Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Klamka zewnętrzna drzwi przednich

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z klamką zewnętrzną obu drzwi przednich, jak jest wilgotno przy pociągnięciu klamki nie opada tylko pozostaje w pozycji "lotnej" wink.gif, aby powróciła do normalnej pozycji trzeba ją lekko nacisnąć, czuć w tedy bardo lekki równomierny opór. Jak jest kilka dni słonecznie i sucho taki efekt nie ma miejsca. Co może być przyczyną?

Napisano

> Witam

> Mam problem z klamką zewnętrzną obu drzwi przednich...

pękła sprężyna od klamki, kup klamkę ze sprawną sprężyna i wymień. Nie opłaca się dłubać przy sprężynce wink.gif

Napisano

> pękła sprężyna od klamki, kup klamkę ze sprawną sprężyna i wymień. Nie opłaca się dłubać przy

> sprężynce

Nie wiem, czy w Astrze F jest takie samo rozwiązanie klamki jak w G. U mnie też klamka nie powracała do końca. Okazało się, że był do rozruszania pręt na którym zrealizowany jest zawias klamki. Zaszedł on osadem (już nie pamiętam, czy była to rdza) i ciężko poruszał się w plastikowych elementach klamki.

Napisano

> Nie wiem, czy w Astrze F jest takie samo rozwiązanie klamki jak w G. U mnie też klamka nie

> powracała do końca. Okazało się, że był do rozruszania pręt na którym zrealizowany jest zawias

> klamki. Zaszedł on osadem (już nie pamiętam, czy była to rdza) i ciężko poruszał się w

> plastikowych elementach klamki.

konstrukcja podobna ale w F-kch typowym uszkodzeniem jest pęknięcie sprężyny powrotnej (oczywiście sprężyna nie występuje odrębnie z oryginału), łatwo to zdiagnozować bez demontowania bo sama klamka porusza się lekko ale nie wraca,

brat

Napisano
  • Autor

> konstrukcja podobna ale w F-kch typowym uszkodzeniem jest pęknięcie sprężyny powrotnej (oczywiście

> sprężyna nie występuje odrębnie z oryginału), łatwo to zdiagnozować bez demontowania bo sama

> klamka porusza się lekko ale nie wraca,

> brat

Wczoraj troszeczkę słonko poświeciło i tutaj niespodzianka klamki chodzą normalnie ale na jak długo ?? no cóż najpierw sprawdzę i wyczyszczę z osadu ten pręt

a propos na aledrogo znalazłem same sprężynki za 12 PLN a klamkę na złomie za 20 PLN

Napisano

> a propos na aledrogo znalazłem same sprężynki za 12 PLN a klamkę na złomie za 20 PLN

Daj sznurka

Napisano
  • Autor

> sprężynki

Jako że pogoda sprzyjała rozebrałem tapicerkę oglądnąłem dokładnie prawdopodobne miejsce problemu, troszkę smaru w sprayu i klamki chodzą zeby.GIF

Od klamki w stronę zamka jest cięgno z małym przegubem i to ono było problemem.

• 10 miesięcy później...
Napisano

> pękła sprężyna od klamki, kup klamkę ze sprawną sprężyna i wymień. Nie opłaca się dłubać przy

> sprężynce

Odgrzewam kotleta.

Opłaca się. Właśnie zaliczyłem wymianę sprężynki.

15 demontaż boczku i wyciągnięcie klamki

5 minut - wybicie,przeszlifowanie, nasmarowanie ośki klamki

10 minut - nawinięcie nowej sprężynki z drutu sprężystego o identycznej średnicy (prawdopodobnie to oplot z jakiejś grubszej liny stalowej.

10 minut - montaż klamki i boczku.

Normalnie banał - a już mi się drzwi otwierały na zakrętach bo klamka nie odbijała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.