Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odkurzanie samochodu a kontrolka Airbag'a

Featured Replies

Napisano

Witam po przerwie,

W ostatni weekend, jak porządni Niemcy (;)) umyliśmy samochód. Co było dalej nie pamiętam, w każdym razie względem tej kontrolki wink.gif. Następnego dnia odpalam moja Astrę H i widzę, że kontrolka Airbaga się pali. Dokładnie rzecz biorąc, zapaliła się tuż po włożeniu-i-przekręceniu kluczyka, potem zgasła, ja go odpaliłem i wtedy się ponownie zapaliła, tym razem na stałe. Teraz wygląda to trochę inaczej: po włożeniu-i-przekręceniu nie pali się, ja go za chwilę odpalam (jak zgasną te inne kontrolki) i wtedy ona się zapala.

Jest dla mnie oczywiste, że przy porządkach musieliśmy coś poruszyć. Zamierzam (jak pogoda się poprawi, a sam się trochę wykuruję) czytać uważnie problemy brataPit'a ( link).

Na razie mam tylko pytanie, czy już w tej chwili możecie mi coś poradzić. Np., czy jak już "to coś" naprawię, to będę musiał coś "wykasować" - zgodnie np. z linkiem.

A tak przy okazji: w Astrze G co pewien czas czyściłem taki gumowy odpływ wody widoczny centralnie z tyłu silnika, w okolicy wycieraczek. Tam się zbierały liście i tym podobne. A gdzie jest coś takiego w Astrze H? Widziałem trochę nagromadzonych liści w słupku przed przednimi drzwiami. Ale tam dostęp jest bardzo słaby! Macie może jakąś radę, albo jest jeszcze inne miejsce? A może w ogóle ten słupek to warto fluidolkiem zabezpieczyć?

Pozdrawiam z Konstancji, KaeL palacz.gif

Napisano

Masz airbagi w fotelach?

P.S. W Ravensburgu duzo czasu spedzalem w 2009 roku. Jesli dobrze pamietam, okolo 60km mialem do Konstancji. wink.gif

Napisano

> Witam po przerwie,

> W ostatni weekend, jak porządni Niemcy (;)) umyliśmy samochód. Co było dalej nie pamiętam, w każdym

> razie względem tej kontrolki . Następnego dnia odpalam moja Astrę H i widzę, że kontrolka

> Airbaga się pali. Dokładnie rzecz biorąc, zapaliła się tuż po włożeniu-i-przekręceniu

> kluczyka, potem zgasła, ja go odpaliłem i wtedy się ponownie zapaliła, tym razem na stałe.

> Teraz wygląda to trochę inaczej: po włożeniu-i-przekręceniu nie pali się, ja go za chwilę

> odpalam (jak zgasną te inne kontrolki) i wtedy ona się zapala.

> Jest dla mnie oczywiste, że przy porządkach musieliśmy coś poruszyć. Zamierzam (jak pogoda się

> poprawi, a sam się trochę wykuruję) czytać uważnie problemy brataPit'a ( link).

> Na razie mam tylko pytanie, czy już w tej chwili możecie mi coś poradzić. Np., czy jak już "to coś"

> naprawię, to będę musiał coś "wykasować" - zgodnie np. z linkiem.

> A tak przy okazji: w Astrze G co pewien czas czyściłem taki gumowy odpływ wody widoczny centralnie

> z tyłu silnika, w okolicy wycieraczek. Tam się zbierały liście i tym podobne. A gdzie jest coś

> takiego w Astrze H? Widziałem trochę nagromadzonych liści w słupku przed przednimi drzwiami.

> Ale tam dostęp jest bardzo słaby! Macie może jakąś radę, albo jest jeszcze inne miejsce? A

> może w ogóle ten słupek to warto fluidolkiem zabezpieczyć?

hmm z pewną taką nieśmiałością mam wrażenie że pomyliłeś modele Astr - Astra 1 - to Astra F a A II to Astra G,

a co do meritum to mam wrażenie że poruszała się któraś ze złączek pod fotelami, od bocznych poduszek lub napinaczy,

musisz odczytać błędy - bez tego nie ujedzie, dopiero po tym będzie można powiedzieć co dalej,

co do zachowania kontrolki tak ma być - zapala się od razu, później gaśnie i za jakąś chwilę znów się zapala o ile jest występujący i/lub zapamiętany błąd w sterowniku poduszek,

jest to niezależne od tego czy odpala się silnik czy nie,

ów błąd po usunięciu usterki trzeba będzie później skasować z pamięci,

brat

Napisano
  • Autor

> hmm z pewną taką nieśmiałością mam wrażenie że pomyliłeś modele Astr

> - Astra 1 - to Astra F a A II to Astra G,

Oczywiscie, sorki. To dlatego, ze dawno tu mnie nie bylo...

> musisz odczytać błędy - bez tego nie ujedzie, dopiero po tym

> będzie można powiedzieć co dalej,

Ok, pojde na stacje, odczytam, i wroce tu ponownie.

> ów błąd po usunięciu usterki trzeba będzie później skasować z pamięci,

Tak z ciekawosci: po co? Ja z tych odczytow i tak nie korzystam. Po prostu na najblizszym przegladzie wyszedlby blad, jam bym im powiedzial "no problem, skasujcie" i jest git, nie?

KaeL

Napisano

> po co? Ja z tych odczytow i tak nie korzystam.

tak jak Brat napisał - kontrolka sygnalizuje występujący lub zapamiętany błąd - czyli nawet jak usuniesz usterkę - to kontrolka będzie się świecić i informować cię, że coś było źle i nie będziesz wiedział czy świeci od starej usterki czy ponownie coś jest nie tak

Napisano

> tak jak Brat napisał - kontrolka sygnalizuje występujący lub zapamiętany błąd - czyli nawet jak

> usuniesz usterkę - to kontrolka będzie się świecić i informować cię, że coś było źle i nie

> będziesz wiedział czy świeci od starej usterki czy ponownie coś jest nie tak

dodajmy że usterka zapamiętana (nie aktywna) a usunięta (w sensie fizycznym) powoduje nie tylko świecenie kontrolki airbagu ale również dezakatywowanie całego układu zapłonowego, jeżeli więc usunie się przyczynę świecenia a jej nie wykasuje z pamięci to układ dalej jest niesprawny i nie odpali poduszek/napinaczy przy stłuczce czy wypadku,

brat

Napisano
  • Autor

> tak jak Brat napisał - kontrolka sygnalizuje występujący lub zapamiętany błąd

Ok, czuje bluesa. To jeszcze dwa pytania.

1. Moim zdaniem to jest Astra w ubogiej postaci. Odpowiadajac zatem na pytanie rds, nie ma poduszek w fotelach. Chyba nie ma tez u pasazera. Chyba. (Jak to moge sprawdzic? Wpisy serwisu chyba nie zawsze sa miarodajne. Widzialem juz Astre G z ksiazeczka F, lub na odwrot).

2. No i co z tym odczytywaniem. Jak kiedys bylem w serwisie elektrycznym pod warszawa, to za odczytanie kodu Punto zaplacilem 50 zeta! A tutaj (Badenia) ceny sa przeciez inne frown.gif. Niewykluczone, ze najtaniej mi wyjdzie w ogole oddac go do serwisu (spox, zaden autoryzowany, polecony przez lokalesa wink.gif ). Czy takie uzadzenia do odczytu to samemu latwo kupic/obsluzyc?

KL

Napisano

> Ok, czuje bluesa. To jeszcze dwa pytania.

> 1. Moim zdaniem to jest Astra w ubogiej postaci. Odpowiadajac zatem na pytanie rds, nie ma poduszek

> w fotelach. Chyba nie ma tez u pasazera. Chyba. (Jak to moge sprawdzic?

jeżeli są poduszki boczne to w oparciach foteli przednich od strony słupków są takie plastikowe klapki (wielkości coś jak dłoń ludzka) z napisem Airbag,

nawet jeżeli nie masz bocznych poduszek to i tak pod fotelami są złączki napinaczy pasów bezpieczeństwa - i np one też mogą świrować,

> 2. No i co z tym odczytywaniem. Jak kiedys bylem w serwisie elektrycznym pod warszawa, to za

> odczytanie kodu Punto zaplacilem 50 zeta! A tutaj (Badenia) ceny sa przeciez inne .

> Niewykluczone, ze najtaniej mi wyjdzie w ogole oddac go do serwisu (spox, zaden autoryzowany,

> polecony przez lokalesa ).

obecnie w PL serwisy autoryzowane nie świrują z cenami za diagnozę bo nikt nie chciał do nich jeździć, oczywiście zależy to od polityki danego właściciela ASO, ale są takie serwisy gdzie za diagnozę biorą ok 100zł, nie wiem jak to wygląda w DE?

> Czy takie uzadzenia do odczytu to samemu latwo kupic/obsluzyc?

w niektórych Astrach G można wymigać kody lampką (ale np u mnie się nie da), zobacz na stronie astra.auto.pl być może u Ciebie będzie taka możliwość, wymigasz kod i sprawdzisz co on oznacza, edit: chyba coś namieszałem bo miganie kodów zdaje się dotyczy tylko usterek silnika a nie Airbagów o których tu mówimy

a co do interfesjów tego niestety nie wiem bo nie interesowałem się tematem,

interfejsy nie są zdaje się drogie, na allegro są różne, największy problem to zdaje się konieczność posiadania fizycznego portu RS w kompie - nie żadnego emulatora,

nie wiem jak z oprogramowaniem do nich,

brat

Napisano

> nie ma poduszek

> w fotelach. Chyba nie ma tez u pasazera. Chyba. (Jak to moge sprawdzic?

Zwykle są na poduszkach stosowne napisy (naklejki) "Airbag"

> Czy takie uzadzenia do odczytu to samemu latwo kupic/obsluzyc?

> KL

Jeśli tylko do odczytu i kasowania, tą niektóre podłącza się do gniazda, wciska przycisk i samo się robi wink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> musisz odczytać błędy - bez tego nie ujedzie, dopiero po tym będzie można powiedzieć co dalej,

Ok, bylem w warsztacie i umowilem sie na jutro. Odczytaja mi kod za 15 Euro. I pewnie od razu trzeba sie bedzie zdecydowac "co dalej". Mozecie zatem, prosze, juz teraz cos powiedziec o tych kodach? Jak mowie, jutro od razu bede sie musial zdecydowac, czy zalatwiamy sprawe w warsztacie, czy robie to sam.

Zadnych bocznych poduszek nie ma, ani dla pasazera - tylko kierownica.

>> A tak przy okazji: w Astrze G co pewien czas czyściłem taki gumowy odpływ wody widoczny centralnie

>> z tyłu silnika, w okolicy wycieraczek. Tam się zbierały liście i tym podobne. A gdzie jest coś

>> takiego w Astrze H? Widziałem trochę nagromadzonych liści w słupku przed przednimi drzwiami.

>> Ale tam dostęp jest bardzo słaby! Macie może jakąś radę, albo jest jeszcze inne miejsce? A

>> może w ogóle ten słupek to warto fluidolkiem zabezpieczyć?

No, a co powiecie na ten temacik?

KL

Napisano

Małe sprostowanie: Układ zdezaktywuje np. boczne poduszki (poruszone wtyki pod fotelem- zbyt duża rezystancja lub zwarcie ) ale czołowe i napinacze powinny zadziałać. A co do kontrolki to po usunięciu błędów gaśnie samoistnie tylko pozostaje błąd w pamięci. stałe świecenie było przy starszych sterownikach airbag. Pzdr

Napisano
  • Autor

Kontrolke w warsztacie zalatwilem. Za 15 Euro. (Jak ja lubie pozadnych Szwabow).

> A tak przy okazji: w Astrze G co pewien czas czyściłem taki gumowy odpływ wody widoczny centralnie (...)

To teraz na sercu mi leza tylko te liscie. Mam zalozyc nowy watek, czy ktos sie wypowie?

KL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.