Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krótka historia związana z elektroniką.

Featured Replies

Napisano

Od ok. roku walczyłem z kiepską pracą silnika. Po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu silnik nie chciał chodzić na wolnych obrotach, na świecach było widać, że mieszanka była zbyt uboga. Silnik jako tako dochodził do siebie po przejechaniu min. 100 km. Ruszanie z pod świateł makabra. Musiałem być przygotowany do startu podtrzymując wyższe obroty żeby nie zadusić silnika. Komputer pokazał uszkodzenie czujnika podciśnienia i temperatury. Zakupiłem używany czujnik i było jakby lepiej, później zakupiłem jeszcze jeden czujnik i to samo.Podłączyłem czujnik wyjęty z innego Fiata, problem ten sam. Inny komputer pokazał awarię czujnika j.w oraz przebicie do plusa. W końcu pojechałem do serwisu Fiata i tam mechanik po podłączeniu do komputera pomyślał i... znalazł usterkę. Luźny przewód masowy. Po dokręceniu masy problemy znikły a ja zostałem z dwoma sprawnymi niepotrzebnymi czujnikami. Wniosek z tego taki, komputer do jedno ale jeszcze trzeba to jeszcze zinterpretować.

Koszty to: badanie na dwóch komputerach - 2x50 zł, zakup niepotrzebnych czujników 140 zł. Badanie w serwisie i usunięcie usterki 130 zł

Napisano

Podsumowanie: za nie wiedzę trzeba płacić.

Napisano
  • Autor

> Podsumowanie: za nie wiedzę trzeba płacić.

Zapłaciłem dla dwóch właścicieli posiadających komputery. Podłączyli komputer stwierdzili usterkę i kazali wymienić czujnik. Nowy kosztuje ok 600 zł. Mógłbym tak wymieniać te czujniki do śmierci. Jedynie trzeci w serwisie, facet z głową potrafił rozgryźć problem.

Wniosek z tego taki, że sam sprzęt to za mało. Potrzebna jest jeszcze główkowanie.

Napisano

> Zapłaciłem dla dwóch właścicieli posiadających komputery. Podłączyli komputer stwierdzili usterkę i

> kazali wymienić czujnik. Nowy kosztuje ok 600 zł. Mógłbym tak wymieniać te czujniki do

> śmierci. Jedynie trzeci w serwisie, facet z głową potrafił rozgryźć problem.

możesz powiedzieć który przewód masowy dokładnie ci się poluzował i gdzie??

> Wniosek z tego taki, że sam sprzęt to za mało. Potrzebna jest jeszcze główkowanie.

Napisano
  • Autor

> możesz powiedzieć który przewód masowy dokładnie ci się poluzował i gdzie??

Konkretnie mocowanie przewodu na skrzyni biegów i raczej się nie poluzował tylko nie został dokręcony przez mechanika po remoncie skrzyni biegów.

Tak przy okazji dodam, że mam teraz kolekcję czujników.

Napisano

> Konkretnie mocowanie przewodu na skrzyni biegów i raczej się nie poluzował tylko nie został

> dokręcony przez mechanika po remoncie skrzyni biegów.

> Tak przy okazji dodam, że mam teraz kolekcję czujników.

a gdzie jest przewód od masy na skrzyni biegów w punto mk1??

może u mnie jest podobnie?

Napisano

> a gdzie jest przewód od masy na skrzyni biegów w punto mk1??

> może u mnie jest podobnie?

Jest przykręcony do szpilki od wybieraka biegów, pierwsza śruba od strony zderzaka, w okolicy linki od blokady wstecznego. Zresztą jak wymontujesz miskę akumulatora (bo i tak musisz to zrobić) to sam zobaczysz. ok.gif

Napisano

> Jest przykręcony do szpilki od wybieraka biegów, pierwsza śruba od strony zderzaka, w okolicy linki

> od blokady wstecznego. Zresztą jak wymontujesz miskę akumulatora (bo i tak musisz to zrobić)

> to sam zobaczysz.

dzięki na pewno sprawdzę smile.gif

Napisano

> Wniosek z tego taki, komputer do jedno

> ale jeszcze trzeba to jeszcze zinterpretować.

mechanik z Fiata tez by Ci zmienial czujnik, jakbys wczesniej sam tego nie robil. z danych z kompa raczej nie szlo tego wywnioskowac, a masy sprawdza sie zawsze jak sa problemy z elektryka...

Napisano
  • Autor

> mechanik z Fiata tez by Ci zmienial czujnik, jakbys wczesniej sam tego nie robil. z danych z kompa

> raczej nie szlo tego wywnioskowac, a masy sprawdza sie zawsze jak sa problemy z elektryka...

Mechanikowi z Fiata dostarczyłem ostatni odczyt z komputera a tam było napisane " uszkodzony czujnik, przebicie do plusa" i to przebicie do plusa naprowadziło go na problem. Poprzedni mechanik nie potrafił tego zdiagnozować i zaproponował wymianę czujnika.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Mechanikowi z Fiata dostarczyłem ostatni odczyt z komputera a tam było napisane " uszkodzony

> czujnik, przebicie do plusa" i to przebicie do plusa naprowadziło go na problem. Poprzedni

> mechanik nie potrafił tego zdiagnozować i zaproponował wymianę czujnika.

hmm niestety sprawdziłem u siebie i wszystkie masy pod podstawką akumulatora mają poprawne połączenie na wszelki wypadek przeczyściłem styki ale dalej to nic nie daje. Auto jak gubiło obroty przy wysprzęglaniu tak gubi je dalej. SHIT!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.