Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ślizgające sprzęgło...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Focus II, 1,8 TDCI. Przebieg 98 000 km... sprzęgło ślizga. Czy to normalne przy takim przebiegu ?

Są jakieś zamiennniki albo sposób na ominięcie koła dwumasowego ? (gdzieś mi się obiło o uszy że da się to jakoś zrobić)

Komplet (koło, tarcza, docisk, wysprzęglik, śruby) to 2 tys. zł. Trzeba wymieniać wszystko ?

Nie chciałbym kogoś urazić ale moja opinia o fordzie jest fatalna. Samochód z 2007r., przebieg 98 000.

Naprawy w okresie pogwarancyjnym kosztowały już blisko 6 000 zł (EGR, jeden wtryskiwacz, elementy zawieszenia). Teraz sprzęgło. Do tego rdzewieje tylna klapa.

Żenada... całe szczęście że to samochód służbowy...

Napisano

> Witam,

> Focus II, 1,8 TDCI. Przebieg 98 000 km... sprzęgło ślizga. Czy to normalne przy takim przebiegu ?

> Są jakieś zamiennniki albo sposób na ominięcie koła dwumasowego ? (gdzieś mi się obiło o uszy że da

> się to jakoś zrobić)

> Komplet (koło, tarcza, docisk, wysprzęglik, śruby) to 2 tys. zł. Trzeba wymieniać wszystko ?

> Nie chciałbym kogoś urazić ale moja opinia o fordzie jest fatalna. Samochód z 2007r., przebieg 98

> 000.

> Naprawy w okresie pogwarancyjnym kosztowały już blisko 6 000 zł (EGR, jeden wtryskiwacz, elementy

> zawieszenia). Teraz sprzęgło. Do tego rdzewieje tylna klapa.

> Żenada... całe szczęście że to samochód służbowy...

Auto służbowe doczytałem, więc pałowane na zimnym, czekałbym na turbinę teraz, bo pewnie nikt po trasie nie miał głowy żeby trochę wystudzić dmuchawkę.

Każde auto można zmasakrować nawet przy mniejeszym przebiegu to raz.

Pytanie czy rzeczywisty przebieg to 98 kkm, ja mam niby 185 kkm w aucie z 2002 roku, ale zakładam że stówkę pewnie w promocji dostałem wink.gif.

Komplet można kupić taniej na allegro, za około 1200-1300 masz wszystko. Wymianę koła razem ze sprzęgłęm zaleca się ze względu na robotę, która jest taka sama, więc skoro wywalasz dwumasę to i sprzęgło warto robić żeby za chwilę nie maniać z powrotem.

Nie bronię forda jako auta, ale faktem jest że w tdci na dużo min można trafić po poprzednich właścicielach któych organoleptycznie nie wyłapiesz.

Napisano

pewnie jego służbowość jest słowem kluczem.

Tylna klapa rdzewieje? poka foto jeśli można to w swoim poszukam - pierwszy raz spotykam sie z rdzą w MKII.

wymień komplet z dwumasą - będziesz miał z głowy..

Napisano
  • Autor

> Auto służbowe doczytałem, więc pałowane na zimnym, czekałbym na turbinę teraz, bo pewnie nikt po

> trasie nie miał głowy żeby trochę wystudzić dmuchawkę.

Jestem drugim użytkownikiem, pierwszy zrobił 70 000 niestety nie wiem jak jeździł.

Ja staram się go szanować, na zimnym silniku jazda delikatna, natomiast przyznam że nie wiem o co chodzi z "studzeniem dmuchawy" proszę o wyjaśnienie.

> Pytanie czy rzeczywisty przebieg to 98 kkm, ja mam niby 185 kkm w aucie z 2002 roku, ale zakładam

> że stówkę pewnie w promocji dostałem.

Przebieg 100% pewny bo auto kupione przez firmę jako nowe, cały czas serwisowane w ASO.

> Nie bronię forda jako auta, ale faktem jest że w tdci na dużo min można trafić po poprzednich właścicielach któych organoleptycznie nie wyłapiesz.

Przyznam że ja zawiodłem się bardzo. Za dużo kosztownych usterek jak na tak krótki czas użytkowania, a dobijająca jest ta rdza na klapie.

Napisano
  • Autor

> pewnie jego służbowość jest słowem kluczem.

No nie do końca, jestem drugim użytkownikiem i staram się go szanować. Wydaje mi się że poprzednik też go szanował.

> Tylna klapa rdzewieje? poka foto jeśli można to w swoim poszukam - pierwszy raz spotykam sie z rdzą

> w MKII.

Rdzewieje w dwóch miejscach. Prawy dolny róg klapy - przy czym tu sądzę że przy zamykaniu w zimie nastąpiło uderzenie w zalegający w korytku lód i naruszenie struktury lakieru. Drugie miejsce to zaraz nad plastikową ramką z lampkami oświetlenia rejestracji. Zrobie jutro fotki.

> wymień komplet z dwumasą - będziesz miał z głowy..

Napisano

Ja w mondeo wymieniałem przy 103 tkm, także nie jesteś wyjątkiem. grinser006.gif

A graty do 1.8 kupisz taniej - wymieniaj całość. ok.gif

Napisano

> Ja staram się go szanować, na zimnym silniku jazda delikatna, natomiast przyznam że nie wiem o co

> chodzi z "studzeniem dmuchawy" proszę o wyjaśnienie.

Po dłuższej jeździe turbinie należy się wytchnienie, i wystudzenie na wolnych obrotach, im dłuższa jazda tym trochę dłużej niech sobie pochodzi na postoju, gasząc silnik od razu po trasie pozbawiasz turbinę smarowania, a na gorąćej może się nagar zrobić.

> Przebieg 100% pewny bo auto kupione przez firmę jako nowe, cały czas serwisowane w ASO.

> Przyznam że ja zawiodłem się bardzo. Za dużo kosztownych usterek jak na tak krótki czas

> użytkowania, a dobijająca jest ta rdza na klapie.

Służbowe, więc rozumiem że Ciebie te koszty nie dotykają.

Idealny układ na "manie" diesla wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.