Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grande 1.3 Multijet 75KM - jak z tym silnikiem jeździć.

Featured Replies

Napisano

Witam

Własnie zakupiłem GP, do tej pory brava 1.2 16V benzyna, nie mogę się przyzwyczaić do silnika diesla, poradzcie jakie prędkosci czy obroty

należy wykręcać na poszczególnych biegach, kiedyś coś takiego było

w instrukcji obsługi, teraz niczego takiego nie znalazłem.

A klekocze rano jak sieczkarnia.

Pozdrawiam 30.GIF

Witek

Napisano

> Witam

> Własnie zakupiłem GP, do tej pory brava 1.2 16V benzyna, nie mogę się przyzwyczaić do silnika

> diesla, poradzcie jakie prędkosci czy obroty

> należy wykręcać na poszczególnych biegach, kiedyś coś takiego było

> w instrukcji obsługi, teraz niczego takiego nie znalazłem.

> Pozdrawiam

> Witek

Ja zawsze jeżdżę w zakresie obrotów między maksymalnym momentem, a maksymalną mocą i jak do tej pory jestem zadowolony cool.gif

Napisano

> Witam

> Własnie zakupiłem GP, do tej pory brava 1.2 16V benzyna, nie mogę się przyzwyczaić do silnika

> diesla, poradzcie jakie prędkosci czy obroty

> należy wykręcać na poszczególnych biegach, kiedyś coś takiego było

> w instrukcji obsługi, teraz niczego takiego nie znalazłem.

> Pozdrawiam

> Witek

Generalnie odpowiedziec na Twoje pytanie jest trudno - charakterystyka tego motoru to dramat - jedzie od 2,5k do 3 i na tym koniec. Omijac zakres ponizej 2,2krpm.

Pozdro

Napisano

> Generalnie odpowiedziec na Twoje pytanie jest trudno - charakterystyka tego motoru to dramat -

> jedzie od 2,5k do 3 i na tym koniec. Omijac zakres ponizej 2,2krpm.

> Pozdro

Potwierdzam, unikać niskich obrotów. Zakres obrotów uzytecznych bardzo wąski, ale jak się trochę pojeździ i przyzwyczaji do jego charakterystyki to daje rade coś z silniczka wydobyć żeby w miarę jechał (sporo lepiej niż 1.4 8v).

Napisano

> pojeździ i przyzwyczaji do jego charakterystyki to daje rade coś z silniczka wydobyć żeby w

> miarę jechał (sporo lepiej niż 1.4 8v).

Jeździłem jednym i drugim, obie nówki z przebiegami ok 5000km - benzyna 1.4 8V jest bez porównania bardziej dynamiczna. Ten 75 konny MJ w GP to porażka - po mieście potrafi to spalić 9-10 l/100km i cały czas jeździ się z gazem w podłodze. Ruszyć tym autem na włączonej klimie to już jest sztuka sama w sobie, a ruszyć płynnie i dynamicznie jest po prostu niemożliwe. Sam mam wersję 90HP i jest trochę lepiej, ale niestety tylko trochę frown.gif te silniki w GP to pomyłka, dobrze, że w EVO wprowadzili 1,6MJ.

Żeby jeździć tym ekonomicznie trzeba się non-stop gapić w komputer ustawiony na spalanie chwilowe, bo niby jedzie tak samo, a 2mm różnicy w położeniu pedału gazu i już pali 6 zamiast 4.5 l/100km.

Napisano

> Jeździłem jednym i drugim, obie nówki z przebiegami ok 5000km - benzyna 1.4 8V jest bez porównania

> bardziej dynamiczna. Ten 75 konny MJ w GP to porażka - po mieście potrafi to spalić 9-10

> l/100km i cały czas jeździ się z gazem w podłodze. Ruszyć tym autem na włączonej klimie to już

> jest sztuka sama w sobie, a ruszyć płynnie i dynamicznie jest po prostu niemożliwe. Sam mam

> wersję 90HP i jest trochę lepiej, ale niestety tylko trochę te silniki w GP to pomyłka,

> dobrze, że w EVO wprowadzili 1,6MJ.

> Żeby jeździć tym ekonomicznie trzeba się non-stop gapić w komputer ustawiony na spalanie chwilowe,

> bo niby jedzie tak samo, a 2mm różnicy w położeniu pedału gazu i już pali 6 zamiast 4.5

> l/100km.

Ja przejechałem tym dieslem prawie 100kkm wcześniej prawie 90kkm 1.4 8v, teraz od miesiąca znowu powoże 8v. Moje wrażenia są takie że 8v ma sens tylko w mieście. Jezdząc w większości w trasie, często w górach i powyżej 100km/h widać wyższość momentu diesla na benzyną. Ja nie miałem problemów z ruszaniem, wysokim spalaniem itp.

Prawda jest taka że trzeba dobrać silnik do potrzeb i wtedy nawet 1.4 8v lub multijet 75KM mogą być optymalne.

Napisano

> Ja przejechałem tym dieslem prawie 100kkm wcześniej prawie 90kkm 1.4 8v, teraz od miesiąca znowu

> powoże 8v. Moje wrażenia są takie że 8v ma sens tylko w mieście. Jezdząc w większości w

> trasie, często w górach i powyżej 100km/h widać wyższość momentu diesla na benzyną. Ja nie

> miałem problemów z ruszaniem, wysokim spalaniem itp.

> Prawda jest taka że trzeba dobrać silnik do potrzeb i wtedy nawet 1.4 8v lub multijet 75KM mogą

> być optymalne.

Problem w tym, że to jest miejskie auto... więc właśnie w mieście powinno się nim dobrze jeździć. Niestety 1,3MJ w mieście spisują się słabo, zwłaszcza z 6cio biegową skrzynią, którą wiecznie trzeba mieszać, a na autostradę też się nie nadają, bo ekonomiczna jazda kończy się powyżej 110km/h. Na trasie rzadziej zachodzi potrzeba przyspieszania i zwalniania więc nie wiem po co Ci ta "przewaga momentu".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.