Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze skrzynią

Featured Replies

Napisano

Witam. Wydaje mi się, że mam problem z moją skrzynią biegów, mianowicie chodzi o to, że gdy jadę 100km/h to obroty sięgają 3,5 tys, a silnik "buczy", wydaje mi się, że są to zbyt wysokie obroty jak na taką prędkość. Przy jakich obrotach Wy macie 100km/h. Czy to może być wina skrzyni?

Napisano

> Witam. Wydaje mi się, że mam problem z moją skrzynią biegów, mianowicie chodzi o to, że gdy jadę

> 100km/h to obroty sięgają 3,5 tys, a silnik "buczy", wydaje mi się, że są to zbyt wysokie

> obroty jak na taką prędkość. Przy jakich obrotach Wy macie 100km/h. Czy to może być wina

> skrzyni?

Nie odpowiem Ci przy jakich obrotach mam 100km/h bo nie pamiętam, ale jeżeli czujesz, że samochód ma przyspieszać i dajesz mu gazu a on zaczyna iść, ale powoli, to raczej jest wina nie skrzyni ale sprzęgła. Albo domaga się wymiany albo jest zaoliwione co też jest równoznaczne z wymianą.

Napisano
  • Autor

Nie ma problemu z przyspieszaniem, ani z niczym podobnym, problem jest w tym, że wydaje mi się, że strasznie "buczy" silnik(krótkie przełożenie skrzyni biegów?) przy tych 100km/h

Napisano

> Witam. Wydaje mi się, że mam problem z moją skrzynią biegów, mianowicie chodzi o to, że gdy jadę

> 100km/h to obroty sięgają 3,5 tys, a silnik "buczy", wydaje mi się, że są to zbyt wysokie

> obroty jak na taką prędkość. Przy jakich obrotach Wy macie 100km/h. Czy to może być wina

> skrzyni?

U mnie też buczy jak jadę 100km/h na 3 - cim biegu i nawet wyje ..ale już na 4 biegu jest dobrze, a na 5 jeszcze lepiej.

Ale tak bez żartów to 3,5 k to niewielkie obroty dla fiata aby miało coś wyć? sprawdź olej w skrzyni biegów czy jest? a jeśli tak to może warto go wymienić? Na pewno nie jest to opisane w książce ale warto to zrobić i zalać czymś dobrym - ja mam Castrol- a Taf X silnik o przebiegu 350kkm i nic nie buczy.

aha tak sobie pomyślałem sprawdź kolektor dolotowy i odmę bo możesz mieć nieszczelność i buuuuczy

Napisano

To na pewno wina skrzyni zeby.GIF TTTM,takie przełożenia.Jeśli z tym buczeniem chodzi Ci o to,że przy tych obrotach silnik już hałasuje,to wszystko jest ok.Chyba że masz na myśli buczenie którego powinno nie być zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.