Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CCS zapala sie marchewa i muli lub lapie 500rpm...

Featured Replies

Napisano

Popsul mi sie CCS, najpierw byly we Francji jazdy z immo - 1,5h walczylem z kablami zeby code zgaslo, zapalalo sie potem w trakcie jazdy, ale auto jechalo... bylo dobrze kilka tysiecy km, do czasu padu UPG w Fezie - UPG wymieniona, auto przyjechalo, przestalo sie grzac, ale Vmax spadla o jakies 10km/h, i zaczela sie zapalac marchewa po jezdzie ze stala predkoscia, odjeciu gazu i ponownym jego wcisnieciu (np przy dojezdzaniu do ustap pierwszenstwa), pojechalem na komputer, wyswietlal sie blad centralki (sugerowana wymiana) wiec wymienilem wczoraj na taka od pewnego niebieskiego CC tongue.gif - marchewa sie nie zapala, ale jest jeszcze gorzej - w takies samej sytuacji lapie 500rpm i brak reakcji na gaz - tylko zgaszenie i ponowne odpalenie pozwala na dalsza jazde.

takze widze ze to chyba jednak nie jest problem mojej centralki, tylko cos innego - pytanie co?

Napisano

> Popsul mi sie CCS, najpierw byly we Francji jazdy z immo - 1,5h walczylem z kablami zeby code

> zgaslo, zapalalo sie potem w trakcie jazdy, ale auto jechalo... bylo dobrze kilka tysiecy km,

> do czasu padu UPG w Fezie - UPG wymieniona, auto przyjechalo, przestalo sie grzac, ale Vmax

> spadla o jakies 10km/h, i zaczela sie zapalac marchewa po jezdzie ze stala predkoscia, odjeciu

> gazu i ponownym jego wcisnieciu (np przy dojezdzaniu do ustap pierwszenstwa), pojechalem na

> komputer, wyswietlal sie blad centralki (sugerowana wymiana) wiec wymienilem wczoraj na taka

> od pewnego niebieskiego CC - marchewa sie nie zapala, ale jest jeszcze gorzej - w takies

> samej sytuacji lapie 500rpm i brak reakcji na gaz - tylko zgaszenie i ponowne odpalenie

> pozwala na dalsza jazde.

> takze widze ze to chyba jednak nie jest problem mojej centralki, tylko cos innego - pytanie co?

map sensor może jeszcze by trzeba podmienić, tyle ze co do mojego tez mam obawy, wiec byłoby trzeba z pewniejszego źródła

Napisano
  • Autor

> map sensor może jeszcze by trzeba podmienić, tyle ze co do mojego tez mam obawy, wiec byłoby trzeba

> z pewniejszego źródła

no i qpa... nie odpalil dzis frown.gif pompa dzialala, ale nie chcial zaskoczyc. zmiana kompa na moj pomogla, ale marchewa dalej sie zaswieca... zaczynam miec dosc...

Napisano

> no i qpa... nie odpalil dzis pompa dzialala, ale nie chcial zaskoczyc. zmiana kompa na moj

> pomogla, ale marchewa dalej sie zaswieca... zaczynam miec dosc...

Nie znam się, ale UPG tak sobie nie pada, nieważne ile i gdzie jedziesz, ja swoim CCSem (póki był serią) byłem już w niejednej na prawdę ekstremalnej trasie i jedynym słabym elementem byłem ja zeby.GIF, UPG nawet nigdy ani drgnęła. Więc zastanów się na początek dlaczego UPG padła. Ja bym sprawdziłbym rzeczy związane z przepływem/paliwem: filtr paliwa, a takie hocki jak Ty to raz dawno temu miałem w agencie jak się katalizator zapchał, od czego cholera go wie, "fachowcy" wtedy twierdzili, że od lewego paliwa.

Napisano
  • Autor

> Nie znam się, ale UPG tak sobie nie pada, nieważne ile i gdzie jedziesz, ja swoim CCSem (póki był

> serią) byłem już w niejednej na prawdę ekstremalnej trasie i jedynym słabym elementem byłem ja

> , UPG nawet nigdy ani drgnęła. Więc zastanów się na początek dlaczego UPG padła.

tzn ze niby czym mam popsuc ta UPG? i jaki to ma zwiazek z dzisiejsza usterka?

poprzednio UPG padla tez w podobnej sytyacji dlugotrwala szybka jazda w temp >35stC w cieniu.

> Ja bym

> sprawdziłbym rzeczy związane z przepływem/paliwem: filtr paliwa,

hmmm a co ma filtr paliwa do tego?

> a takie hocki jak Ty to raz

> dawno temu miałem w agencie jak się katalizator zapchał, od czego cholera go wie, "fachowcy"

> wtedy twierdzili, że od lewego paliwa.

ten "katalizator" ktory mam nie zapycha sie tongue.gif

Napisano

To są tylko moje sugestie uwarunkowane tym, że diagnoza nic szczególnego nie wykazała...

> tzn ze niby czym mam popsuc ta UPG? i jaki to ma zwiazek z dzisiejsza usterka?

Tym, że jeżeli z powodu lekkich jednostajnych braków paliwa przegrzewa Ci się fura to UPG pada. A teraz możesz mieć te braki już na tyle konkretne, że Ci nie odpala.

> poprzednio UPG padla tez w podobnej sytyacji dlugotrwala szybka jazda w temp

Te samochody zostały zaprojektowane przez Włochów, jazda w temp 35 stopni, w szczególności szybko nie powinna mieć nic do tego. Ja jak się raz "wspinałem" (fakt, że "wiosenną zimą") swoim (do tego obciążonym) w Alpach, to (a) wiatrak mi się w czasie jednostajnej jazdy włączał, (b) na wolych kontrolka oleju się najzwyczajniej w świecie paliła, a UPG się nie poddała.

> hmmm a co ma filtr paliwa do tego?

Patrz wyżej.

> ten "katalizator" ktory mam nie zapycha sie

zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> To są tylko moje sugestie uwarunkowane tym, że diagnoza nic szczególnego nie wykazała...

> Tym, że jeżeli z powodu lekkich jednostajnych braków paliwa przegrzewa Ci się fura to UPG pada. A

przed padem UPG nie bylo nigdy innych problemow niz z kodowaniem kluczyka.

> teraz możesz mieć te braki już na tyle konkretne, że Ci nie odpala.

po zmianie kompa odpalil od strzala.takze wydaje mi sie ze nie tedy droga

> Te samochody zostały zaprojektowane przez Włochów, jazda w temp 35 stopni, w szczególności szybko

> nie powinna mieć nic do tego. Ja jak się raz "wspinałem" (fakt, że "wiosenną zimą") swoim (do

> tego obciążonym) w Alpach, to (a) wiatrak mi się w czasie jednostajnej jazdy włączał, (b) na

> wolych kontrolka oleju się najzwyczajniej w świecie paliła, a UPG się nie poddała.

> Patrz wyżej.

bylo to raz? bo ja przed ostatnim padem UPG mialem takie sytuacje przez 2 tygodnie dzien w dzien po pare set km...

Napisano

> przed padem UPG nie bylo nigdy innych problemow niz z kodowaniem kluczyka.

> po zmianie kompa odpalil od strzala.takze wydaje mi sie ze nie tedy droga

> bylo to raz? bo ja przed ostatnim padem UPG mialem takie sytuacje przez 2 tygodnie dzien w dzien po

> pare set km...

Może GMP? Zwiera ci moze gdzieś. mi jak sie kable przetarły to wogóle sie nie wkręcał, pluł marchewą i trzymał właśnie ok 500 obr.

Dopiero wymieniłem, odpiałem aku na 15 min, podłączyłęm i zaczał gadać.

Napisano
  • Autor

> Może GMP? Zwiera ci moze gdzieś. mi jak sie kable przetarły to wogóle sie nie wkręcał, pluł

> marchewą i trzymał właśnie ok 500 obr.

> Dopiero wymieniłem, odpiałem aku na 15 min, podłączyłęm i zaczał gadać.

ale mi sie wkreca, na postoju bez problemu, na moim kompie tylko go mulilo. ale ok, gdzies mialem drugi CPW to moge wymienic,

slyszalem tez ze moze to byc z powodu uszkodzenia czujnika polozenia przepustnicy...?

Napisano

> ale mi sie wkreca, na postoju bez problemu, na moim kompie tylko go mulilo. ale ok, gdzies mialem

> drugi CPW to moge wymienic,

> slyszalem tez ze moze to byc z powodu uszkodzenia czujnika polozenia przepustnicy...?

Ja jak miałęm podobne problemy to raz Lambda padła i kopcił a 2 czujnik wału przetarł, objawy podobne tylko ze i na postoju sie nie wkręcał.

A map sensor, czujnik temp powietrza sprawdzałeś?

Napisano
  • Autor

> Ja jak miałęm podobne problemy to raz Lambda padła i kopcił a 2 czujnik wału przetarł, objawy

> podobne tylko ze i na postoju sie nie wkręcał.

a no wlasnie, na postoju mozna caly dzien sprawdzac - bedzie dobrze

> A map sensor, czujnik temp powietrza sprawdzałeś?

map sensor hmmm, w sumie moge podmienic od drugiego CCSa,

czujnik powietrza, znaczy sie co?

Napisano

> a no wlasnie, na postoju mozna caly dzien sprawdzac - bedzie dobrze

> map sensor hmmm, w sumie moge podmienic od drugiego CCSa,

> czujnik powietrza, znaczy sie co?

Czujnik temp powietrza, albo coś pomyliłem zeby.GIF W każdym razie jak ten czujnik nawala to cały czas zalewa chyba, jakby ssania nie wyłączał. I po każdej zmianie np, gmp czy czegoś odłacz aku na chwile. U kumpla w SC było tak że podmieniałi lipa, dopiero po odłaczeniu aku było ok.

Napisano
  • Autor

> Czujnik temp powietrza, albo coś pomyliłem W każdym razie jak ten czujnik nawala to cały czas

> zalewa chyba, jakby ssania nie wyłączał. I po każdej zmianie np, gmp czy czegoś odłacz aku na

> chwile. U kumpla w SC było tak że podmieniałi lipa, dopiero po odłaczeniu aku było ok.

ale w sumnie jakby byl problem z tym czujnikiem to bylby problem caly czas? a tu problem wystepuje tylko pomiedzy 1500 a 2000rpm przy dodaniu gazu po uprzednim, dlugotrwalym (200-300m) hamowaniu silnikiem...

czy kolejnosc przewodow podcisnienowych na kolektorze dolotowym ma znaczenie?

Napisano
  • Autor

> map sensor może jeszcze by trzeba podmienić, tyle ze co do mojego tez mam obawy, wiec byłoby trzeba

> z pewniejszego źródła

narazie zgodnie z twoja sugestia odpialem sonde - myslalem ze marchewa bedzie sie swiecic jak jest odpieta, ale nie - nie wykrywa jej braku - po odpieciu nie bylo tych objawow, ale przejechalem z 10km.... zobaczymy wieczorem po 400km...

Napisano
  • Autor

> i jak?

sade zapialem jeszcze w Lodzi bo bylo bez zmian, ale odpialem czujnik powietrza - zapalila sie marchewa, ale przez 400km bylo OK, - mialem nawet wrazenie ze lepiej zaczal jezdzic (szybciej), niewiem tylko czy spowodowal to brak sygnalu tylko z tego czujnika czy komp wysterowal sie w calosci na zastepcze ustawienia?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

podlaczylem odpiety czujnik powietrza, chwile objawy byly takie jak wczesniej opisywanie, ale po kilkunastu km zaczal przerywac nawet podczas jazdy np 90km/h....

odpialem, marchewa sie sieieci, ale w zasadzie chyba nie przerywa...

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

bo teraz to juz zaczyna go mulic nawet z odpietym czujnikiem temperatury....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.