Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świecąca Marchewa - czujnik temperatury silnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

Postaram się pierw opisać mój pierwszy problemik ,objawy które dotkneły moja "Maryche" 1,9 TD 1997 Elx(zakupioną od Slayera).

Od kilku dni pali mi się marchewa, z czytałem błędy EcuScanem i wyszedł błąd 01 czujnik temperatury silnika, próbowałem go skasować lecz się nie da. Dodatkowe objawy to podczas uruchamiania (na zimny), no to mam wrażenie oby nie palił na wszystkie "gary" tak jak by się krztusił i go mocno trzęsie. Wczoraj też mocno zadymił kolor siwy. Po nagrzaniu się silnika objawy stopniowo zanikają a po dłuższym czasie pracuje płynnie. Moje prośba o pomoc znalezieniu tego czujnika który jest najprawdopodobniej niesprawny lub naprowadzeniu co może być przyczyną. A dodam że nie odczułem większej straty mocy.

Pozdrawiam

Napisano

Chyba to raczej to nie wina czujnika. Bynajmniej pierwszy raz o czymś takim słyszę, żeby awaria czujnika wpływała na odpalanie na zimnym.

284311503-termostat.jpg

W TD100 są dwa czujniki przy termostacie

Pozycja 10 i 11

Rozrząd wymieniałeś?

Jeżeli chodzi o odpalanie to może świeca żarowa padła, albo kłania się elektrozawór przestawiacza kąta wtrysku który zresztą wymieniałem 4 lata temu i podobno po tym okresie czasami już mówi 30.GIF

Ciężko wróżyć z fusów. Ale jeżeli go telepie przy odpalaniu do raczej gdzieś wina przy zasilaniu.

post-84800-14352510153314_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Rozrzad wymieniłem na rolki, napinacz SKF pasek DAYCO i pompa SKF

Marchewa świeciła przed wymianą rozrządu.

Czekam na ten czujnik aż przyjedzie do mnie i wymienie zobacze co się będzie działo. I sprawdze świece.

Napisano

> Chyba to raczej to nie wina czujnika. Bynajmniej pierwszy raz o czymś takim słyszę, żeby awaria

> czujnika wpływała na odpalanie na zimnym.

> W TD100 są dwa czujniki przy termostacie

> Pozycja 10 i 11

> Rozrząd wymieniałeś?

> Jeżeli chodzi o odpalanie to może świeca żarowa padła, albo kłania się elektrozawór przestawiacza

> kąta wtrysku który zresztą wymieniałem 4 lata temu i podobno po tym okresie czasami już mówi

> Ciężko wróżyć z fusów. Ale jeżeli go telepie przy odpalaniu do raczej gdzieś wina przy zasilaniu.

no ale czujnik temp silnika odpowiedzialny jest za tzw 'ssanie' czyli zwiększenie dawki paliwa na zimnym-uszkodzony czujnik daje takie objawy!

Napisano

> no ale czujnik temp silnika odpowiedzialny jest za tzw 'ssanie' czyli zwiększenie dawki paliwa na

> zimnym-uszkodzony czujnik daje takie objawy!

Z tego co wiem to w TD100 tzw. ssanie jest realizowane przez element , jak to nazwać, przez taki termostatyczny, albo może bimetaliczny element zaraz przy przepustnicy.

Kiedyś ktoś pisał na forum, że nie wolno majstrować za bardzo przy śrubce która tam sie znajduje ( chyba od regualacji wolnych obrotów) bo można dorobić się marchewy, którą trudno usunąć.

Jak wiadomo, nie mam już Marejki i nie pamietam jak dokładnie realizowane jest to tzw. ssanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.