Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F + II gen - problemy z odpalaniem

Featured Replies

Napisano

Jest sobie astra F, z silnikiem 1.6 - ośmiozaworowym.

Instalacja II gen., z przebiegiem kilkunastu tys. km.

Pojawił się taki problem, że w momencie kiedy auto trochę pojeździ, później je gasimy i chcemy odpalić znowu (czyli "na ciepło") - rozrusznik kręci, a auto zapalić nie chce.

W momencie kiedy wyłączę instalację - z trudem, ale po chwili kręcenia odpali (później ciężko wchodzi na obroty).

Dodatkowo, bardzo często po wyłączeniu zapłonu silnik ma jeszcze jakiś "samozapłon" - tzn kluczyk już wyciągnięty, a silnik jeszcze chwilkę się dławi.

Co może być przyczyną?

Dodam, że kiedy przełączę auto na samą benzynę to gaśnie "normalnie" i później odpala też bez problemów...

Pewnie konieczna będzie wizyta u gazownika, ale mam trudności ze znalezieniem dobrego fachowca...

Warsztat, który montował instalację raczej odpada - mocno się zraziłem (a warsztat niby polecany), może i sama instalacja zamontowana jest właściwie, ale już ustawienia to była porażka.

W momencie kiedy odbierałem auto - musiałem "wymusić" na mechaniku ponowne podpięcie auta do kompa (problemy z odpaleniem) - o ile sie nie mylę - instalacja ustawona była na auto 6 cylindrowe crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif

Napisano

Przyznam ze jak na tak młoda instalację to coś za dużo tych problemów. Efekty jak na starej instalacji po przebiegu 100tys. km bez regeneracji i czyszczenia. Nie da się na podstawie tego opisu stwierdzić konkretnej przyczyny - nieprawidłowe ustawienia elektroniki, niepełne odcięcie wtrysku, złe ustawienie czasów nakładania paliw, problem złej masy, usterka sondy lambda, blokowanie się silnika krokowego i pewnie z kilka jeszcze innych mogą dać podobne objawy. Jeżeli się chcesz bawić samemu i samemu doprowadzić układ do porządku to wyedukuj się najpierw w temacie zasad działania inst II gen, kup sobie interfejs podłącz laptopa i możemy wspólnymi siłami po kolei próbować eliminować partactwo instalatorów. Nie wykluczone także że przyczyny są ogólne typu stare świece lub kable WN. No ale takich sprawach kumaty instalator powinien doskonale wiedzieć. Jeżeli nie chcesz się samemu bawić to reklamuj(o ile jeszcze obowiązuje) ..aż do konieczności demontażu instalacji i montażu nowej w innym zakładzie.

Napisano
  • Autor

OK podpowiedz jeszcze, czy wystarczy,że zainwestuję w uinterface, czy potrzebne będą jeszcze jakieś dodatki -np. mapsensor etc.?

Komp to AUTHRONIC AL-700. Nawetmam interface, którym mógłbym się z nim skomunikować - mam tylko nieco inną wtyczkę (ale na upartego można i bez niej sobie dać radę).

Z ciekawości - da się takie wtyczki kupić "normalnie" w sklepach elektronicznych?

Spojrzałem w książkę - instalacja jest na gwarancji - więc spróbuję zacząć od wizyty w warsztacie, ale obawiam się, że trochę ich te zadanie przerośnie icon_rolleyes.gif

W przyszłym tygodniu chcę też wymienić kable i świece - dyskoteki pod maską nie widać, ale mają już z 20-30 tys. km przejechane...

P.S.

Taki interface pozostał mi jeszcze po Fordzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.