravo - mare:-)

Napisano

Jaki dokładnie masz błąd?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jaki dokładnie masz błąd?

> Pozdrawiam BAS

Hmm, tego nie wiem. Elektronik powiedział, że wykrywa błąd prawej bocznej poduszki, a instalacja jest sprawna. I że nie da się go wykasować.

Może jeszcze dodam, że 3 lata temu miałem podobną historię, ale centralka wykrywała błąd przedniej lewej poduszki i wówczas nie dało się wykasować. Ten sam elektronik wymienił wówczas centralkę i 3 lata nic się ie działo.

A jaki może być błąd/błędy?

Być może znasz jakiś inny warsztat, który by to zdiagnozował jeszcze raz (raczej na terenie Śląska)?

Napisano

> A jaki może być błąd/błędy?

Może to być wina kostki pod fotelem, trzeba ją rozłączyć, połączyć i spiąć tyrtyrką albo polutować kable.

Analogicznie może być z matą albo może być uwalona mata.

Centralka pada stosunkowo rzadko a jak pada to na amen tak, że się nie połączysz.

> Być może znasz jakiś inny warsztat, który by to zdiagnozował jeszcze raz (raczej na terenie

> Śląska)?

W Łodzi sam bym Ci pomógł smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Hmm, tego nie wiem. Elektronik powiedział, że wykrywa błąd prawej bocznej poduszki, a instalacja

> jest sprawna. I że nie da się go wykasować.

obstawiam mate w siedzeniu pasazera. poszukaj manuala, koszt naprawy 60gr biglaugh.gif + skasowanie błedu.

swoja droga mechanik mogl ci podac kod bledu to mozna by sprawdzic czy to napewno to.

>I teraz trwa poszukiwanie centralki (sensora) na 4 poduszki

PPD sensor? (nie pamietam dokladnie nazwy) jesli tak to wlasnie mata jest do niego podlaczona i wlasnie ona moze byc uszkodzona. cala instalacja pod siedzeniem pasazera. koszt maty spoooooooory, wystarczy dioda + rezystor i sprawa zalatwiona smile.gif

Napisano

U siebie załatwiłem cenralkę pianką do dezynfekcji klimy. Tylko oni pomóc ptrafią http://www.kocar.com.pl/ Siedzą w makaronie od dawna.

Napisano

> U siebie załatwiłem cenralkę pianką do dezynfekcji klimy. Tylko oni pomóc ptrafią

> http://www.kocar.com.pl/ Siedzą w makaronie od dawna.

Nie tylko oni.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.