Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Code świeci, silnik kręci i nie pali

Featured Replies

Napisano

Witam.

Moje Punto II FL stało przez 2 tygodnie nie odpalane, ponieważ czekało aż u specjalisty się zwolni kolejka (pada mi centralka). Niestety miałem kiepski akumulator i przez te 2 tygodnie padł całkowicie. Wymieniłem akumulator na nowy i po przekręceniu kluczyka cały czas świeci zółta kontrolka z kłódką a auta się nie da odpalić (kręci bez problemu, ale nie zapala). Próbowałem również kluczykiem zapasowym - to samo. W instrukcji jest rozdział "uruchamianie awaryjne silnika", ale tam pisze że jeżeli system Fiat Code nie dezaktywuje zablokowania silnika, to powinny się świecić 2 lampki - ta z kłódką (tak jak u mnie) i ta od systemu kontroli silnka EOBD (ta u mnie co prawda nie świeci). Próbowałem odpalić samochód procedurą awaryjną, ale nic z tego - w instrukcji pisze że po przekręceniu kluczyka należy wcisnąć do oporu i przytrzymać pedał przyspieszenia, po czym powinna się zapalić na 8 sekund lampka sygnalizacyjna (ta od systemu kontroli silnika), a u mnie ile bym go nie gniótł to żadna lampka się nie zapala. Pomożecie?

Napisano

jesteś pewny, że nie spaliła się może ta żaróweczka odpowiedzialna za kontrolkę od systemu kontroli silnika hmm.gif

Może to prawo serii i wyjątkowy pech ale mogło się tak stać sick.gif

Napisano
  • Autor

> jesteś pewny, że nie spaliła się może ta żaróweczka odpowiedzialna za kontrolkę od systemu kontroli

> silnika

Wydaje mi się, że raczej nie, ponieważ ostatnio jeszcze świaciła (kiedy jeszcze autem jeździłem - 2 tygodnie temu). To musiałby być straszny zbieg okoliczności żeby akurat teraz padła.

Co dziwne, przed padnięciem baterii auto mi zapalało bez żadnych problemów z Fiat Code, jedynie jak zawiozłem samochód do jednego warsztatu w celu diagnozy na komputerze to za godzinę mi zadzwonili że bateria zdechła i nie mogą odpalić auta (pewnie mieli to samo co ja teraz) - na następny dzień jak do nich przyjechałem to sobie już zdążyli z tym poradzić (powiedzieli mi że kluczyk nie synchronizował się z samochodem czy coś w tym stylu). Dzisiaj do nich zadzwoniłem i się zapytałem jak sobie z tym poradzili - stwierdzili, że odpięli auto od akumulatora na godzinę i zapięli z powrotem (dzisiaj też tak robiłem 2 razy i nic).

Aha: mam jeszcze alarm/immobiliser (czy co to wogóle jest) Meta System. Może to ma coś do rzeczy? Jest do tego coś na kształt pilota (bez żadnych przycisków) ale nigdzie się tego przy odpalaniu nie przykłada ani nic. Mieliśmy kiedyś firmowe Seicento i tam był identyczny "pilot" który przed odpaleniem samochodu trzeba było przyłożyć obok stacyjki - u mnie zawsze auto odpalało się normalnie kluczykiem, a ten "pilot" do niczego mi nie służył. Poprzedni właściciel powiedział, że ten pilot podpina się gdzieś przy silniku, ale on sam nie wie gdzie.

Napisano

Spróbuj poprawić masę ECU i problem powinien ustąpić.

Kolega miał kiedyś podobny problem, w ASO chcieli nawet wymieniać ECU. Poprawienie masy ECU rozwiązało problem.

Napisano
  • Autor

Po którejś z kolei próbie odpalenia postanowiłem że przynajmniej sobie garaż odblokuję, więc zepchnąłem samochód na luzie kilka metrów niżej. A tu niespodzianka: po zepchnięciu auta spróbowałem jeszcze raz z uporem maniaka go odpalić i zagadał!! Co prawda teraz mi świeci cały czas kontrolka o awarii systemu kontroli silnika, ale auto przynajmniej zapala. Mam nadzieję, że jutro rano też zapali, bo inaczej będę parę stów w plecy za lawetę do specjalisty, a tak czy siak auto miałem dzisiaj do niego zawieźć. A może te dzisiejsze przygoty mają związek z zepsutą centralką w moim Punciaku? Zobaczymy ile mnie ta impreza będzie kosztować crazy.gif akumulatora nie liczę, bo i tak miał być do wymiany na zimę.

Napisano

problemem są zapewne przekaźniki pod maską poruszaj nimi problem powinien ustąpić, rozwiązaniem na dłużej jest poprawienie stryków. Przerabiałem to u siebie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

A to całkiem możliwe. Niestety w dniu następnym gdy miałem jechać tym autem na umówioną wizytę, to już nie zapalił... Nawet bełtałem całą budą, żeby coś może zaskoczyło :-/ ale niestety kiszka. Jak mi zaczęła piana z ust się toczyć to stwierdziłem, że nie ma sensu tracić czasu i nerwów, więc zadzwoniłem po lawetę - dowóz auta kosztował mnie 120 PLN więc nie było tak tragicznie, a przynajmniej nie zatarłem rozrusznika, a poza tym strata czasu jest dla mnie teraz nie do przyjęcia :-/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.