Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skad ten wyciek oleju?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Proszę o podpowiedź skąd może być ten wyciek oleju? Codziennie rano kilka kropel oleju pod autkiem. Fotki w załączeniu. Z góry dzięki

Krzysiek

post-32955-1435250986828_thumb.jpg

Napisano

> Witam,

> Proszę o podpowiedź skąd może być ten wyciek oleju? Codziennie rano kilka kropel oleju pod autkiem.

> Fotki w załączeniu. Z góry dzięki

to na zdjęciu to łączenie bloku silnika i skrzyni biegów?

jeżeli tak to może być np simering wału od strony skrzyni, może też być uszczelka misy,

brat

Napisano
  • Autor

> to na zdjęciu to łączenie bloku silnika i skrzyni biegów?

hmm to chyba jest łącznie miski olejowej z czymś... niestety nie wiem z czym

Napisano

> hmm to chyba jest łącznie miski olejowej z czymś... niestety nie wiem z czym

no to musisz zrobić jakieś dobre zdjęcie bo na tym nic nie widać, mogę domniemywać j.w.

brat

Napisano

> jeżeli tak to może być np simering wału od strony skrzyni

Mam ten sam ból ale do zrobienia dopiero jak padnie sprzęgło i mam tu pytanie do autora tematu jaki masz ubytek oleju na 10tys km??

Napisano

Mialem podobnie.

Jak koledzy napisali prawdopodobnie cieknie uszczelniacz wału. Zeby go zmienic trzeba zrzucic skrzynie i sprzegło.

Oczywiscie tego nie robilem.

Przestalo ciec gdy utrzymywalem poziom oleju w okolicach minimum.

A potem auto zjadlo pasek rozrządu i problem sie rozwiazal na zlomowisku.

Napisano
  • Autor

> Mialem podobnie.

> Jak koledzy napisali prawdopodobnie cieknie uszczelniacz wału. Zeby go zmienic trzeba zrzucic

> skrzynie i sprzegło.

> Oczywiscie tego nie robilem.

> Przestalo ciec gdy utrzymywalem poziom oleju w okolicach minimum.

> A potem auto zjadlo pasek rozrządu i problem sie rozwiazal na zlomowisku.

Wszystko to nie wygląda najlepiej. Wyczyściłem miskę i zrobiłem fotki. oto pierwsza z nich... Miejsce wycieku zaznaczyłem na zielono. może to bardziej rozświetli temat...

A przy okazji co to za korek zaznaczony na czerwono?

post-32955-14352509925688_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Wszystko to nie wygląda najlepiej. Wyczyściłem miskę i zrobiłem fotki. oto pierwsza z nich...

> Miejsce wycieku zaznaczyłem na zielono. może to bardziej rozświetli temat...

> A przy okazji co to za korek zaznaczony na czerwono?

i drugie zdjęcie obejmujące trochę większą okolicę wycieku

Czy myślicie, że wymiana uszczelki pomoże? jeśli tak to jaką polecacie?

post-32955-14352509927196_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Mam ten sam ból ale do zrobienia dopiero jak padnie sprzęgło i mam tu pytanie do autora tematu

> jaki masz ubytek oleju na 10tys km??

ostatnio dolałem 1 litr i to wlasnie tak gdzies po 10 tys. leje 5w50 ale teraz chyba już czas na zmianę na 10w40

Napisano

> ostatnio dolałem 1 litr i to wlasnie tak gdzies po 10 tys. leje 5w50 ale teraz chyba już czas na

> zmianę na 10w40

Kontroluj olej a naprawę odłóż przy okazji wymiany sprzęgła po co dwa razy płacić za zwalanie skrzyni ~300PLN

Napisano
  • Autor

> Kontroluj olej a naprawę odłóż przy okazji wymiany sprzęgła po co dwa razy płacić za zwalanie

> skrzyni ~300PLN

Po analizie wyglądu miski ze zdjęcia na poniższym linku wydaje mi się, że to raczej będzie uszczelka. 2 tygodnie temu miałem wymieniany pasek wieloklinowy z rolką napinacza i było podparcie silnika na misce olejowej. może się uszczelka zruszyła albo coś... W tym miejscu może wyciekać chyba tylko z miski....(tak na chłopski rozum)

co o tym sądzicie?

http://moto.allegro.pl/miska-olejowa-1-6-1-4-opel-astra-zafira-vectra-b-i1249512763.html

Napisano

> Kontroluj olej a naprawę odłóż przy okazji wymiany sprzęgła po co dwa razy płacić za zwalanie

> skrzyni ~300PLN

A kto bedzie zdejmowal skrzynie biegow przy operacji zdjecia miski olejowej...? Oczywiscie znany jest pewien problem przy wyjeciu gornej, aluminiowej czesci miski, ale zdjecie skrzyni to tylko zbedna robota.

Ze zdjec wynika, ze puscila uszczelka pomiedzy gorna czescia miski a blokiem silnika, lecz niewykluczone jest, ze cieknie uszczelniacz walu korbowego od strony sprzegla (co prawda olej scieka w nieco innym miejscu, ale wykluczyc nie mozna z cala pewnoscia). Wszystko bedzie jasne po zdjeciu miski. Proponuje uszczelki Goetze, Elring lub Victor Reinz.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.