Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbieżność i takie tam Mondeo MKIII

Featured Replies

Napisano

Pytanko mam:

Auto jedzie prosto, ale kiera jest lekko przekrzywiona w prawo. Do tego auto wpada w wibracje przy 100-120km/h. Co zrobiłem do tej pory:

Wyważenie - po wyważeniu wibracje się zmniejszyły, ale nie ustały. Mam jeszcze poważne podejrzenie, że to wina dwóch różnych opon na tylnej osi (tak wiem, nie powinno sie tak jeździć, ale tu jest Irlandia i takie rzeczy są na porządku dziennym). Oprócz tego wulkanizator twierdzi, że te opony, które mam z przodu (w miarę nowe) to jeden z najgorszych chińskich badziewi, jakie spotkał. I że często bywa, że jest je trudno wyważyć.

Zbieżność - w środę pojechałem na ustawienie zbieżności. Jako iż byłem z dzieckiem, to zostawiłem auto i poszedłem na plac zabaw. O umówionej godzinie wróciłem po auto. W drodze powrotnej okazało się, że kiera nadal jest krzywo, a mówiłem, żeby ustawił prosto. Dziś pojechałem z reklamacją. Ustawiał dziś inny wulkanizator, starszy gostek. Cały czas byłem przy nim, gadaliśmy i patrzałem, co robi. Kiera ustawiona idealnie równo, zbieżność ustawiona tak, że odchylenie było 0,2mm i 3 minuty. Na kompie wszystko na zielono. Pojechałem na jazdę testową - na drodze głównej dalej to samo - kiera przekrzywiona w prawo. Jak zjechałem na drogę osiedlową, równą, to było w miarę dobrze, ale tez nie tak, jak na warsztacie. Facet twierdzi, że zawsze będzie lekko ciągnąć w lewo (ruch lewostronny), bo droga jest zrobiona z pochyłem.

Nie wiem, co o tym myśleć. Jeszcze będę chciał sprawdzić wahacze, ale z zawieszenia nie dochodzą żadne niepokojące stuki. Wszystko pracuje normalnie.

Co jeszcze sprawdzić? Opon nie zmienię z lewej na prawą, bo są kierunkowe. Co najwyżej przód z tyłem. Przypomniało mi się również, że 3 lata temu, jak kupiłem Primerę, miałem podobny problem - wibracje, ale kiera była prosto. Pomogła wymiana opon. Po wymianie wszystko zniknęło.

Poradzcie coś, co jeszcze mogę sprawdzić zanim wymienię opony.

Napisano

> Pytanko mam:

> Auto jedzie prosto, ale kiera jest lekko przekrzywiona w prawo. Do tego auto wpada w wibracje przy

> 100-120km/h. Co zrobiłem do tej pory:

> Wyważenie - po wyważeniu wibracje się zmniejszyły, ale nie ustały. Mam jeszcze poważne podejrzenie,

> że to wina dwóch różnych opon na tylnej osi (tak wiem, nie powinno sie tak jeździć, ale tu

> jest Irlandia i takie rzeczy są na porządku dziennym). Oprócz tego wulkanizator twierdzi, że

> te opony, które mam z przodu (w miarę nowe) to jeden z najgorszych chińskich badziewi, jakie

> spotkał. I że często bywa, że jest je trudno wyważyć.

> Zbieżność - w środę pojechałem na ustawienie zbieżności. Jako iż byłem z dzieckiem, to zostawiłem

> auto i poszedłem na plac zabaw. O umówionej godzinie wróciłem po auto. W drodze powrotnej

> okazało się, że kiera nadal jest krzywo, a mówiłem, żeby ustawił prosto. Dziś pojechałem z

> reklamacją. Ustawiał dziś inny wulkanizator, starszy gostek. Cały czas byłem przy nim,

> gadaliśmy i patrzałem, co robi. Kiera ustawiona idealnie równo, zbieżność ustawiona tak, że

> odchylenie było 0,2mm i 3 minuty. Na kompie wszystko na zielono. Pojechałem na jazdę testową -

> na drodze głównej dalej to samo - kiera przekrzywiona w prawo. Jak zjechałem na drogę

> osiedlową, równą, to było w miarę dobrze, ale tez nie tak, jak na warsztacie. Facet twierdzi,

> że zawsze będzie lekko ciągnąć w lewo (ruch lewostronny), bo droga jest zrobiona z pochyłem.

> Nie wiem, co o tym myśleć. Jeszcze będę chciał sprawdzić wahacze, ale z zawieszenia nie dochodzą

> żadne niepokojące stuki. Wszystko pracuje normalnie.

> Co jeszcze sprawdzić? Opon nie zmienię z lewej na prawą, bo są kierunkowe. Co najwyżej przód z

> tyłem. Przypomniało mi się również, że 3 lata temu, jak kupiłem Primerę, miałem podobny

> problem - wibracje, ale kiera była prosto. Pomogła wymiana opon. Po wymianie wszystko

> zniknęło.

> Poradzcie coś, co jeszcze mogę sprawdzić zanim wymienię opony.

a zbieżność z tyłu też ruszałeś ?

Napisano
  • Autor

> a zbieżność z tyłu też ruszałeś ?

Też regulował. Generalnie pieścił auto ze 30 minut.

Napisano

Zamien kola (nawet na te tylne, tylko w ramach testu). Jezeli cos sie zmieni z kierownica to juz jestes "w domu". Co do wibracji to przyczyna moga byc rowniez opony - tego niestety moze sie udac nie zlikwidowac, jezeli maja w okolicy (ale nie wiem czy maja) wywazarke z testem drogowym (np. Hunter GSP 9700) to ona zrobi to automatycznie (dowiesz sie tez czy krzywa jest felga czy opona ma wade wykonania), a jezeli nie maja to wyjsciem jest obracanie opony na feldze i ponowne wywazanie (to troche jazda na slepo i znajac kwalifikacje Irlandczykow to nie beda wiedzieli o co chodzi, ale mozesz zasugerowac, zeby po prostu obrocil opone na feldze o 180* i potem wywazyl).

Jeszcze kwestia tej zbieznosci - czy dobrze ustawili tyl ? Bo to, ze na maszynie wyszlo mu "zielono" to niekoniecznie oznacza, ze bedziesz mial kierownice prosto (zakladam, ze zablokowali kierownice na moment regulacji i dokrecania drazkow ?). Wybacz te uwagi odnosnie fachowosci warsztatow w IE, ale bylem w paru i no.gif

Napisano

> Też regulował. Generalnie pieścił auto ze 30 minut.

Nie wiem jak tam, ale u nas jak nie maja blokady to ustawiaja, jedziesz sie przejechac, mowisz ze lekko skrecona w lewo lub w prawo i poprawiaja.

Napisano
  • Autor

> Zamien kola (nawet na te tylne, tylko w ramach testu). Jezeli cos sie zmieni z kierownica to juz

> jestes "w domu".

Najprostsze do wykonania. Będę walczył.

> Co do wibracji to przyczyna moga byc rowniez opony - tego niestety moze sie

> udac nie zlikwidowac, jezeli maja w okolicy (ale nie wiem czy maja) wywazarke z testem

> drogowym (np. Hunter GSP 9700) to ona zrobi to automatycznie (dowiesz sie tez czy krzywa jest

> felga czy opona ma wade wykonania), a jezeli nie maja to wyjsciem jest obracanie opony na

> feldze i ponowne wywazanie (to troche jazda na slepo i znajac kwalifikacje Irlandczykow to nie

> beda wiedzieli o co chodzi, ale mozesz zasugerowac, zeby po prostu obrocil opone na feldze o

> 180* i potem wywazyl).

Wiem coś o ich fachowości... Tłumaczył im nie będę, bo szkoda języka. O ich fachowości niech powie to, że "tyłu się nie wyważa, bo po co?" I ja nie jestem odosobnionym przypadkiem. który tak usłyszał u wulkanizatora icon_rolleyes.gif

> Jeszcze kwestia tej zbieznosci - czy dobrze ustawili tyl ? Bo to, ze na maszynie wyszlo mu

> "zielono" to niekoniecznie oznacza, ze bedziesz mial kierownice prosto (zakladam, ze

> zablokowali kierownice na moment regulacji i dokrecania drazkow ?).

Kiera była zablokowana, tyłem też regulował.

> Wybacz te uwagi odnosnie

> fachowosci warsztatow w IE, ale bylem w paru i

Spoko zlosnik.gif

Napisano

> Wiem coś o ich fachowości... Tłumaczył im nie będę, bo szkoda języka. O ich fachowości niech powie

> to, że "tyłu się nie wyważa, bo po co?" I ja nie jestem odosobnionym przypadkiem. który tak

> usłyszał u wulkanizatora

Wywazalem w sumie 2x kola w IE, raz w Advance Pitstop na Ennis Rd i tam wywazyli elegancko - naprawde nie mialem powodow sie czepiac, a drugi raz w warsztacie gdzies na Raheen (nie pomne adresu, ale to bylo polecane przez EireTyres gdzie sobie zamowilem opony, a Pitstopy nie chcialy montowac opon, ktore kupilem poza ich siecia) i tam byla totalna porazka (facet wywazal kola jednym ciezarkiem - jakby to bylo kolo od roweru, teoretycznie tak mozna, ale efekt jest marny). Notorycznie widzialem auta z oponami kierunkowymi zalozonymi "do tylu", moj sasiad (Irlandczyk) zalozyl sobie kola (sam zakladal kola), "na krzyz" facepalm.gif

Napisano

zastanawim sie tylko po co pchali lapy do tylnej zawiechy

w uk jest to samo z barankami, ja jezdze tylko do jednego

zawsze mowie, ze przy 100mph ma byc git, wywaza mi kola, ja jade na rundke jak jest spoko to wracam i palce jak nie to poprawka

na poczatku odwalali kiche teraz juz sie przykladaja

Napisano

> zastanawim sie tylko po co pchali lapy do tylnej zawiechy

Bo jest do regulacji ? Bo moglo sie cos "rozjechac" przez lata jazdy ? Normalka.

> w uk jest to samo z barankami, ja jezdze tylko do jednego

> zawsze mowie, ze przy 100mph ma byc git, wywaza mi kola, ja jade na rundke jak jest spoko to wracam

> i palce jak nie to poprawka

> na poczatku odwalali kiche teraz juz sie przykladaja

hehe, przy 100mph to zwykle mialem git, gorzej bylo w zakresie 60-80 zlosnik.gif

Napisano

> Bo jest do regulacji ? Bo moglo sie cos "rozjechac" przez lata jazdy ? Normalka.

ale od tego kiera nie stoi krzywo i nie ma wibracji, co najwyzej kiepskie prowadzenie,nierownomierne zdzieranie opon i podskoki na nierownosciach

> hehe, przy 100mph to zwykle mialem git, gorzej bylo w zakresie 60-80

u mnie wlasnie do 70 bylo spoko a powyzej zaczynaly sie jaja

Napisano

> ale od tego kiera nie stoi krzywo

Moze byc, zalezy jak wtedy nastawial przod, poza tym krzywy tyl bedzie wymagal korekty kierownica i wtedy masz krzywo. Tak mi kiedys tlumaczyl taki lokalny magik (w Polsce), a to byl jedyny gosc ktoremu sie chcialo i udalo ustawic moje auto poprawnie do jazdy.

Jednego jeszcze nie zapytalem Mavv'a, czy ta kierownica ustawia sie krzywo, ale jak ja pusci to auto jedzie prosto czy do jazdy prosto trzeba ja caly czas podtrzymywac ?

Napisano
  • Autor

> Jednego jeszcze nie zapytalem Mavv'a, czy ta kierownica ustawia sie krzywo, ale jak ja pusci to

> auto jedzie prosto czy do jazdy prosto trzeba ja caly czas podtrzymywac ?

Co do kiery, do mam okazję potestować na N7. I wygląda to tak:

Jadąc na wprost musze kierę podtrzymywać w prawo. Jak puszczam, to kiera się prostuje, ale auto od razu ucieka na lewo.

Niestety nie udało mi się tego zauważyć, jak robiłem jazde testową po drugiej wizycie u wulkaniztora (miasto, małe odcinki drogi, wolno).

Napisano
  • Autor

> Wywazalem w sumie 2x kola w IE, raz w Advance Pitstop na Ennis Rd i tam wywazyli elegancko -

> naprawde nie mialem powodow sie czepiac, a drugi raz w warsztacie gdzies na Raheen (nie pomne

> adresu, ale to bylo polecane przez EireTyres gdzie sobie zamowilem opony, a Pitstopy nie

> chcialy montowac opon, ktore kupilem poza ich siecia) i tam byla totalna porazka (facet

> wywazal kola jednym ciezarkiem - jakby to bylo kolo od roweru, teoretycznie tak mozna, ale

> efekt jest marny). Notorycznie widzialem auta z oponami kierunkowymi zalozonymi "do tylu", moj

> sasiad (Irlandczyk) zalozyl sobie kola (sam zakladal kola), "na krzyz"

Ja robiłem zbieżność za poprzednich aut na Michael St. Byłem zadowolny. Ale szukałem warsztatu z laserowym ustawianiem zbieżności. A ten właśnie, MTS, polecił mi kolega.

Advanced Pitstop wygląda na jeden z lepszych warsztatów tutaj, ale i ceny mają też wyższe.

Mój plan: podmienić tył z przodem, potestować. Jak dalej lipa, to wtedy wymienię te dwie opony, które mam różne na nówki. Wtedy będę dumał dalej.

Napisano

Gdzie robiłeś tą zbieżność?

Bo jak coś o komputerze mówisz, to cosik nie teges - porządne zakłady mają inne o wiele dokładniejsze przyrządy do jej ustawiania.

W Katowicach jest zakład - duda - wszyscy rajdowcy do niego jeżdżą - naprawdę są dobrzy, może tam podjedź to ci wymacają o co chodzi z tym że go znosi, nawet jeśli to nie zbieżność to dojdą o co halo

Napisano
  • Autor

> Bo jest do regulacji ? Bo moglo sie cos "rozjechac" przez lata jazdy ? Normalka.

> hehe, przy 100mph to zwykle mialem git, gorzej bylo w zakresie 60-80

U nie też był masaż w zakresie 100-120 km/h. Po wyważeniu "tylko" przy 120 km/h.

Napisano
  • Autor

> Gdzie robiłeś tą zbieżność?

> Bo jak coś o komputerze mówisz, to cosik nie teges - porządne zakłady mają inne o wiele

> dokładniejsze przyrządy do jej ustawiania.

> W Katowicach jest zakład - duda - wszyscy rajdowcy do niego jeżdżą - naprawdę są dobrzy, może tam

> podjedź to ci wymacają o co chodzi z tym że go znosi, nawet jeśli to nie zbieżność to dojdą o

> co halo

Nie będę jechał do Katowic (2000km), aby zbieżność ustawić zlosnik.gif

Poszukam tu na miejscu zlosnik.gif

Ale jak będę w Sosnowcu i będę miał problemy z Peugeocikiem, to skorzystam ok.gif Dzięki!

Napisano

> Nie będę jechał do Katowic (2000km), aby zbieżność ustawić

> Poszukam tu na miejscu

> Ale jak będę w Sosnowcu i będę miał problemy z Peugeocikiem, to skorzystam Dzięki!

myslałem, że akurat w kraju jesteś smile.gif

Powiem ci, że z geometrią tyle rzeczy może być źle, szczególnie w takim mondeo, że ciężko dojść. nie wiadomo, czy robili pełną geometrię zawieszenie w tym zakładzie czy tylko zbieżność hmm.gif

Napisano
  • Autor

> myslałem, że akurat w kraju jesteś

Spoko smile.gif

> Powiem ci, że z geometrią tyle rzeczy może być źle, szczególnie w takim mondeo, że ciężko dojść.

> nie wiadomo, czy robili pełną geometrię zawieszenie w tym zakładzie czy tylko zbieżność

jeśli piszemy o tym zakładzie, w którym byłem, bo tylko robił zbieżność. Mówił, że pełnej geometrii nie robi. Nie wiem, czy tu na wyspie jest wogóle taka opcja... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Spoko

> jeśli piszemy o tym zakładzie, w którym byłem, bo tylko robił zbieżność. Mówił, że pełnej geometrii

> nie robi. Nie wiem, czy tu na wyspie jest wogóle taka opcja...

na tej stronce "duda" co ci podałem jest wyjaśniona cała istota geometrii - zbieżność, to tylko wzajemne ustawienie wobec siebie kół przednich do tylnych. Jeszcze kilka innych parametrów moze odpowiadać za powyższe zachowanie.

A sprawdzałeś w ogóle zawieszenie w zakładzie, który zna się na wielowahaczach? Czasami takie objawy są przy padzie któregoś z wahaczy, albo tulei hmm.gif

Napisano
  • Autor

> na tej stronce "duda" co ci podałem jest wyjaśniona cała istota geometrii - zbieżność, to tylko

> wzajemne ustawienie wobec siebie kół przednich do tylnych. Jeszcze kilka innych parametrów

> moze odpowiadać za powyższe zachowanie.

Będę czytał, ale to raczej dla siebie.

> A sprawdzałeś w ogóle zawieszenie w zakładzie, który zna się na wielowahaczach? Czasami takie

> objawy są przy padzie któregoś z wahaczy, albo tulei

Nie sprawdzałem. Ale przypomniałeś mi jedną sprawę - facio, jak podnosił auto na podnośniku, zauważył, że auto lekko leży na lewą stronę. Ja tego nie widziałem, a przyglądałem się uważnie. Może tu jest pies pogrzebany...

Napisano

> Co do kiery, do mam okazję potestować na N7. I wygląda to tak:

> Jadąc na wprost musze kierę podtrzymywać w prawo. Jak puszczam, to kiera się prostuje, ale auto od

> razu ucieka na lewo.

Duze musisz to odchylenie trzymac ? Moze goscie przesadzili troche z zbieznoscia/rozbieznoscia i auto zbyt mocno reaguje na nachylenie jezdni ? Mi tak (moze nie jakos spektakularnie, ale jednak da sie wyczuc) troche reaguje Laguna, jak widze, ze jezdnia nie ma nachylenia to auto leci prosto i kierownica prosciutko, jak jezdnia nachylona to trzeba lekko skrecic (bardzo lekko, ale jednak) - zbieznosc ustawialem 4 miechy temu przy okazji zmiany drazkow i cos mi takiego wspomniano. Z tego co pamietam to w miare plasko jest na obwodnicy Limerick (jak juz miniesz wiadukt gdzie sie zawsze Garda czai i zblizasz sie do Dooradoyle), tam bym testowal, ale N7 tez zla nie jest - kwestia o ile Cie sciaga.

Pisales jeszcze, ze wibracje sa tylko przy 120km/h - zla wiadomosc jest taka, ze to moga byc krzywe tarcze (nie bije lekko przy hamowaniu ?), moi "wywazacze" mowili kiedys, ze jezeli kolo jest poprawnie wywazone, a wibracje sa w bardzo waskim zakresie predkosci to czesto jest cos nie tak z tarczami (mniejsza masa wirujaca niz felga, mocniej skupiona wokol osi obrotu i stad zakres drgan tez jest wezszy).

Napisano

> Ja robiłem zbieżność za poprzednich aut na Michael St. Byłem zadowolny. Ale szukałem warsztatu z

> laserowym ustawianiem zbieżności. A ten właśnie, MTS, polecił mi kolega.

MTS nie kojarze niestety, samym laserem bym sie nie sugerowal, w Polsce kiedys ustawili mi zbieznosc w Lanosie "na lampkach" tak ladnie jak nikt inny, po prostu musza temat ogarniac.

> Advanced Pitstop wygląda na jeden z lepszych warsztatów tutaj, ale i ceny mają też wyższe.

Zgadza sie, ceny maja wyzsze, ale moze warto ? Pytales ile za zbieznosc biora ?

> Mój plan: podmienić tył z przodem, potestować. Jak dalej lipa, to wtedy wymienię te dwie opony,

> które mam różne na nówki. Wtedy będę dumał dalej.

Znam jeden (polski) warsztat, znajduje sie w Drombanna, prowadzi go Maciek (moze znasz ?), nie wiem czy robia zbieznosc (wywaznia raczej nie, nie widzialem tam wywazarki), ale jak chcesz to poszukam telefonu do nich i moze Ci chociaz poleca kogos sensownego w okolicy ?

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamietam to w miare plasko jest na obwodnicy Limerick (jak juz

> miniesz wiadukt gdzie sie zawsze Garda czai i zblizasz sie do Dooradoyle), tam bym testowal,

> ale N7 tez zla nie jest - kwestia o ile Cie sciaga.

> Pisales jeszcze, ze wibracje sa tylko przy 120km/h - zla wiadomosc jest taka, ze to moga byc krzywe

> tarcze (nie bije lekko przy hamowaniu ?), moi "wywazacze" mowili kiedys, ze jezeli kolo jest

> poprawnie wywazone, a wibracje sa w bardzo waskim zakresie predkosci to czesto jest cos nie

> tak z tarczami (mniejsza masa wirujaca niz felga, mocniej skupiona wokol osi obrotu i stad

> zakres drgan tez jest wezszy).

W piątek będę śmigał tamtędy, więc sprawdzę. N7 jest rzeczywiście w miarę równa, ale muszę cały czas trzymać kierę. W piątek dam znać, jak było na obwodnicy.

Co do wibracji, to przy hamowaniu nie dzieje się nic złego, żadnych wibracji, trzęsawek. Po prostu hamuje.

Napisano
  • Autor

> MTS nie kojarze niestety, samym laserem bym sie nie sugerowal, w Polsce kiedys ustawili mi

> zbieznosc w Lanosie "na lampkach" tak ladnie jak nikt inny, po prostu musza temat ogarniac.

Więcej już do nich nie pojadę - śmignę do "swojego" wulkanizatora. Przy okazji dam mu też do sprawdzenia zawieszenie (nie ma szarpaków niestety, ale jemu będzie łatwiej poszukać na podniesionym aucie szarpać się niż dla mnie na lewarku smile.gif )

> Zgadza sie, ceny maja wyzsze, ale moze warto ? Pytales ile za zbieznosc biora ?

Jeszcze nie. Na stronie nie mają cennika.

> Znam jeden (polski) warsztat, znajduje sie w Drombanna, prowadzi go Maciek (moze znasz ?), nie wiem

> czy robia zbieznosc (wywaznia raczej nie, nie widzialem tam wywazarki), ale jak chcesz to

> poszukam telefonu do nich i moze Ci chociaz poleca kogos sensownego w okolicy ?

Nie znam. Poza tym jest ciut daleko ode mnie. Ale może rzeczywiście kogoś znają/polecą?

Napisano
  • Autor

> W piątek dam znać, jak było na obwodnicy.

> Co do wibracji, to przy hamowaniu nie dzieje się nic złego, żadnych wibracji, trzęsawek. Po prostu

> hamuje.

Byłem na obwodnicy i też niestety znosi w lewo. Będę dalej walczył z tym w przyszłym tygodniu.

Doszedłem wczoraj w pracy do oczywistego wniosku - wibracje pochodzą od urwanej śruby mocującej koło, o której wcześniej wspomniałem. Brakuje kawałka śruby o długości nakrętki no i samej nakrętki. Czyli mam 4 z 5 śrub. A to na bank zmienia wyważenie koła.

Etap następny - czwartek/piątek.

Napisano

> Byłem na obwodnicy i też niestety znosi w lewo. Będę dalej walczył z tym w przyszłym tygodniu.

> Doszedłem wczoraj w pracy do oczywistego wniosku - wibracje pochodzą od urwanej śruby mocującej

> koło, o której wcześniej wspomniałem. Brakuje kawałka śruby o długości nakrętki no i samej

> nakrętki. Czyli mam 4 z 5 śrub. A to na bank zmienia wyważenie koła.

> Etap następny - czwartek/piątek.

ale koło wyważałeś dynamicznie czy statycznie?

Bo jezeli statycznie zamierzasz ponownie wywazyc kolo, to urwana sruba chyba nie powinna nic zmienic.

Zreszta chyba drzenie kierownicy raczej nie powinno pochodzic od takiego szczegolu.

Napisano

> ale koło wyważałeś dynamicznie czy statycznie?

> Bo jezeli statycznie zamierzasz ponownie wywazyc kolo, to urwana sruba chyba nie powinna nic

> zmienic.

> Zreszta chyba drzenie kierownicy raczej nie powinno pochodzic od takiego szczegolu.

jak z kumplem jechałem jego mazdą 6 i zgubiliśmy jedną śrubę to strasznie waliło na kierownicy.

Napisano

> jak z kumplem jechałem jego mazdą 6 i zgubiliśmy jedną śrubę to strasznie waliło na kierownicy.

Czyli wyglada na to, ze kolo jest wywazone. Niestety piasta widac jest tak zaprojektowana ze musi miec wszystkie sruby. Bo w astrze jadac bez jednej z pieciu srub roznicy nie bylo.

Napisano

> Czyli wyglada na to, ze kolo jest wywazone. Niestety piasta widac jest tak zaprojektowana ze musi

> miec wszystkie sruby. Bo w astrze jadac bez jednej z pieciu srub roznicy nie bylo.

jak przednia piasta jest podobnie skonstruowana do tylnej wtedy wymiana szpilki nie jest duzym problemem

Napisano
  • Autor

> ale koło wyważałeś dynamicznie czy statycznie?

> Bo jezeli statycznie zamierzasz ponownie wywazyc kolo, to urwana sruba chyba nie powinna nic

> zmienic.

> Zreszta chyba drzenie kierownicy raczej nie powinno pochodzic od takiego szczegolu.

Nie wiem, czym się różni statyczne od dynamicznego, ale koło było wyważane na wyważarce.

Problemem jest piasta, która normalnie ma mieć 5 śrub, a ma 4,5. Na bank to powoduje bicie.

Napisano
  • Autor

> jak przednia piasta jest podobnie skonstruowana do tylnej wtedy wymiana szpilki nie jest duzym

> problemem

Jutro rzucę okiem do książki, dziś już za późno. Ale z tego, co mówił wulkanizator, to wymiana jest dość prosta. Puknąć starą śrubę i wbić nową na jej miejsce.

Napisano
  • Autor

> Czyli wyglada na to, ze kolo jest wywazone. Niestety piasta widac jest tak zaprojektowana ze musi

> miec wszystkie sruby. Bo w astrze jadac bez jednej z pieciu srub roznicy nie bylo.

Może nie jechałeś z prędkością rezonansu zlosnik.gif

Napisano

> Może nie jechałeś z prędkością rezonansu

Nie wiem moze, ale wracajac do domu zawsze przynajmniej 120km/h jest bo droga pusta i prosta.

A statyczne to wlasnie kolo wywaza sie na wywazarce, a dynamiczne wywaza sie kolo na aucie.

Napisano

> A statyczne to wlasnie kolo wywaza sie na wywazarce, a dynamiczne wywaza sie kolo na aucie.

Chyba jednak nie barddzo.

Wyważenie statyczne - umieszczenie środka ciężkości w środku geometrycznym bryły.

Tak po chłopsku - likwidujemy bicia góra-dół.

Wyważenie dynamiczne - umieszczenie osi bezwładności koła w jego osi obrotu.

Likwidujemy również bicia boczne.

A czy to na aucie, czy nie, to nie ma znaczenia.

Dlatego dokładniej wyważamy na aucie, bo do wyważania dokładają się inne elementy wirujące, których podczas wyważania samego koła nie jesteśmy wstanie wziąć pod uwagę

Napisano

> Chyba jednak nie barddzo.

> Wyważenie statyczne - umieszczenie środka ciężkości w środku geometrycznym bryły.

> Tak po chłopsku - likwidujemy bicia góra-dół.

> Wyważenie dynamiczne - umieszczenie osi bezwładności koła w jego osi obrotu.

> Likwidujemy również bicia boczne.

> A czy to na aucie, czy nie, to nie ma znaczenia.

> Dlatego dokładniej wyważamy na aucie, bo do wyważania dokładają się inne elementy wirujące, których

> podczas wyważania samego koła nie jesteśmy wstanie wziąć pod uwagę

Ja znalem takie definicje ale czlowiek uczy sie cale zycie. No i wywazenie na aucie powinno pomoc w przypadku gdy brakuje szpilki

Napisano

> Ja znalem takie definicje ale czlowiek uczy sie cale zycie. No i wywazenie na aucie powinno pomoc w

> przypadku gdy brakuje szpilki

na 100% smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.